Via een bekende heb je gehoord dat osteopathie mogelijk kan helpen bij de klachten die je baby heeft. Voordat je gaat, wil je natuurlijk meer weten over osteopathie. En of het wel veilig is voor je baby. In dit artikel lees je wat osteopathie is, hoe de behandeling eruitziet en waar je op moet letten voordat je naar de osteopaat gaat.
Wat is osteopathie?
In Nederland staat osteopathie bekend als een alternatieve geneeswijze. Ruim een eeuw geleden stond de Amerikaanse arts Andrew T. Still aan de wieg van de osteopathie. Volgens zijn inzichten staan alle lichaamsweefsels met elkaar in verbinding. Deze horen allemaal in meer of mindere mate te kunnen bewegen. Verlies van deze bewegingsmogelijkheden heeft een nadelig effect op de gezondheid. Een osteopaat werkt met zijn handen om de weefsels in het lichaam op te sporen die minder beweeglijk zijn. Vervolgens herstelt de osteopaat deze beweeglijkheid met specifieke technieken. In Nederland bestaat de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie sinds 1987.
Bij welke klachten kan een osteopaat je baby helpen?
Er zijn verschillende symptomen waarvoor je met je baby bij een osteopaat langs zou kunnen gaan:
- Krampen in de beentjes: de beentjes worden steeds opgetrokken en gestrekt.
- Persen: het gezicht wordt rood.
- Reflux: je baby houdt zijn eten niet goed binnen en spuugt dit weer op.
- Overstrekken
- Overmatig naar links en naar rechts draaien van het hoofd, dit duidt mogelijk op een voorkeurshouding.
- Je baby huilt veel (huilbaby).
- Afgeplat hoofdje.
- Obstipatie: verstopping van de darmen waardoor je baby niet regelmatig poept.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Eerst zal de osteopaat met jou als ouder een gesprek voeren over de signalen die je als ouder hebt opgemerkt bij je baby. Aan de hand daarvan zal de osteopaat je baby observeren en de aanwezige (spier)spanning in het lichaam onderzoeken.
Vervolgens zal de osteopaat zijn bevindingen aan je vertellen, mogelijke oorzaken toelichten en een voorstel doen voor de behandeling. Aan het begin van elke vervolgbehandeling vindt een korte evaluatie plaats. Dit is om de mogelijke veranderingen ten opzichte van de vorige behandeling te bespreken. Elke baby reageert anders op de behandeling. De osteopaat kijkt in overleg met jou als ouder wat voor jouw baby het beste is.
De behandeling van de osteopaat bestaat uit zachte massagetechnieken en rustige bewegingen. Tijdens de behandeling kan je baby op verschillende manieren reageren, bijvoorbeeld door te gaan huilen, maar ook in slaap vallen komt regelmatig voor. Binnen 3-4 behandelingen is vaak een duidelijke verbetering merkbaar. Osteopathie kan een aanvulling zijn op de behandeling van de huisarts of specialist.
Bekijk dit filmpje om te zien hoe osteopathie werkt
Vergoeding van osteopathie
Als de osteopaat geregistreerd is bij de beroepsvereniging, kun je de behandelingen mogelijk (gedeeltelijk) vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Het is verstandig om vooraf te controleren of je verzekering dit ook vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Je baby valt namelijk tot zijn achttiende levensjaar onder jouw verzekering (of die van je partner).
Wel of geen osteopathie?
Niet iedere huisarts, specialist en verloskundige is even enthousiast over osteopathie. Er is nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor de behandeling van verschillende klachten bij baby’s met osteopathie. Wel zijn er veel positieve ervaringsverhalen van ouders die hun kindje door de behandeling zagen opknappen. Hieronder lees je enkele argumenten die je kunnen helpen om de afweging te maken.
Mogelijke voordelen van osteopathie
- De osteopaat heeft een holistische visie. Dat betekent dat er naar het hele lichaam van je baby wordt gekeken. Een osteopaat kijkt verder dan alleen de klacht.
- Een osteopaat heeft meer tijd voor een onderzoek en behandeling dan de huisarts of het consultatiebureau. Je voelt je gehoord als ouder en je baby wordt uitgebreid onderzocht.
- De osteopaat werkt alleen met zijn handen. Er worden dus geen apparaten of medicijnen gebruikt. Sommige ouders vinden dat een prettige gedachte.
Mogelijke nadelen van osteopathie
- Iedereen kan zichzelf een osteopaat noemen. Het is geen beschermde titel volgens de wet BIG, zoals bijvoorbeeld arts of fysiotherapeut dat wel is. Gelukkig bestaat er vanuit de beroepsvereniging wel controle in de vorm van een kwaliteitsregister.
- Osteopathie kan aardig wat geld kosten. Zeker als dit niet wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Als je baby meerdere behandelingen nodig heeft, kunnen de kosten snel oplopen.
- Als de osteopaat niet goed weet wat hij doet, kan de behandeling schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Omdat iedereen zichzelf osteopaat kan noemen, is het verstandig om vooraf te onderzoeken wat de opleidingen zijn van de osteopaat van jouw keuze. En of deze is geregistreerd in het kwaliteitsregister.
Voordat je naar de osteopaat gaat…
Als je osteopathie overweegt voor je baby, is het verstandig om eerst de volgende stappen te ondernemen.
- Sluit een onderliggende medische oorzaak uit. Bespreek de klachten van je baby altijd eerst met je huisarts, specialist of op het consultatiebureau.
- Controleer of de osteopaat waar je naartoe wilt gaan geregistreerd is in het kwaliteitsregister. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de website osteopathie.nl of bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (kwaliteitsregister voor osteopaten). Bekijk ook of de osteopaat van jouw keuze een (extra) opleiding heeft gevolgd voor de behandeling van baby’s. Zo weet je zeker dat je baby in handen is van een goed opgeleide osteopaat.
- Kijk of de osteopathie wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.
Bronnen: Osteozorg, Nederlandse Vereniging voor Osteopathie, Sens Gezondheidszorg