Jouw baby ligt de eerste weken na zijn geboorte veel in zijn bedje, in de box of in de wandelwagen. Na een paar weken krijgt hij interesse in de wereld om hem heen en wil hij zien wat er in de kamer gebeurd. In een wipstoeltje kan hij dan lekker om zich heen kijken. Maar is een wipstoeltje wel veilig? En is het wel echt nodig? Waarom zou je er eentje aanschaffen? Lees snel verder om daar achter te komen.
Wat is een wipstoeltje?
Een wipstoeltje, ook wel bouncer genoemd, is de eerste stoel van jouw kleintje. Het is de voorloper van de kinderstoel. Het stoeltje kan op en neer bewegen, waardoor jouw baby op en neer wipt. Hij maakt deze beweging zelf door met zijn beentjes te trappelen en met zijn armpjes te bewegen. Hij kan zichzelf zelfs zachtjes in slaap wiegen. Maar zodra hij wat wilder beweegt, wipt het stoeltje ook harder op en neer. Zodra ze dat eenmaal door hebben, staat dat garant voor veel plezier.
Heb je een wipstoeltje echt nodig?
Sommige ouders zweren erbij, anderen ervaren het als een sta-in-de-weg en gebruiken hem nooit. Een wipstoeltje is niet noodzakelijk, maar kan wel heel handig zijn. Als je baby nog niet kan zitten, maar wel nieuwsgierig is en om zich heen wil kijken dan is een wipstoeltje ideaal. Baby’s zijn op een gegeven moment ook gewoon klaar met liggen. Als je baby dan nog niet toe is aan zijn slaapje, dan is een wipstoeltje een ideale afleiding om hem even zoet te houden. Daarnaast is het voor jou ook fijn om even je handen vrij te hebben. Je kindje kan jou vanuit zijn stoeltje perfect in de gaten houden. Het is ook een fijne plek om je kleintje een fruithapje te geven als hij nog niet in een kinderstoel kan zitten. Heb je een kinderstoel waar een speciaal babystoeltje opgeklikt kan worden, dan is een wipstoeltje wellicht overbodig. Sowieso hoef je een wipstoeltje niet perse aan te schaffen voor de geboorte. Zodra jouw baby er aan toe is, kan je kijken welk stoeltje het beste past bij jouw kindje en jouw wensen.
Vanaf welke leeftijd?
Vanaf ongeveer 4 weken mag je baby in een wipstoel. Belangrijk is wel dat de wipstoel dan in een ligstand kan worden gezet. Vooral in de eerste maanden is het belangrijk dat je baby plat kan liggen, om zo zijn ruggenwervel goed te laten volgroeien. Voor de ontwikkeling van zijn motoriek is het voor je baby belangrijk om zoveel mogelijk vrij te kunnen bewegen. Hiervoor zijn de box of een speelkleed op de grond goede opties. Wil je je kleintje toch even in een stoeltje laten zitten, beperk dit dan tot maximaal 2 uur per dag. Dat is inclusief het zitten in een autostoeltje. Je kindje kan tot ongeveer 6 à 9 maanden van het wipstoeltje gebruik maken, afhankelijk van zijn gewicht. Tegen die tijd kunnen de meeste kindjes zelfstandig zitten en maken ze de overstap naar een kinderstoel. Check voor het juiste gewicht de zijkant van de stoel of de beschrijving die erbij hoort.
Welke soorten wipstoeltjes zijn er?
Wipstoeltjes zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €20,- tot aan ongeveer €300,-. Naast de traditionele wipstoeltjes met een lichte veer erin, bestaat er ook een deur jumper, ook wel springstoel genoemd. Die hang je bijvoorbeeld in de deuropening of midden in de kamer aan het plafond. Je kindje hangt in dit stoeltje. Doordat hij met zijn voetjes de grond raakt, kan hij zich afzetten en beweegt hij automatisch op en neer. Voor de veiligheid is het belangrijk dat hij vast gemaakt kan worden met een veiligheidsgordel. Dit hangstoeltje kan je echter pas gebruiken vanaf 4 maanden. Daarnaast bestaan er elektrische wipstoeltjes. De motor zorgt ervoor dat het stoeltje constant beweegt. Sommige varianten hebben verschillende muziekjes die je aan kunt zetten voor je baby.
Zijn wipstoeltjes veilig?
Een wipstoeltje is veilig als hij een tuigje heeft die jouw baby beschermt om er niet uit te glijden of uit te vallen. Check voor de aankoop of de openingen bij de beentjes niet te wijd zijn, zodat jouw kleintje zich er niet uit kan wurmen. Stel het tuigje zo in dat het perfect aansluit bij het lichaam van jouw kindje. De meest veilige optie is als het stoeltje ook schouderbanden heeft die je kan vastzetten. Een vijfpuntsgordel is het meest veilig, maar een driepuntsgordel volstaat ook. Tot slot hangt de veiligheid van het stoeltje natuurlijk ook van jezelf af. Ze zijn namelijk bedoeld om op de grond neer te zetten en niet op tafel, ongelukjes zitten in een klein hoekje. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent, zodra jouw baby in de wipstoel ligt.
Waar moet je nog meer op letten bij de aankoop?
- Kijk of de lengte van het stoeltje geschikt is voor jouw baby. De zitting moet namelijk langer zijn dan jouw baby. Daarnaast moeten zijn hoofd, rug en benen goed ondersteunt worden door het zitje.
- Als je je kindje ook eten wilt gaan geven in het wipstoeltje, kijk dan of het stoeltje verstelbaar is. Zodat je kleintje zoveel mogelijk rechtop kan zitten als hij eet. Wil je hem al snel na de geboorte gaan gebruiken voor je baby, dan moet hij juist zoveel mogelijk in een platte stand worden gezet.
- Wipstoeltjes zijn altijd gemaakt van stof. Melkboertjes, fruit hapjes die uitgespuugd worden. Zo’n stoeltje is gauw vies. Let er op dat er niet te veel naden en spleetjes in de stof zitten, dat is voor jou lastig schoonmaken.
- Controleer of je de stof eraf kan halen, zodat je hem eventueel ook los kan wassen.
- Zitten er anti-slip onderdelen aan het frame? Zo schuift de stoel tijdens het wippen niet de hele kamer door.
- Een frame dat breder is dan het stoeltje en dat dicht bij de grond staat is het meest stevig en valt niet (snel) om.
- Heb je een klein huis of wil je het stoeltje makkelijk mee kunnen nemen, kijk dan of hij ook ingeklapt kan worden.
- Het stoeltje mag je alleen verstellen als je kindje er niet in ligt, omdat hij ook per ongeluk in kan klappen.
- Zet het wipstoeltje nooit op tafel of op een andere verhoging. Door het wippen van jouw baby in het stoeltje kan de stoel verplaatsen en van tafel af vallen. Daarnaast kan een nieuwsgierig broertje of zusje hem per ongeluk om trekken omdat ze ‘alleen even wilden kijken’.
- Zet het wipstoeltje niet in de buurt van de verwarming of open haard, om oververhitting te voorkomen. En zet hem niet naast staande lampen, gordijnen of kamerplanten. De kans dat je kindje dit pakt, eraan trekt of in de mond stopt is aanwezig.
De beste wipstoeltjes
Omdat er zoveel soorten wipstoeltjes zijn hebben wij voor jou uitgezocht welke de beste zijn. Lees het hier.
Bron: Consumentenbond