Niet zelden worden er grappen gemaakt over een tepelhoedje want wat is dat nou, een hoedje voor je tepel? Maar zo grappig is het niet. Voor veel baby’s is het namelijk een life-saver en voor veel moeders trouwens ook. Tepelhoedjes worden vaak ingezet als hulpmiddel bij de borstvoeding. Er zijn talloze redenen voor het gebruik ervan en het kan de borstvoeding een stuk makkelijker maken als je om wat voor reden dan ook moeite hebt met het geven van borstvoeding. Verkeerd gebruik kan echter een averechts effect hebben. Schroom daarom niet om hulp in te schakelen van je verloskundige, lactatiekundige of kraamverzorgster wanneer je een tepelhoedje gaat gebruiken.
Een tepelhoedje, wat is het en hoe gebruik je het?
Een tepelhoedje is een siliconen kapje in de vorm van een tepel welke je over je tepel heen plaatst. Vroeger werden tepelhoedjes van rubber gemaakt en soms zie je ook nog wel eens latex varianten. Beide materialen worden afgeraden door de stugheid (rubber) of de kans op een allergische reactie (latex). Een tepelhoedje heeft kleine gaatjes waardoor de melk kan stromen. Sommige varianten hebben zelfs een inkeping waar het neusje van de baby in past waardoor deze het contact met de borst niet verliest. Wanneer je baby de borst ruikt stimuleert dit de melkproductie en dit is beter voor de hechting tussen moeder en kind.
Er zijn verschillende maten tepelhoedjes van verschillende merken. Belangrijk is dat je tepel en tepelhof er goed in passen. Wanneer het tepelhoedje te groot of te klein is kan dit erg pijnlijk zijn en juist zorgen voor een ontsteking. Op de gebruiksaanwijzing wordt vaak aangegeven dat je het hoedje eerst naar buiten moet vouwen alvorens je het om je tepel legt zodat het als het ware vacuüm zuigt. Vaak helpt echter het natmaken voordat je het hoedje om je tepel legt al voldoende om het gedurende de hele voeding op zijn plaats te houden.
In deze uitgebreide instructievideo wordt goed uitgelegd hoe je een tepelhoedje kunt gebruiken.
Waarom gebruik je het?
Een tepelhoedje wordt vaak gebruikt bij baby’s die te vroeg geboren zijn omdat de zuigkracht nog niet goed genoeg is om direct uit de borst te drinken. Een tepelhoedje maakt het makkelijker voor je baby. Andere redenen om te voeden met een tepelhoedje kunnen zijn:
- Erge stuwing: met name in de eerste weken kun je last hebben van erge stuwing en kan de melk letterlijk uit je borsten spuiten. Voor een baby is dit vaak wat teveel van het goede. Een tepelhoedje kan dit iets beter reguleren. Je zou een tepelhoedje dan bijvoorbeeld alleen voor de eerste paar slokken kunnen gebruiken om daarna over te gaan op het direct uit de borst drinken.
- Van fles naar borst: als je baby eerst begonnen is met het drinken uit een fles omdat je borstvoeding bijvoorbeeld pas later op gang is gekomen kan een tepelhoedje helpen om de overgang van fles naar borst makkelijker te laten verlopen.
- Ingetrokken tepels: heb je ingetrokken of vlakke tepels dan kan het voor je baby lastig zijn om direct uit de borst te drinken. Denk niet meteen wanneer je vlakke tepels hebt dat borstvoeding niet lukt of dat je een tepelhoedje nodig hebt. Je baby neemt namelijk de hele tepelhof in zijn mond waardoor vlakke of ingetrokken tepels vaak geen probleem zijn. Als het echt niet lukt kan een tepelhoedje uitkomst bieden.
- Afwijkend mondje: er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby het lastig vindt om uit de borst te drinken. Je baby kan bijvoorbeeld een te strak tongriempje, te strak lipbandje of schisis hebben.
Risico’s gebruik tepelhoedje
Een tepelhoedje is een hulpmiddel waardoor je baby makkelijker drinkt maar het is niet helemaal zonder risico. Het is daarom belangrijk om het gebruik goed in de gaten te houden. Vaak is het gebruik van een tepelhoedje niet nodig en werkt het op een andere manier aanleggen van je baby al. Een tepelhoedje is slechts een hulpmiddel en neemt het probleem niet weg. Probeer altijd eerst het probleem op te lossen.
- Wanneer je last hebt van tepelkloven gebruik dan juist gèèn tepelhoedje. Het gebruik van een tepelhoedje staat de genezing in de weg.
- Doordat je door het gebruik van een tepelhoedje meer kans op infectie hebt heb je een iets grotere kans op spruw. Maak het hoedje daarom heel goed schoon en laat het goed opdrogen. Je kunt het hoedje daarom het best uitkoken.
- Met een tepelhoedje bestaat de kans dat je baby de borst minder goed leeg kan drinken. Hierdoor kan het voorkomen dat je baby niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt doordat hij de vette achtermelk mist. Wanneer je het idee hebt dat je borst niet helemaal leeggedronken wordt kun je zelf kolven waardoor je zeker weet dat je borsten helemaal leeg zijn.
- Wanneer je borst niet helemaal leeggedronken wordt is de kans op een borstontsteking groter. Ook hierbij geldt dat kolven een oplossing is om je borsten helemaal leeg te maken.
- Wanneer je voedt met een tepelhoedje kan de productie iets minder goed op gang komen doordat de tepels iets minder gestimuleerd worden. Ook hier kan kolven weer een goede oplossing bieden.
- Probeer een tepelhoedje zo kort mogelijk te gebruiken. Door het gebruik van een tepelhoedje leert je baby zichzelf namelijk een andere drinktechniek aan die minder efficiënt is als direct uit de borst drinken waardoor het in langere tijd minder melk binnenkrijgt.
- Doordat er bij het voeden met een tepelhoedje meer kans is dat je baby lucht binnenkrijgt tijdens de voeding is de kans groter dat je baby last krijgt van darmkrampjes.
Als een tepelhoedje niet werkt
Geen paniek als ook een tepelhoedje niet helpt bij de borstvoeding. Gelukkig zijn er alternatieven zoals een tepelvormer of niplette die beiden zorgen dat je tepel tijdelijk iets meer naar buiten komt. Gebruik beiden alleen bij het geven van borstvoeding en niet tijdens de zwangerschap.
Afbouwen
Je kunt het gebruik van een tepelhoedje het best zo snel mogelijk afbouwen. Dit doe je door tijdens de voeding het tepelhoedje af en toe weg te halen. Je kunt hiervoor altijd de hulp van een lactatiekundige inschakelen.