Een oorontsteking komt vaak voor bij baby’s en jonge kinderen. In het eerste levensjaar heeft 10-20% van de baby’s minstens drie keer last van een oorontsteking. Van alle kinderen tot vier jaar heeft 80% wel eens een oorontsteking gehad. Als ouder voel je je vaak hulpeloos. Je baby heeft pijn, huilt en voelt zich niet lekker. In dit artikel lees je hoe je een oorontsteking herkent, wat je kunt doen om je baby te helpen en wanneer je het beste naar de huisarts kunt gaan.
Wat is de oorzaak van oorpijn bij baby’s?
Oorpijn bij kinderen jonger dan vijf jaar komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. De medische term hiervoor is otitis media. Het middenoor is de ruimte in het oor die direct achter het trommelvlies zit.
Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies ontstaan. Dan komt er ontstekingsvocht naar buiten, soms met wat bloed erbij. Dit heet een loopoor.
Symptomen van middenoorontsteking bij baby’s
Het kan lastig zijn om bij je baby een oorontsteking te herkennen. Want pijn aangeven is natuurlijk lastig zolang je zelf niet kunt praten. Bij een middenoorontsteking drinkt je kindje vaak niet goed. Ook kan je baby ’s nachts onrustig zijn. Als je baby overstuur raakt als je hem neerlegt of veel huilt tijdens de voedingsmomenten kan dit ook op een oorontsteking wijzen. Door het zuigen wordt de druk in het oor namelijk hoger en dat doet pijn. Daarnaast herken je een middenoorontsteking aan de volgende symptomen:
- Koorts.
- Je kindje voelt zich niet lekker.
- Oorpijn: je baby wrijft dan vaak over het pijnlijke oor.
Bij een loopoor heeft je baby daarnaast nog de volgende klachten:
- Je baby hoort waarschijnlijk tijdelijk minder goed.
- Er komt vocht uit het oor, soms met wat bloed erbij. Dit kan geen kwaad.
Hoe ontstaat een oorontsteking?
Meestal begint een oorontsteking met een gewone verkoudheid. Via de doorgang tussen de neus-keelholte en het middenoor (de buis van Eustachius) komt dit virus in het middenoor terecht. Soms komen er bacteriën met het verkoudheidsvirus mee naar binnen. Die bacteriën veroorzaken een middenoorontsteking.
Als de buis van Eustachius verstopt raakt, zitten de bacteriën en het virus gevangen. Het ontstekingsvocht dat ze afscheiden, blijft vastzitten. Als gevolg daarvan stijgt de druk in het middenoor. Het trommelvlies gaat bol staan en dat kan veel pijn doen.
Bij kinderen werken het afweersysteem en de buis van Eustachius nog niet helemaal optimaal. Daardoor krijgen bacteriën en virussen veel makkelijker de kans om een oorontsteking te veroorzaken. Daardoor krijgen jonge kinderen vaak meerdere keren een oorontsteking.
Wanneer naar de huisarts met je baby bij oorontsteking?
Denk je dat je baby een oorontsteking heeft? Dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan. Deze luistert naar je verhaal en kan de symptomen goed herkennen. Met een speciaal oorlampje kan de huisarts naar de trommelvliezen kijken om te zien of je baby een oorontsteking heeft.
Als je baby jonger is dan zes maanden en een oorontsteking krijgt, is het zeker belangrijk om bij de huisarts langs te gaan.
Daarnaast kun je in de volgende situaties ook het beste contact opnemen met je huisarts:
- Je baby wordt steeds zieker.
- Je baby wordt suf.
- Je kindje drinkt slecht, minder dan de helft van de normale hoeveelheid.
- De oorpijn wordt erger.
- Het oor van je baby gaat van het hoofd afstaan.
- Je baby heeft middenoorontsteking met hoofdpijn of nekpijn.
- De koorts en/of de pijn zijn na drie dagen nog niet verminderd.
- Je kind heeft syndroom van Down en oorpijn.
Herstel van je baby bij een oorontsteking
Bij ruim 80% van de kinderen met een middenoorontsteking zijn de ergste klachten binnen 2-3 dagen over. Omdat zo’n ontsteking veel pijn kan doen, is het verstandig om je baby paracetamol te geven. Dit kun je bijvoorbeeld met paracetamoldrank of met een zetpil doen. Lees voor de juiste dosering goed de bijsluiter. Je kunt paracetamol zonder recept krijgen bij de drogist of apotheek.
Helpt de paracetamol niet voldoende tegen de pijn? Dan is het verstandig om met je huisarts te overleggen of je andere pijnstillers of andere medicatie kunt gebruiken.
Neusspray en neusdruppels helpen niet bij een middenoorontsteking.
Als je baby een loopoor heeft, is het oor meestal binnen 1 week weer droog. Het scheurtje in het trommelvlies is meestal binnen twee weken weer dichtgegroeid. Je baby kan dan weer normaal horen.
Antibiotica bij middenoorontsteking baby
Meestal herstelt een middenoorontsteking zonder extra medicatie (behalve pijnstillers). Antibiotica zijn zelden nodig. Soms besluit de huisarts wel om antibiotica te geven bij een middenoorontsteking, bijvoorbeeld als:
- Je kind jonger is dan zes maanden.
- Je baby heel ziek is of steeds zieker wordt (de koorts stijgt, je baby drinkt slecht of is suf).
- Je baby wel eens een ooroperatie heeft gehad.
De meest gebruikte antibiotica heet amoxicilline. Soms krijgt je baby ook oordruppels voorgeschreven van de huisarts.
Buisjes bij middenoorontsteking
Als je baby vaak een middenoorontsteking krijgt, kun je in overleg met de kno-arts of huisarts kijken of je kindje trommelvliesbuisjes kunnen helpen. Dit zijn kleine buisjes van kunststof die in het trommelvlies worden geplaatst. Dit gebeurt met een kleine operatie onder lichte narcose (een ‘roesje’).
Een buisje in het trommelvlies wordt vaak pas besproken als:
- Je kind langer dan drie maanden last heeft van vocht in het middenoor.
- Je kind minder goed kan horen door het vocht in het middenoor.
- Je kind door het vocht minder goed is in taal en spreken en daardoor problemen krijgt op school, bij sporten of spelen.
Wat kun je zelf doen als je baby middenoorontsteking heeft?
Douchen kan geen kwaad, maar zwemmen wordt afgeraden als je baby een middenoorontsteking heeft. Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan je baby plotseling duizelig worden.
Als je baby een loopoor heeft, is het voor je baby tijdelijk lastiger om je goed te horen. Zorg daarom dat je rustig en duidelijk praat. Verder helpen de volgende tips je om je baby zo snel mogelijk te helpen herstellen van de oorontsteking:
- Laat je baby voldoende drinken. Door de pijn bij het zuigen en de koorts drinkt je baby misschien minder goed. Probeer je baby regelmatig kleine beetjes te laten drinken.
- Als de klachten binnen drie dagen niet verbeteren of je baby zieker wordt, bel dan de huisarts.
- Geef je baby paracetamol om de pijn te verlichten. Let daarbij goed op de juiste dosering.
Bronnen: