Het is bijna zover, hoe kun je je het beste voorbereiden op de bevalling? Een paar weken voor de uitgerekende datum is het tijd om de laatste praktische zaken te regelen voor de komst van de baby. Wanneer de bevalling precies zal gebeuren weet je niet exact, dus zorg dat je er op tijd bij bent met je voorbereidingen. Misschien komt de baby eerder of zijn er andere (medische) problemen waardoor jij onverwacht naar het ziekenhuis moet. Wil je je niet op het laatste moment druk maken over allerlei zaken, dan is het handig om vooraf vast een en ander geregeld te hebben. Je kunt dan op het moment suprême je volledige aandacht op de bevalling en de baby richten. En dat is wel zo relaxed. Uiteindelijk doe je daar vooral jezelf en je baby een groot plezier mee.
Wat neem je mee of leg je klaar ter voorbereiding op de bevalling?
Ongeacht of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis, je moet wat dingen klaar hebben staan die je straks nodig zult hebben.
Klossen onder je bed, zeiltje er op
Er moeten klossen onder je bed, voor de thuisbevalling en de kraamzorgperiode achteraf. Te huur of gratis op te halen bij de thuiszorg. Je kunt overigens niet bevallen op een waterbed, zorg dus dat er ook een “gewoon” bed (op klossen) klaar staat voor de bevalling en kraamperiode.
Ter voorbereiding op de bevalling is het belangrijk je matras te beschermen. Doe dit een paar weken voor de uitgerekende datum door een zeiltje onder je hoeslaken te plaatsen tegen vruchtwater dat je opeens kan verliezen als de vliezen breken.
Het “vluchtkoffertje”
Ook als je niet gepland hebt in het ziekenhuis te bevallen kan het toch zomaar gebeuren dat je daar tijdens de bevalling of misschien al wel een paar weken voor de uitgerekende datum terecht komt. In dat geval is het een fijn idee dat je zelf al ter voorbereiding op de bevalling, wat spullen hebt uitgezocht en in een tas hebt neergezet. Klaar voor het grijpen als het nodig is.
Inhoud van de tas die je klaarzet voor de bevalling:
- Toiletartikelen (tandpasta, tandenborstel, shampoo, kam etc)
- Een (oud) t-shirt om in te bevallen
- Pyjama(‘s) of nachthemd(en), ochtendjas en slippers voor na de bevalling.
- Onderbroeken (Niet te klein: de kraamverbanden zijn nogal groot!)
- Eén of twee stevige beha’s. Geef je borstvoeding dan is een voedingsbeha natuurlijk handig. Maar ook juist als je géén borstvoeding geeft is een stevige beha noodzakelijk om de stuwing tegen te gaan. Een strakke sportbeha is dan prima.
- Druivensuiker voor extra energie
- Eventueel je favoriete muziek om te luisteren als je lang moet wachten, notebook, boeken om te lezen.
- Maxi-cosi om je baby mee terug te kunnen vervoeren naar huis
- Een paar luierpakjes kleinste maat
- Een paar sokjes
- Jasje voor de baby
- Mutsje (ook in de zomer!)
- Eventueel een wikkeldeken
- Telefoonnummers. Denk aan familie en vrienden, maar neem ook bijvoorbeeld het nummer van de kraamzorg en van de verloskundige of ziekenhuis mee.
- Ponskaartje van het ziekenhuis, verzekeringskaartje
- Zwangerschapskaart met al de gegevens over de zwangerschap
- Fotocamera, filmcamera, telefoon.
Telefoonnummers belangrijke personen
Ook heel handig om te doen ter voorbereiding op de bevalling is om een lijstje te maken met belangrijke telefoonnummers! Programmeer een sublijstje in je telefoon, zet het in je geboorteplan en leg het ergens goed zichtbaar voor anderen in huis. De verloskundige of ziekenhuis, het nummer van de oppas voor de andere kinderen, de kraamzorg… Iedereen die je moet bellen als het zover is. Op het moment zelf hebben mensen weinig zin om van alles op te gaan zoeken.
