Voor baby staat spelen gelijk aan leren. Bij hele jonge kinderen die naar een kleurige mobiel kijken praat je eigenlijk niet over “spelen”, maar toch valt de kleurige mobile waar ze naar kijken en naar proberen te grijpen onder de categorie babyspeelgoed. Leerzaam is het in ieder geval wel! Wat baby’s graag doen hangt natuurlijk onder meer af van de leeftijd en de fase van hun ontwikkeling. Hieronder een overzicht per maand. Kies je spel of speelgoed altijd zorgvuldig, en zorg dat het aansluit bij wat een kind kan of net een beetje begint te leren.
Let bij babyspeelgoed ook altijd op de veiligheid. Zeker bij baby’s mogen spullen geen losse kleine onderdelen hebben die in de mond gestopt kunnen worden. Let op scherpe randen of op kwetsbaar materiaal dat snel kapot kan gaan. Pas op met (bevestigings)touwtjes. Een baby zou het rond zijn vingertje of nekje kunnen draaien.
Bied je baby niet teveel prikkels tegelijk aan. Doe je dat wel dan bestaat de kans dat hij zich nergens echt helemaal in zal gaan verdiepen en niet meer weet
waar hij zijn aandacht op moet richten. Leg een stuk of drie dingen in de box, en verwissel de speeltjes na een tijdje als je denkt dat je kind er op uitgegeken is.
Veel speelgoed heeft een baby niet nodig. De gewone dingen in huis, een doekje, een doosje met een balletje erin zijn ook interessant. Een baby kan uren zoet zijn met bijvoorbeeld een spelletje “gooi je speeltje uit de box en kijk hoe het naar beneden valt”. Het mooiste is dan natuurlijk als mamma of een grote broer het ook steeds weer terug komt brengen zodat het spel weer opnieuw kan beginnen.
Ook interessant: de ontwikkeling van je baby per week
Baby van 0 – 3 maanden
De eerste maanden heeft een baby eigenlijk genoeg aan pappa en mamma: niets vindt hij heerlijker dan bij een bekend persoon op schoot liggen en kijken naar het gezicht en luisteren naar de stem. Probeer ook eens een babymassage of een beetje op het buikje kriebelen, contact op de huid vinden kleine baby’s vaak erg prettig. Speel niet te lang, je baby kan zich niet zo lang concentreren en is snel weer moe. Merk je dat hij wegkijkt of moe wordt, stop dan met spelen en geef hem rust.
Wiegeliedjes zijn nu helemaal goed: een muziekdoosje met rustgevend muziekje dat je kunt opdraaien voor het slapen gaan is nu een mooi cadeau.
Als je kindje een week of 8 oud is kun je een wipstoeltje in de kamer neerzetten. De meeste stoeltjes zijn in verschillende standen te verstellen. Gebruik voor kleine baby’s vooral de wat plattere stand. Zodra hij beter gaat zitten kan het stoeltje omhoog. Laat je baby er in het begin maar kort inliggen. Ook als hij aan het stoeltje gewend is mag je kind er niet langer dan anderhalf uur in liggen. Veel bewegen kan hij zich niet in zo’n stoeltje. Een speelgoed naast of boven de wipstoel met kleurige speeltjes (activity center) waar hij naar kan kijken en misschien zelfs al wat naar proberen te graaien is een goede manier om hem even bezig te houden. Een rammelaar vasthouden is er nog niet bij, maar sokjes met een leuk geluidje er in of een polsrammelaar is misschien even leuk.
Baby van 3 -6 maanden
Favoriet is nog altijd het spelen met ouders of andere personen die de baby goed kent. Samen “praten” bijvoorbeeld: om en om geluidjes maken. Of een beetje “gymnastiek” door zachtjes zijn armpjes en beentjes te bewegen. Verder vindt een baby zijn eigen handjes en voetjes erg leuk om te bestuderen, te pakken en te bevoelen. Spelen met zijn eigen handjes en voetjes, met mamma’s haar, met popjes of doekjes. Tegen het einde van het eerste half jaar kan baby zitten, kleuren onderscheiden en dingen nu echt goed vastpakken. Vooral felle kleuren zijn interessant. En natuurlijk gaat alles wat je kleine te pakken krijgt direct het mondje in.
