Wanneer je voor het eerst moeder bent geworden, is dat even wennen, er komt veel op je af. Maar er komt een moment dat alles lekker loopt en jullie een fijn dagelijks ritme hebben. En dan zijn daar ineens de regeldagen. Je baby is huilerig, hangerig en wil constant drinken. Je kan hier onzeker van worden, maar dit hoort erbij en ligt niet aan jou! Hoe lang het duurt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, lees je hier.
Wat zijn regeldagen?
Je baby is aan het groeien of maakt een mentale sprong en heeft daardoor steeds wat meer voeding nodig. Tijdens regeldagen gooit je baby zijn hele voedingsschema om. Je baby lijkt af en toe onverzadigbaar en het kan zijn dat hij zelfs ieder uur of vaker wil drinken. Het ritme dat jullie hadden veranderd daardoor compleet.
Tijdens deze dagen zal je vaker voeden, zo’n 8 tot 10 keer per dag is heel normaal. Wanneer je borstvoeding geeft, krijgt je lichaam op die manier een seintje dat er meer melk moet worden aangemaakt. Zo wordt tijdens regeldagen de vraag van je baby afgestemd met het aanbod van jouw lichaam. Na een aantal dagen zullen jullie weer een nieuw ritme hebben gevonden.
Maar niet alleen baby’s die borstvoeding krijgen, ook baby’s die flesvoeding krijgen hebben regeldagen. Dit komt omdat naast een groei- of ontwikkelingsspurt, regeldagen ook een manier zijn om de weerstand van je baby een boost te geven.
Hoe herken je regeldagen?
Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt herkennen dat je baby aan het regelen is. Vertoont je baby het gedrag dat hieronder is beschreven dan betekent dit niet altijd dat je baby een regeldag heeft.
Hij kan ook ziek zijn, last hebben van doorkomende tandjes, behoefte hebben aan meer vocht omdat het warm is of omdat er een hittegolf is of zich gewoon een beetje hangerig voelen. Voed je op verzoek dan kan het zo zijn dat je regeldagen helemaal niet door hebt. Omdat je toch al gewend bent om te voeden wanneer je baby het aangeeft.
De meest voorkomende kenmerken van een regeldag zijn:
- Je baby is huilerig en onrustig en wil graag bij je zijn
- Je baby wil constant drinken en lijkt onverzadigbaar. Je baby zit in een groeispurt die hem veel energie kost. Tekenen van een hongerige baby zijn; op de handjes sabbelen, smakgeluiden en zoeken om zich heen kijken.
- Slecht slapen, omdat de voedingsbehoefte groter is zal ook zijn slaapritme ineens veranderen.
- Je borsten voelen leeg. Misschien heb je het idee dat je borsten slap en leeg zijn. Ga niet aan jezelf twijfelen, zolang je je baby hoort slikken dan is er melk en voeding voor hem. Het komt maar weinig voor dat een moeder daadwerkelijk te weinig melk aanmaakt.
Wanneer komen regeldagen voor?
Een mentale sprong of groeispurt, die vaak gepaard gaan met regeldagen komen op verschillende momenten voor. Dit verschilt uiteraard per kind, want ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Over het algemeen komen regeldagen voor rond:
- 10 tot 14 dagen
- 3 weken
- 6 weken
- 3 maanden
- 6 maanden
- Maar ook als je zelf ziek bent geweest of veel stress hebt, kan je melkproductie teruglopen en zal je baby gaan regelen. Een warmtecompress of borstmassage kan helpen om de melk te laten toeschieten.
Ook als je nog borstvoeding geeft wanneer je baby ouder dan 6 maanden is, kunnen regeldagen voorkomen. Het regelen duurt meestal 1 tot 2 dagen maar ook dit verschilt per baby. Het kan ook wel een week duren voordat jullie vraag en aanbod weer op elkaar is afgestemd
Hoe kun je het beste omgaan met regeldagen
Bij borstvoeding
- Borstvoeding werkt naar vraag en aanbod. Bij regeldagen vraagt je baby meer. Voed jij direct als je baby aangeeft te willen drinken, dan wordt het aanbod afgestemd op zijn behoefte. Hoe meer je dus meegaat in de behoefte van je baby, des te sneller zullen jullie weer op elkaar zijn afgestemd.
