Aan het begin van je zwangerschap wordt de uitgerekende datum bepaald. Dé datum waarop jullie kindje geboren kan worden. Als je zwanger bent en over die uitgerekende datum heen gaat kan de verloskundige voorstellen om jouw baarmoedermond te strippen. Zo kan ze proberen om de bevalling op te wekken. Wat strippen precies inhoud, wanneer je dat kan laten doen en wat de voor- en nadelen zijn lees je in dit artikel.
Wat is strippen?
Als je gestript wordt dan gaat de verloskundige of jouw gynaecoloog met haar vingers via jouw vagina naar binnen. Met haar vinger probeert ze de vliezen los te woelen van de baarmoedermond. Sommige vrouwen vinden strippen erg pijnlijk, terwijl anderen er nauwelijks wat van voelen. Dit is dus per persoon verschillend. Strippen kan je doen om de bevalling op te wekken. Het is een vorm van inleiden. Normaal gesproken komen de vliezen vanzelf los zodra jouw kindje klaar is om op de wereld te komen. Vind jij de zwangerschap te lang duren of zijn er bepaalde redenen die het nodig maken dat de baby geboren wordt? Dan kan je ervoor kiezen om je te laten strippen. Het strippen zelf duurt niet lang, meestal is het binnen een paar minuten klaar. Het kan bij jou thuis of in de verloskundigenpraktijk gedaan worden.
Wanneer kan je gestript worden?
Als je langer dan 41 weken zwanger bent, kan de verloskundige vragen of ze jou mag strippen. Voordat ze jou überhaupt kan strippen moet de verloskundige eerst een inwendig onderzoek doen. Als je aan de volgende situaties voldoet, dan kan je gestript worden:
- Einde zwangerschap – Om te kunnen strippen moet je bij een eerste zwangerschap minimaal 41 weken zwanger zijn en graag willen bevallen. Bij een tweede bevalling kan de verloskundige bij 40 weken al een inwendig onderzoek bij jou doen om te beoordelen of je al gestript kan worden.
- Indalen – De baby moet zijn ingedaald in het bekken.
- Baarmoedermond rijp – Bij het inwendige onderzoek voelt de verloskundige of gynaecoloog met haar vingers via de vagina of de baarmoedermond al kort en zacht is. Als dat het geval is, dan is de baarmoedermond rijp en kan hij open gaan. Als de baarmoedermond nog stevig gesloten is en lang, dan is je baarmoedermond onrijp. In dat geval kan er nog niet gestript worden.
- Ontsluiting – Als de baarmoedermond rijp is, dan kunnen weeën ervoor zorgen dat er ontsluiting komt. De verloskundige voelt met haar vingers of jij ontsluiting hebt. Dit wordt toucheren genoemd en is dus niet hetzelfde als strippen. Als je geen ontsluiting hebt, dan kan er nog niet gestript worden. Heb jij 1 of 2 cm ontsluiting? Dan kan het strippen door gaan. Door het losmaken van de vliezen komen er prostaglandines vrij. Dat zijn hormonen die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. De baarmoedermond wordt zo sneller rijp, zodat je baby door het geboortekanaal kan gaan. Als alles goed gaat starten binnen 24 uur de weeën. Dit is echter geen garantie op de start van jouw bevalling, maar het kan wel. Als het geen nut heeft gehad, kan jij er in overleg met de verloskundige voor kiezen om ja nogmaals te laten strippen.
Voordelen van strippen
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, kunnen er complicaties ontstaan. Onderstaande voordelen kunnen een reden zijn om rond de 41 weken toch op strippen over te gaan:
- Uit onderzoek is gebleken dat de placenta minder goed gaat werken na 42 weken zwangerschap waardoor je kleintje in gevaar komt. Dat is waarom verloskundigen actief proberen de bevalling in gang te zetten vanaf 41 weken (of 40 weken als je al eens eerder bent bevallen). Als je met 42 weken nog niet bent bevallen, dan wordt je namelijk doorverwezen naar de gynaecoloog om je kunstmatig in te leiden met weeënopwekkers. Hierdoor krijg je heftigere weeën dan als de bevalling uit zichzelf start. Voordat je moet worden ingeleid kan je ervoor kiezen om je te laten strippen. Als dit niet lukt, dan kan je er altijd nog voor kiezen om je in te laten leiden.
- De kans op een keizersnede neemt toe na 41 weken zwangerschap.
- De effectiviteit van strippen is bewezen. De kans op weeën na het strippen is ongeveer 40-50%. Je moet dan wel binnen 24 uur na het strippen weeën krijgen, anders betekent het dat de bevalling op een natuurlijke manier op gang is gekomen. Die kans is rondom die periode natuurlijk sowieso al groot.
- Strippen is veilig voor jou en je baby.
- Als de weeën starten na het strippen, dan kan je bij je eigen verloskundige bevallen. Dat kan thuis of in het ziekenhuis, net wat jij fijn vindt.
Nadelen van strippen
Als je je vliezen wilt laten losmaken, gaat dit gepaard met nadelen. Logisch, want je grijpt in, in het natuurlijke bevallingsproces. Je helpt moeder natuur een handje. We zetten de nadelen hier voor jou op een rijtje:
- Strippen helpt niet altijd om de bevalling op gang te brengen, zodat je weeën alsnog niet beginnen. Beval je na 42 weken zwangerschap, dan wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis en gaat de gynaecoloog de verdere controles doen. De risico’s voor jou en je kleintje worden dan groter.
- Strippen kan pijnlijk zijn voor sommige vrouwen. Dat is natuurlijk bij iedere vrouw anders. Iedereen heeft een andere pijngrens. Ook hangt het ervan af hoe rijp jouw baarmoedermond al is. Als de verloskundige makkelijk bij de vliezen kan is de kans op pijn een stuk kleiner. Veel vrouwen vinden strippen in ieder geval geen fijn gevoel.
- Je kindje kan zelf niet meer aangeven wanneer hij klaar is om op de wereld te komen, omdat je door het strippen bepaald wanneer de baby geboren ‘moet’ worden. Ervan uitgaande dat strippen lukt.
- Je kan nadien buikkrampen krijgen, bloed verliezen of harde buiken krijgen. Met als gevolg een slechte nachtrust. De garantie op de start van de bevalling heb je niet, maar een vermoeiende, slopende aanloop wel.
Het is belangrijk om zelf kritisch te blijven als de verloskundige vraagt of ze jou mag strippen. Het lijkt heel normaal, maar het blijft ingrijpen. Stel vragen: is er haast om nu te bevallen? Of is er nog ruimte om (een paar dagen) rustig af te wachten? Wil de verloskundige dit graag? Of is er sprake van urgentie? Maak een bewuste keuze over het wel of niet strippen en overweeg wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie.
Bronnen: thuisarts, deverloskundige, verloskundigepraktijkhellevoetsluis