Je pasgeboren baby lekker laten badderen in een speciale emmer, de tummy tub. Even lekker ontspannen in het warme water. In dit artikel leggen we jou uit wat een tummytub is, hoe je je kleintje hierin handig kan wassen en welke kenmerken een veilige bademmer heeft.
Wat is een tummy tub?
Een tummy tub is een doorzichtige emmer die speciaal is bedacht voor pasgeboren baby’s. De tummy tub is overigens gewoon een bademmer. Hij wordt echter door iedereen tummy tub genoemd, omdat dit het eerste en meest bekende merk is dat de bademmer op de markt bracht. Ook andere merken verkopen dit soort emmers. In plaats van languit liggend in een gewoon babybadje, kan je kleintje hierin met behulp van jou rechtop zitten. Hiermee boots je de situatie na in de baarmoeder. Voor je baby voelt dat daarom heel vertrouwd en veilig.
Kenmerken van een veilige tummy tub
Als je bademmer de volgende kenmerken heeft, dan kan je hem met een gerust hart aanschaffen voor je kleintje:
- De emmer is doorzichtig, zodat je baby alles goed kan zien. Tegelijkertijd kan jij hem ook goed zien, wel zo leuk.
- De emmer heeft aan de onderkant een rubberen rand. Zo blijft hij stevig staan en kan hij niet wegglijden op een natte ondergrond. Als je gebruikt maakt van een standaard, dan heb je natuurlijk geen last van glijdende emmers.
- De bovenkant van de emmer heeft een brede rand, zodat jij er fijn op kan leunen met je armen als je je baby vasthoudt. Ook kan je baby zich geen pijn doen aan de rand.
- Op de zijkant staat een maattabel voor de hoeveelheid water voor je kleintje. Je past het water aan, aan het gewicht van je baby. Zo weet je precies hoeveel water er in moet voor jouw kleintje.
Omdat je baby rechtop kan zitten in de bademmer, kan hij alles goed zien. Ondanks dat hij in een relatief kleine emmer zit, kan hij zijn armen en benen nog wel goed bewegen. Doordat hij ook de wanden van de emmer voelt, geeft dit hem een geborgen gevoel. Wat maakt dat ontspannen in zo’n emmer vaak vanzelf gaat.
Bademmer en een normale emmer
Je zou denken dat je helemaal geen speciale bademmer hoeft aan te schaffen, aangezien hij zoveel lijkt op een gewone emmer. Helaas voldoet een gewone emmer niet aan de veiligheidseisen en kan je om die reden dus ook niet gebruiken als bademmer.
Vanaf welke leeftijd kan je baby in een tummy tub?
Je kleintje kan direct vanaf de geboorte tot ongeveer 9 maanden oud in een bademmer badderen. Sommige kleintjes passen er echter met 6 maanden al niet meer in. Dit is uiteraard ook afhankelijk van zijn lengtegroei. Zolang hij met schouders onder water kan blijven in de emmer, is de bademmer nog geschikt voor hem. Als hij zich kan afzetten met zijn voetjes, dan is de bademmer niet meer geschikt voor hem. Daarna kan je hem gewoon gebruiken als emmer of voor een eventueel volgend kindje.
Hoe vaak mag je kleintje in een tummy tub?
Baby’s hoeven helemaal niet vaak in bad. Dat is niet goed voor hun huid, omdat die door het water te snel uitdroogt. 1 à 2 keer per week in een bademmer is voldoende. De rest van de week kan je zijn gezichtje en alle plooitjes lekker wassen met een warm washandje.
Moet de tummy tub op een standaard?
Er zijn speciale standaards waar een bademmer precies in past. Je kan ervoor kiezen om er één aan te schaffen en hem daar op te zetten, zodat het badje ook de goede stahoogte heeft voor jou. Je kan de emmer natuurlijk ook op je commode plaatsen of een andere verhoging die voor jou fijn is. Hij staat vaak wel op een baby-uitzetlijst. Het is wel handig om te hebben, maar het is niet perse nodig.
Hoe gebruik je een tummy tub?
Om je kleintje op een veilige manier te laten badderen in een bademmer kan je de volgende stappen doorlopen. In de kraamweek kan je dit voor de eerste keer samen met de kraamhulp doen:
- Je zet je telefoon en de deurbel het liefst uit, zodat je niet (ongemerkt) gestoord kan worden. Ga zelf nog even naar het toilet, want dat kan tijdens het badderen niet.
- Voordat je de bademmer vult, zorg je dat je alle spullen klaar hebt staan. Dat betekent dat je een baddoek en een hydrofiel luier klaar hebt liggen op de commode, de benodigde olie en zalfjes, een schone luier, een rompertje en kleertjes. Naast de bademmer leg je babyzeep- en shampoo en eventueel een washandje klaar.
- Spoel de emmer om, zodat hij schoon is voor gebruik.
- Je vult de emmer met water tot aan de rand die overeenkomt met het gewicht van jouw kleintje. Het water mag een temperatuur van ongeveer 37 graden hebben. Dat is handwarm water. Met een badthermometer kan je checken of de temperatuur goed is. Zodra je vaker een badje hebt klaar gemaakt, weet je precies hoe warm 37 graden voelt en kan je de temperatuur ook met de punt van je elleboog checken. Doordat de emmer kleiner is dan een gewoon badje koelt het water niet snel af. Hierdoor blijft het langere tijd warm.
- Pak je pasgeborene vast met één hand onder zijn billetjes en de andere bij zijn nek en hoofd en laat hem rustig in het water zakken. Als je kleintje al wat groter is dan kan je hem vastpakken met jouw handen onder zijn oksels, waarbij je met je duimen zijn kin ondersteunt en laat hem rustig in het water zakken.
- Als de bademmer ‘goed’ gevuld is dan komt je baby precies met zijn schouders onder water als je hemt erin zet. Daarnaast raakt hij met zijn billen de bodem van de emmer. Hierdoor kan hij makkelijk de foetushouding aannemen die hij ook in de baarmoeder had.
- Als hij in bad zit dan kan jij zijn kin ondersteunen met jouw hand, zodat hij niet met zijn hoofdje in het water zakt. Jouw andere hand houd je op zijn borst. De rest van zijn lichaam krijgt ondersteuning door de wanden van de emmer.
- Als hij lekker ontspannen heeft kunnen zitten, dan kan je hem voorzichtig wassen met de hand die eerst op de borst lag. Je gebruikt hiervoor een klein beetje speciale babyzeep en -shampoo.
- Je houdt altijd je baby in de gaten als hij in de bademmer zit. Ook als de telefoon gaat of de deurbel (als je die niet hebt uitgezet). Laat maar rinkelen, jullie hebben nu even badtijd samen.
- Haal je baby uit het water en blijf zijn hoofdje goed ondersteunen. Wikkel hem in een baddoek.
- Zodra je je kleintje lekker hebt ingesmeerd en aangekleed kan je de emmer weer makkelijk legen in de wasbak.
Bronnen: opvoeden, jeroenboschziekenhuis, tummytuboriginal