Zodra je kleine kinderen in huis hebt weet je van het bestaan: de hydrofiele luier. Daarvoor had je er misschien nog nooit van gehoord, maar nu zijn ze onmisbaar. Vroeger werden ze ook daadwerkelijk gebruikt als wasbare luier. Tegenwoordig gebruiken we ze voor alles, behalve dat. In dit artikel lees je alle ins en outs over deze handige doeken. Wat zijn het precies? Waar kan je ze voor gebruiken? En waarom zijn ze onmisbaar in een huishouden met kinderen?
Wat zijn hydrofiele luiers?
Hydrofiele luiers zijn dunne, zachte, katoenen doeken. Ze absorberen snel vocht en drogen snel. Vandaar ook de naam ‘hydrofiel’. De basisdoeken zijn wit en hebben een afmeting van 70 x 70 cm. De standaard variant is ook nog eens heel goedkoop. Ze zijn lichtgewicht, makkelijk mee te nemen en je kan ze ook nog eens wassen op 90 graden. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren, prints en maten en ze worden voor van alles en nog wat gebruikt. Je kan ze ook op veel verschillende plekken kopen. Zowel in de winkel als online. Het aanbod is enorm.
Vanwaar de naam ‘luier’?
De meeste mensen noemen het tegenwoordig trouwens een hydrofiele doek of swaddle, omdat vrijwel niemand ze nog daadwerkelijk gebruikt als luier. Lang leve de kant en klare wasbare luiers of een wegwerpluier. Vroeger werd de vierkante, witte variant daarvoor gebruikt. Je vouwt hem op een speciale manier en met een veiligheidsspeld maak je de luier dicht rondom de heupjes van je kleintje. Daar komt de naam hydrofiele luier vandaan. Mocht je hem toch nog als luier willen gebruiken? Gebruik dan wel een overbroekje met een waterdicht, ademend laagje. Zo voorkom je lekkage en natuurlijk extra wasgoed.
Wassen voor gebruik
De doeken zijn gemaakt van katoen, waardoor ze lekker snel droog zijn. Als je ze net hebt gekocht voelen ze nog een beetje ruw aan. Daarom moet je ze eerst even wassen voordat je ze gaat gebruiken. Ze worden na elke wasbeurt steeds zachter.
Waarvoor gebruik je hydrofiele luiers?
Hydrofiele doeken zijn multifunctioneel. Je kan ze werkelijk overal voor gebruiken. Op elke babyuitzetlijst staan deze doeken. Je kan er zeker wel 10 gebruiken, maar meer is ook niet verkeerd. Zeker als je meerdere jonge kinderen in huis hebt of een meerling. Je kunt ze onder andere gebruiken in de volgende situaties:
- Onderweg – Je hebt er standaard één of twee in je luiertas zitten. Ze zijn super handig, want ze absorberen snel vocht en je kan ze voor heel veel dingen gebruiken. Bij warm weer kan je hem in de maxicosi leggen onder je kleintje, zodat de doek makkelijk het vocht kan absorberen. Je kan hem ook gebruiken als je je kind aan het voeden bent, je kan hem als onderlegger gebruiken als je je baby wilt verschonen of je kan er een vieze mond mee schoonpoetsen.
- Speelkleed – Als je de XL variant koopt dan kan je hem gebruiken als speelkleed op de grond of je kan er samen lekker op liggen als jullie een dagje naar het strand gaan. Je kan hem ook gebruiken in de box en hem over je boxkleed heen leggen. Bij ongelukjes blijft het boxkleed bespaart. Zodra je baby een peuter wordt kan je deze grote variant ook gebruiken als handdoek.
- Afdrogen – In de commode liggen ze bovenin in de eerste lade. Zo heb je deze doek altijd binnen handbereik. Als je kleintje net in bad of onder de douche is geweest droog je hem af met een hydrofiele doek. Deze zijn lekker zacht voor zijn tere babyhuidje. Daarnaast zijn ze dun, waardoor je makkelijk de rimpeltjes in de beentjes en armpjes kunt afdrogen. En ook goed de oortjes, vingertjes en teentjes kan drogen.
- Kruik – Een warme kruik wikkel je makkelijk in met een hydrofiele doek.
- Zon – Je kunt een hydrofiele luier ook gebruiken om je baby te beschermen tegen de zon. Je hangt hem over de kap van de wandelwagen of je hangt hem voor het raam in de auto. Draai je raampje open, hang de doek er met een klein randje over en doe het raam weer dicht. De doek hangt goed stevig en waait zo niet weg.
- Aankleedkussen – Je kan zo’n doek over het aankleedkussen heen leggen, zodat je bij ongelukjes niet direct het hele kussen hoeft te verschonen. Heb je een jongetje? Leg dan bij het verschonen een hydrofiele doek over zijn piemeltje. Als hij dan per ongeluk plast tijdens het verschonen, dan wordt niet alles nat.
- Matrasje – Je kan een hydrofiele doek opvouwen als driehoek en die bij het hoofdeind van je kleintje neerleggen in het wiegje of de wandelwagenbak. Je legt de driehoek met de punt naar beneden en vouwt de hoeken onder het matrasje. Als je baby nog wat melk opboert, dan hoef jij alleen de doek te vervangen. Scheelt je toch weer een wasbeurt.
- Spuugdoek – Je kan een hydrofiele doek ook gebruiken als spuugdoek. Als je je kleintje hebt gevoed leg je zo’n doek op je schouder zodat je baby een boertje kan laten. Grote kans dat er wat melk meekomt. Zo blijf jij schoon en hoef je alleen de doek te wassen.
- Slabbetje – Ben je een slabbetje vergeten, dan kan je deze doek makkelijk opvouwen als driehoek en omknopen bij je kindje. Je kan ook een punt van de hydrofiele doek achter zijn shirtje stoppen en tada je hebt een slab.
- Borstvoeding – Als je borstvoeding geeft kan je een hydrofiele doek onder je borst leggen. Dit voorkomt dat er melk op je kleding lekt. Ook kan je hem gebruiken voor een beetje privacy tijdens het voeden. Je stopt de punt van de doek onder je BH-bandje en legt de doek over je kindje tijdens het voeden.
- Inbakeren – Als je kleine behoefte heeft aan inbakeren, dan kan je de XL versie gebruiken van de hydrofiele luier. Het ademde materiaal is ideaal om een kindje in te bakeren. Zo kan je baby heerlijk slapen.
- Schoonmaken – Zodra je kleintjes groot genoeg zijn en jij die hydrofiele doeken niet meer voor hen gebruikt, kun je ze met gemak omdopen tot schoonmaakdoeken. Boenen maar! En na die tijd kan je ze lekker heet wassen om ze weer schoon te maken.
Bron: navivakraamzorg