- Het is belangrijk dat je baby je borsten goed leeg drinkt. Hoe leger je borsten zijn, hoe vetter de melk is en hoe meer melk je weer aanmaakt.
- Geef je baby bij voorkeur geen fopspeen maar laat hem zijn zuigbehoefte aan je borst bevredigen. Soms ligt je baby alleen een beetje te sabbelen of valt hij snel in slaap. Dan had hij blijkbaar gewoon behoefte aan wat contact en knuffeltijd. Ook dat hoort erbij.
- Een onzeker gevoel door het regelen komt vaak voor. Deze dagen kunnen best zwaar zijn en vragen veel van je. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Probeer je rust te pakken wanneer het kan, drink voldoende en eet gezond.
- Vermijd onnodige stress en drukte. Hoe beter jij in je vel zit hoe beter je voor je baby kunt zorgen.
- Heb je het idee dat je baby eindeloos aan het regelen is of heb je twijfels over de melkproductie. Neem dan contact op met een lactatiedeskundige of het consultatiebureau.
Bij flesvoeding
Hoewel regeldagen voornamelijk worden genoemd wanneer je borstvoeding geeft, hebben baby’s die flesvoeding krijgen net zo goed af en toe een groeispurt. Ook zij zullen dan meer behoefte hebben aan extra voeding. Bij baby’s die flesvoeding krijgen vallen regeldagen hoogstwaarschijnlijk wel minder op.
Merk je dat je baby behoefte heeft aan wat extra’s, dan kun je gerust wat meer voeding geven. Wel is het belangrijk dat je niet teveel geeft. Teveel kunstvoeding kan namelijk voor overgewicht zorgen. Wat je bijvoorbeeld goed kunt doen is de hoeveelheid melk die je baby krijgt op een dag hetzelfde houden, maar de flesjes kleiner maken. Zo kun je vaker een fles geven maar blijft de hoeveelheid nagenoeg gelijk. Twijfel je of weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, vraag dan advies bij het consultatiebureau.
Wat is het verschil tussen regeldagen en clusteren?
Tijdens regeldagen wil je baby bijna non-stop drinken. Maar na een aantal dagen of weken merk je misschien ook dat je baby tijdens bepaalde delen van de dag vaker aan de borst wil en vooral kleine beetjes wil drinken. Dit wordt clusteren genoemd.
Typisch cluster gedrag is dat je baby steeds op hetzelfde moment van de dag erg onrustig is. Veel baby’s die borstvoeding krijgen laten meestal in de ochtend meer tijd tussen de voedingen en rond het einde van de middag worden ze wat onrustig en huilerig en willen ze vaker drinken. Hiervoor is een simpele verklaring.
Moedermelk wordt aangemaakt door het hormoon prolactine. Met name wanneer je rust (‘s nachts en in de ochtend) is er het meeste van dit hormoon aanwezig. Het hormoon neemt iets af gedurende de dag, waardoor je baby aan het einde van de middag vaker wil drinken om zo toch zijn voedingsbehoefte te vervullen en de melkproductie in stand te houden.
Toch verschilt het per baby en kan het ook heel goed voorkomen dat jouw baby juist in de ochtend clustert of dit misschien wel helemaal niet doet. Het is in ieder geval volkomen normaal gedrag en heeft meerdere oorzaken:
- Je baby wil zich geborgen en veilig voelen
- Je baby heeft behoefte aan lichamelijk contact
- Je baby wil zijn zuigbehoefte bevredigen
- Je baby is zich aan het voorbereiden op een langere slaapperiode. Moedermelk zorgt voor de afgifte van het hormoon oxytocine, dit werkt rustgevend en slaapverwekkend.