Leuke spelletjes om met je baby te spelen:
- Kietelen: “er komt een muisje aangelopen zo in [vul de naam van je kind in] nekje gekropen”
- Om en om op het badwater slaan
- Een kleurig mobiel boven de box, liefst met muziekdoosje erin
- Zacht en kleurig speelgoed met goed houvast om het grijpen goed te oefenen (rammelaar, stoffen boekje)
- Bijtring of speelgoed met glad of juist geribbeld oppervlak dat hij in het mondje mag steken om zo de verschillende texturen te kunnen voelen
Baby van 6 – 9 maanden
Veel baby’s tussen de 6 en 9 maanden zullen beginnen met kruipen. Geef ze alle ruimte om te oefenen met omrollen en kruipen. Buiten de box dus. Let op dat je hem niet op een koude vloer of op de tocht legt.
Behalve grijpen en vastpakken is ook gooien met spullen erg leuk. Let daarop bij het kopen van speelgoed (en ook bij de inrichting van je huis, zet je kostbare breekbare glaswerk niet op grijphoogte).
Voor de baby is alles nieuw, dus eigenlijk alles vindt hij mooi en interessant om te zien. Van de kleurige kussentjes op de bank tot de strepen zonlicht op de vloer… er is nog zoveel te ontdekken!
Leuke spelletjes of speelgoed voor baby’s van 6 tot 9 maanden:
- Kiekeboe spelen. Zo zal je baby leren dat als hij je niet ziet je toch niet weg bent en weer terug zal komen
- Andere verstopspelletjes: stop de favoriete beer achter een doek en laat je baby zoeken waar hij is
- Speel samen met een stoffen bal met muziekje erin
- (Zachte) knuffels met een gezichtje
- Speelkleed of activity center met veel verschillende onderdelen waar hij met handjes of voetjes geluidjes of bewegingen aan kan ontlokken (spiegeltjes, geluidjes, glinstertjes, knopjes, kleurtjes en bewegende onderdelen)
- Ga met je baby naar babyzwemmen. Veel zwembaden organiseren elke week wel een uurtje voor ouders met babies of dreumesen.
Baby van 9 – 12 maanden
Optrekken tot staan, proberen te lopen, de taalontwikkeling komt verder op gang. Het hoort allemaal bij deze leeftijd.
Je baby van 9 tot 12 maanden speelt nu graag met:
- Een activity centre tafeltje om aan te zitten of te staan. Natuurlijk weer vol met knopjes en schuifjes om het gebruik van handjes en hersentjes te oefenen
- Luisteren naar eenvoudige kinderliedjes (“poesje mauw” en “schuitje varen”) met bijbehorende gebaartjes en spelletjes natuurlijk.
- Ga samen naar buiten, eendjes voeren of naar de kinderboerderij
- De grove motoriek: stoeien, “vliegtuigje” spelen, “hop paardje hop” op de knie. Let op dat je het niet te wild maakt, kijk goed wat je baby nog leuk vindt en zorg vanzelfsprekend dat het niet gevaarlijk wordt voor je kindje
- Woorden leren: neem je baby op de arm mee het huis door en benoem alles wat je onderweg tegenkomt
- Grote doos waar hij spulletjes in kan stoppen en uit kan halen, vormenstoof
- Zachte bal waar hij mee rollen en gooien kan (zodat je kind na zo’n actie verwonderd kan kijken waar de bal nu weer gebleven is)
- Een stevige blokkenkar waaraan hij zich op kan trekken en misschien al een paar stapjes aan kan oefenen
- Babyschommel voor in de tuin