Als je baby net geboren is wil je hem het liefst zo dicht mogelijk bij je houden, dag en nacht. Zo kan je hem goed in de gaten houden en je kleintje steeds beter leren kennen. Je kan ervoor kiezen om je baby eerst in een wiegje te laten slapen, maar hij kan ook direct in een ledikantje. Het belangrijkste is dat hij comfortabel en veilig slaapt. Welk bedje is handig? Wat is een co-sleeper en waar moet jij op letten als je een wiegje koopt? In dit artikel hebben wij dit allemaal voor jou samengevat.
Wat is een wiegje?
Een wiegje is een slaapplek voor je baby in de eerste levensmaanden na zijn geboorte. Meestal wordt dit bedje de eerste 3 tot 6 maanden gebruikt. Zodra je kindje kan draaien of rollen, maakt hij de overstap naar een ledikantje. Je baby kan in het begin namelijk wel de ene kant op rollen, maar terugrollen moet hij nog leren. Hij kan dan met zijn neusje of mond tegen de vaak dichte zijwand aan komen wat hem in ademnood kan brengen. Veel ouders vinden het fijn om hun kleintje ’s nachts naast hen te hebben. Ook voor je baby kan zo’n klein bedje een veilig gevoel geven, net als de baarmoeder. Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby direct in een ledikant te laten slapen. Dat kan natuurlijk ook. Het voordeel van een wiegje is dat hij klein is, licht en daardoor makkelijk verplaatsbaar. Overdag kan je dit bedje bijvoorbeeld in de babykamer neerzetten en voor de nacht verplaats je hem weer naar de ouderkamer zodat hij naast jou kan slapen.
Co-sleeper of wiegje?
Heb je weinig ruimte in jouw slaapkamer, maar wil je ’s nachts wel je baby op een veilige manier dicht bij jou hebben, dan kan je kiezen voor een wiegje. Deze neemt minder ruimte in beslag dan een ledikant. Je kan daarnaast ook kiezen voor een co-sleeper. Dit wordt ook wel aanschuifbed genoemd, omdat je dit babybedje aan jouw bed vast kan maken. Tevens kun je de zijkant open en dicht doen. Op deze manier kunnen jullie veilig samen slapen. Ieder in zijn eigen bed, maar toch samen. Ook ’s nachts is dit ideaal als je borstvoeding geeft. Het aanschuifbedje kan je met een gesloten zijkant ook als losstaand wiegje gebruiken.
Veilig slapen
Om veilig in een wiegje te kunnen slapen, moet deze aan een aantal eisen voldoen. Welke dat zijn lees je hieronder. Voor een co-sleeper gelden dezelfde eisen plus een aantal extra die hieronder zijn beschreven voor jou.
Afmetingen
Voor een veilige slaapplek moet een wiegje minimaal 27,5 centimeter diep zijn en maximaal 90 centimeter lang.
Zijwanden
Net als bij een ledikant is het ook bij een wiegje belangrijk dat de zijkant ademruimte biedt. Je kan hierbij denken aan spijlen of aan materiaal met een open structuur, zoals goed ademende stof. Als je voor spijlen kiest dan moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter liggen. Hierdoor kan je kleintje niet klem komen te zitten met zijn beentje of arm. Belangrijk is dat de zijwanden niet bestaan uit kussenachtig materiaal. Vandaag kan je kindje wellicht nog niet omrollen, maar vannacht misschien wel. Als je baby met zijn mond of neus tegen zo’n dichte zijwand aan komt kan dit verstikkingsgevaar opleveren. Houdt overdag dus goed de ontwikkeling van je baby in de gaten en pas zo nodig zijn bedje daar op aan.
Materiaal
Er mogen geen scherpe randen aan het bedje zitten en ook uitstekende onderdelen zijn niet handig. Let vooral bij rieten bedjes goed op scherpe puntjes of randen.
Bedbodem
De bodem van het bedje moet vlak en stevig zijn, zodat hij niet doorzakt. Het belangrijkste van de bedbodem is dat hij goed ventileert, zodat je kindje niet oververhit raakt. Stel dat hij toch met zijn gezichtje in het matras draait, dan is er nog voldoende ademruimte. Je kan qua bodem kiezen voor een lattenbodem, een hardboardplaat of een open structuur (zoals rotan of riet). Ook bij een plaat moet je zorgen voor voldoende ventilatie. Als dat nog niet het gedaan is, kan je er ook zelf een paar gaatjes in boren.
Stevigheid
Het onderstel van het bedje moet stevig staan. Ook als een broertje of zusje even over de rand van het bedje spiekt. Als het bedje wieltjes heeft, dan is het belangrijk dat deze op de rem gezet kunnen worden. Heb je een schommelwieg? Let er dan op dat het schommelmechanisme ook geblokkeerd kan worden. Heb je een hangwieg let er dan op dat de hangconstructie stevig en stabiel is.
Matras
Het matras moet goed in het bedje passen. Een gemiddeld matrasje voor een wieg is 40×80 of 40×90 centimeter lang. Je moet het matras makkelijk in het bedje kunnen leggen, maar aan de zijkant moet de ruimte minimaal zijn. Denk aan maximaal een vingerbreedte. Dit om te voorkomen dat je kleintje onder het matras rolt.
Extra eisen co-sleeper
Het matrasje van het aanschuifbed moet 12 centimeter lager liggen dan jouw matras. Het kan zijn dat je per ongeluk vergeet om de zijkant weer dicht te doen. Door de lagere ligging kan je kindje nooit in jouw bed rollen. Let er dus op dat de bedbodem van de co-sleeper in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat het bedje goed vastgemaakt kan worden aan jouw bed. Zodat je baby ’s nachts niet per ongeluk tussen de matrassen door op de grond valt. Tot slot moet de zijkant van het bedje makkelijk open en dicht gedaan kunnen worden. Zodra je samen gaat slapen moet de zijwand namelijk weer omhoog gezet worden. Zodat jullie allebei veilig kunnen slapen. Hierdoor is een wiegje of ledikant volgens de Consumentenbond een iets veiligere optie. Voor je kleintje maakt een wiegje of co-sleeper geen verschil.
Lees ook: top 5 co-sleepers
De beste wiegjes
Je baby brengt de eerste maanden van zijn leven heel veel tijd door in zijn bedje. Je wil voor je kroost natuurlijk alleen het allerbeste. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht welke wiegjes de beste zijn van 2022. Je leest hier welke wij voor jou hebben geselecteerd.
Bron: Veiligheid.nl en Consumentenbond