Buiten schijnt het zonnetje. Jullie zijn lekker een dagje weg geweest, maar aan het einde van de dag zit je kleintje ineens onder de blaasjes en kleine bultjes. Hij is toch niet ziek? De kans is groot dat hij warmtebultjes heeft. Peuters, kleuters, maar vooral baby’s hebben hier last van. In dit artikel vertellen we jou hoe je kleintje warmte uitslag krijgt en wat jij kan doen om dit te voorkomen.
Wat zijn warmtebultjes?
Het is een huidaandoening die vooral voorkomt als het buiten warm is. Je baby krijgt het dan warm en gaat meer zweten. Hij kan de warmte dan niet goed kwijt. Warmtebultjes worden ook wel hitte-uitslag, zweetbultjes of warmte-allergie genoemd. De medische benaming is miliaria. Je kind kan door de hitte onder de pukkeltjes of vochtblaasjes komen te zitten. Die blaasjes lijken op kleine druppeltjes. De meeste kindjes hebben last van rode, jeukende bultjes van 1 tot 2 mm groot. Niet alle kinderen krijgen hier last van. Sommigen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Gelukkig is het niks ernstigs en gaat het ook vanzelf weer over. Je hoeft je kindje hier dus niet voor te laten behandelen. Wel kan hij een aantal klachten ervaren.
Welke symptomen heeft je kleintje bij warmtebultjes?
Ondanks dat de warmtebuitjes vanzelf weer verdwijnen, kan je kindje de volgende klachten ervaren:
- er kunnen blaasjes ontstaan
- de plekken kunnen rood worden
- de huid kan wat opzwellen
- het kan pijn doen
- het kan flink gaan jeuken en prikken. In het Engels wordt het daarom ook wel prickly heat genoemd.
- soms kan het leiden tot kleine ontstekingen of irritaties op de huid.
Hoe ontstaan warmtebultjes?
Zoals de naam al zegt ontstaan deze pukkeltjes door de warmte. Je kleintje moet afkoelen en gaat zweten. Soms zijn de zweetkliertjes nog niet helemaal goed ontwikkeld en zijn de afvoergangen nog heel nauw. Hierdoor kan het zweet zich ophopen onder de huid. Het kan niet goed worden afgevoerd en daardoor ontstaan bultjes of vochtblaasjes. Logisch dus dat het vaker voorkomt bij kleine kindjes. Je ziet de uitslag vaak in het gezicht, de nek, de borst en op de schouders. Ook in de huidplooien komen warmtebultjes vaak voor en op plekken waar de huid in contact is met kleding of waar de huid over elkaar heen schuurt, zoals bij de oksels en de liezen. Warmtebultjes ontstaan vooral in de volgende situaties:
- Warme omgeving – Je kindje ligt in een warme kamer en kan daardoor niet goed zijn warmte kwijt. De zweetklieren moeten dan hard aan het werk om de huid af te koelen. De nauwe gangetjes zijn hier nog niet klaar voor en raken daardoor snel verstopt.
- Luchtvochtigheid – Als er een hoge luchtvochtigheid is, dan kan de huid niet goed afkoelen. Hierdoor ontstaan bultjes of blaasjes. Als je in een warm land woont of op een tropische vakantiebestemming bent zul je merken dat je kleintje er eerder last van heeft.
- Kleding – De meeste kinderen worden te warm aangekleed. Het is natuurlijk ook lastig inschatten, want heeft hij het niet te koud? Met behulp van de TOG-waarde kan je zelf gemakkelijk checken of je kindje het te warm of te koud heeft. Daarnaast kan je met de achterkant van je vingers even voelen in zijn nekje, op zijn voorhoofd of aan zijn voetjes. Als hij lauw aanvoelt heeft hij het qua temperatuur precies goed.
- Zon – Zonnestralen kunnen ook een negatieve invloed hebben op de huid van je kindje. Leg hem daarom altijd in de schaduw. Zo kan hij makkelijker de warmte afvoeren.
Vormen van warmtebultjes
Er zijn verschillende vormen van warmtebultjes:
- Miliaria crystallina – De zweetkliertjes die vlak onder de huid liggen zijn dan verstopt. Vlak op de huid liggen dan kleine vochtblaasjes die je makkelijk kapot kan drukken. Deze verdwijnen binnen korte tijd vanzelf weer.
- Miliaria rubra – De verstopping van de zweetkliertjes ligt hier dieper in de opperhuid. Er ontstaan dan rode, jeukende bultjes. Dit kan enkele dagen duren voordat het vanzelf weer verdwijnt.
- Miliaria profunda – Bij deze vorm ligt de verstopping in de diepe lederhuid. De bultjes zijn dan groter, ze jeuken en ze kunnen zelfs een beetje pijn gaan doen.
Tips bij warmtebultjes
Uitslag door de warmte kan je helaas niet altijd voorkomen, maar met deze tips kan je in ieder geval je best doen om het te voorkomen:
- Koele slaapkamer – Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby koel is en goed geventileerd. Zeker op warme dagen kan je de gordijnen het beste dicht houden. Zo kan je kleintje het niet te warm krijgen.
- Katoen – Leg je kind onder een katoenen lakentje te slapen op warme dagen en trek hem katoenen of linnen kleding aan. Deze stof is lekker luchtig en kan makkelijker vocht opnemen. Ideaal als het zo warm is.
- Temperatuur – Check op warme dagen de temperatuur van je kindje. Het snelst koelen kleintjes af op hun hoofd en bij hun voetjes. Voelt hij klam en warm aan of is hij aan het zweten? Dan heeft hij het te warm. Doe dan wat kleding uit of vervang het door een wat luchtigere outfit. Een mutsje is dus niet nodig als de temperatuur hoog is.
- Wijde kleding – Hoe minder wrijving er is, hoe minder last je kind heeft van uitslag. Vermijd daarom strakke kleding bij je baby.
- Vermijd zeep – Lekker badderen of douchen is met warme dagen heerlijk, maar probeer even geen zeep te gebruiken. Dit kan de huid van je baby extra irriteren en dat heeft hij nou net niet nodig.
- Korte nagels – Houd de nagels van je kleintje zo kort mogelijk. Door de jeuk kan hij gaan krabben en kunnen er wondjes ontstaan. Zo wordt de jeuk nog erger.
- Vocht – Zorg er op warme dagen voor dat hij voldoende vocht binnen krijgt. Je kan je kleintje extra borst- of flesvoeding aanbieden. Grotere kindjes kan je naast drinken ook extra vocht aanbieden door zelf ijsjes te maken van bijvoorbeeld watermeloen.
- Vermijd zon – Zorg ervoor dat de plekken waar je kindje verblijft goed geventileerd en koel zijn. Leg hem in de schaduw, doe de gordijnen dicht en doe een zonneschermpje voor het raam van de auto.
- Koelte – Zodra je baby het echt heel erg warm heeft kan een nat, koud washandje op zijn voorhoofd helpen om af te koelen. Peuters en kleuters kan je ook lekker met koud water laten spelen. Heerlijk verkoelend. In de winkels zijn er daarnaast speciale verkoelende gels of talkpoeder te koop. Vermijd zalf, omdat dat de poriën helemaal afsluit en het zweet nergens naartoe kan.
Heeft je kind veel last van de uitslag raadpleeg dan altijd een dokter. Samen kunnen jullie dan kijken naar een oplossing. Hormoonzalf of een antibioticakuur kan ook helpen in erge gevallen, maar wordt alleen in uitzonderlijke situaties voorgeschreven.