Kraampakket, luiers, flesjes en meer
Zorg dat je ter voorbereiding op de (thuis) bevalling/of de kraamperiode ruim op tijd alle spullen die je nodig hebt in huis hebt. Voor je het weet is het zo ver.
Zet je kraampakket klaar, en alle spullen die je zometeen nodig hebt: luiers, kruik, thermometer, vitamine K, flesjes of borstkolf etc. Ook als je
borstvoeding wilt geven is het handig om toch een klein pakje melkpoeder en een spuitje te hebben om de baby eventueel bijvoeding te kunnen geven als de borstvoeding niet direct goed loopt.
Zorg dat alle babykleertjes vast gewassen zijn. Leg een eerste paar kleertjes klaar in de ziekenhuistas.
Kaartjes / aankondiging
Zijn de geboortekaartjes geregeld? Heb je een adressenlijst klaar en bij de hand? Eventueel kun je de enveloppen vast schrijven, dat scheelt straks weer werk. Weet je (partner) de drukker of de online kaartenwinkel te vinden als de kaartjes gemaakt kunnen worden?
Bedenk wie er direct na de geboorte op de hoogte moeten worden gebracht per telefoon of email. Bijvoorbeeld je werkgever, de gemeente, een vriendenclubje op internet. Zorg dat je partner weet waar en hoe hoe hij ze kan bereiken.
Oppas regelen voor andere kinderen
Regel oppas te voorbereiding op de bevalling. Houd ook iemand aan voor “nood”, als de oppas van je eerste keuze ziek wordt, of even niet bereikbaar is bijvoorbeeld.
Bedenk ook alvast (en bereid zo veel mogelijk voor) een traktatie die je kindje(s) mee kunnen nemen naar creche of school als de baby er is. Ook je partner zal je dankbaar zijn!
Kiezen voor bevalling thuis of ziekenhuis
Denk vooraf na waar je wilt bevallen. Vaak heb je de keuze. Als er geen medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen zijn de meeste verloskundigen graag bereid bij je thuis te komen. Neem de keuze op basis van je gevoel. Het is het belangrijkste dat je bevalt op een plek waar jij (en je partner) je het meest prettig voelt. Voor de een is dat lekker thuis in de vertrouwde omgeving voor de ander is dat in het ziekenhuis omdat dat een gevoel van rust geeft. Er zijn ook kraamhotels of kraamsuites, speciale (afdelingen van) ziekenhuizen die een wat huiselijker sfeer bieden. Ook voor mensen die om een niet-medische reden niet thuis kunnen bevallen.
Het is overigens geen bindende keuze: op het moment zelf kunnen jij of je verloskundige altijd nog anders besluiten.
Wil je thuis bevallen? Dan:
- heb je een huiselijke en intieme sfeer;
- Komt de kraamhulp de verloskundige (of huisarts)
- assisteren bij de bevalling. Bel ook de kraamhulp op tijd als het zover is!
- Als alles goed verloopt ben je zo klaar, geen gedoe met heen en weer rijden;
- Als er complicaties zijn moet je alsnog met eigen auto of ziekenwagen naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij meconiumhoudend vruchtwater of als de nageboorte niet vanzelf komt;
- Fijn voor het kraambezoek dat direct komen wil. In het ziekenhuis zijn daar soms wat strengere regels voor. Vraag even na in het ziekenhuis van jouw keuze.Ook het aantal mensen dat bij de bevalling mag zijn kun je (in overleg met de verloskundige) zelf bepalen, in een ziekenhuis zijn daar vaak regels voor.
Als je poliklinisch / in het ziekenhuis bevalt:
- heb je de zekerheid dat er verpleegkundigen en (indien nodig) apparatuur klaar staan;
- hoewel niet 24 uur per dag aanwezig, kun je er toch vanuit gaan dat er snel medische hulp aanwezig is van bijvoorbeeld gynaecologen. Je hoeft in ieder geval zelf niet meer de auto in als er toch meer hulp nodig is;
- de “troep” heb je niet zelf in huis;
- moet je een eigen bijdrage betalen voor het gebruik van onder meer de verloskamer. Als je een medische indicatie hebt en je dus in het ziekenhuis MOET bevallen hoef je deze eigen bijdrage niet te betalen;
- moet je thuis “beginnen” en ga je pas naar het ziekenhuis als de ontsluiting is gevorderd. In de auto zitten met weeën is niet altijd even fijn!
- pijnbestrijding (lachgas, ruggenprik) is in het ziekenhuis vaak wel mogelijk als je dat wilt, thuis niet
Lees ook: bevallen in het ziekenhuis
Voorbereiding op de bevalling: laat je informeren
Vaak worden er in het ziekenhuis of de verloskundige praktijk regelmatig algemene voorlichtingsavonden gegeven over wat je verwachten kunt bij een bevalling. Je kunt
dan in het ziekenhuis soms een kijkje nemen in de verloskamers en wat algemene vragen stellen.
Om je goed voor te bereiden op een natuurlijke bevalling is een zwangerschapscursus een goede methode, zie ook onze pagina over zwangerschapscursussen. Er zijn verschillende soorten cursussen, van yoga tot samen bevallen en zwangerschapsgym. Vaak wordt er veel meer verteld dan alleen over de bevalling zelf.
Puur gericht op het opvangen van je weeen is het boek “Duik in je weeen”.
Hierin wordt kort en krachtig uitgelegd wat je kunt doen om je weeën op te vangen en de bevalling zo goed mogelijk door te komen. Een praktisch no-nonsense boek met duidelijke tekeningen en instructies waar al veel vrouwen baat bij hebben gehad.
Doe jezelf een lol: ontspan
De bevalling is iets waar veel (zwangere) vrouwen tegenop zien. Het is iets ‘wat er bij hoort en waar je doorheen moet’. Het probleem is dat alles wat we horen over bevallen maakt dat het moeilijk voor te stellen is dat bevallen op een rustige, mooie manier kan plaatsvinden. En dat is belangrijk om meer dan één reden.
Zo staat er in bet vakblad medisch contact en Centrum voor Natuurlijk Ouderschap het volgende: een ‘bange’ vrouw heeft minder kans op een makkelijke, probleemloze bevalling door de vechtvluchtreactie van ons lichaam. Dit is een overlevingsmechanisme. Het lichaam neemt het gevoel van angst serieus en reageert daarop alsof er gevaar dreigt. Er worden stresshormonen aangemaakt en het lichaam maakt zich klaar om te vechten, te vluchten of te blokkeren. Het meeste bloed zal worden getransporteerd van organen die niet belangrijk zijn (zoals de baarmoeder) naar de belangrijkste organen die het mogelijk maken te overleven en te vluchten, zoals de armen en benen. Het resultaat is dat er te weinig bloed en zuurstof naar de baarmoeder gaat, waardoor de baarmoederspieren niet goed kunnen samenwerken, maar elkaar tegenwerken. Hierdoor kan pijn ontstaan, vertraagt het geboorteproces en kan de baby in nood komen.
Als een moeder echter angstvrij en ontspannen is, maakt ze endorfine en oxytocine aan. Hormonen waar je je gelukkig van gaat voelen en die de aanmaak van stresshormonen die pijn veroorzaken blokkeert. Bij een ontspannen moeder gaat er meer dan voldoende zuurstof naar de baarmoederspieren en naar de baby, waardoor ze op een ontspannen manier samen werken aan een makkelijke, rustige geboorte met minder pijn.
Nocebo-effect
De pijngevoeligheid tijdens de bevalling hangt af van wat overheerst: het concrete doel (mijn kind wordt geboren) of angst voor wat komen gaat (pijn, uitscheuren).
Het nocebo-effect ontstaat door negatieve verwachtingen: de klachten worden erger op basis van de bewuste of onderbewuste perceptie van een situatie of interventie. De patiënt krijgt bijvoorbeeld rugpijn omdat gezegd is dat de röntgenfoto slecht is en de rug versleten is. Zo ook kunnen negatieve cognities
baringspijn versterken.
Omgekeerd kunnen positieve verwachtingen of ideeën de pijn verminderen: het placebo effect. Kortom de kracht van verwachtingen is groot.