Het is heel normaal dat het ene kind groter is dan het andere. We hebben tenslotte niet allemaal dezelfde groeisnelheid. Sommige kinderen blijven wat langer klein waarna ze ineens een groeispurt krijgen en zelfs langer worden dan hun ouders. Mocht jouw kind dus iets kleiner zijn dan zijn of haar leeftijdsgenootjes dan is dit dus nog geen reden voor bezorgdheid.
Op het consultatiebureau en bij de schoolarts wordt regelmatig gemeten en gewogen en worden grafieken bijgehouden. Maar je kunt ook zelf tussentijds meekijken. Hoe kun je zelf bepalen welke lengte jouw kind heeft ten opzichte van het gemiddelde? Bekijk hier de gemiddelde groeicurve online en vul zelf de gegevens in.
Groeistoornis herkennen
Hoe weet je of het om een groeistoornis gaat? Om de groei van uw kind bij te houden worden kinderen regelmatig gemeten door de schoolarts of op het consultatiebureau. Zij vergelijken de lengte van het kind met de gemiddelde lengtes van leeftijdsgenoten, maar ook met de eerdere groei. Als de groeilijn bij jonge kinderen afbuigt, de groei dus minder snel lijkt te gaan, is dat soms ook een teken om extra op te letten. Indien nodig zullen zij je doorverwijzen naar een kinderarts om een en ander verder te laten onderzoeken. Natuurlijk kun je zelf ook contact opnemen met huisarts of consultatiebureau als je vermoedt dat er iets mis is.
In sommige gevallen kan de groei van een kind dermate achterblijven dat er na verloop van tijd sprake zal zijn van een groeiachterstand. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn in totaal wel zo’n tweehonderd aandoeningen die de groei kunnen remmen waardoor een groeiachterstand kan optreden. Alleen onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een groeiachterstand en of hier iets aan gedaan kan worden.
Oorzaken groeiachterstand
Wanneer een kind te klein is of niet goed groeit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan niet voldoende (gezonde) voeding krijgen, een aangeboren afwijking of een ziekte waardoor de groei (tijdelijk) achterblijft.
Er worden drie soorten groeistoornissen onderscheiden:
- Primaire groeistoornissen: dit zijn aangeboren problemen die direct van invloed zijn op de groei.
- Secundaire groeistoornissen. Bij secundaire groeistoornissen is er een andere oorzaak die de groei beïnvloedt. De oorzaak is dan meestal een andere ziekte.
- Idiopathisch kleine lengte. In dit geval is het simpelweg niet te verklaren waarom er sprake is van een kleine lengte; zeker wanneer de ouders wat langer zijn en het niet in de familie zit.
Is een behandeling bij groeistoornis noodzakelijk?
Dit is afhankelijk van de oorzaak van de achterblijvende groei en welke gevolgen dit kan hebben. Per kind zal gekeken worden of behandeling mogelijk en wenselijk is.
Er zijn twee behandelingen mogelijk die direct invloed hebben op de lengte.
- Een behandeling met groeihormoon (lees meer op www.groeiwijzer.nl).
- Een verlengende operatie.
Niet altijd zal je ervoor kiezen om de groeistoornis te behandelen. In enkele gevallen is een aangepast dieet zelfs al voldoende om de groei te stimuleren.
Het is dus lastig om algemene informatie te geven over de behandeling van een groeistoornis. Er zijn veel verschillende groeistoornissen. Bovendien kan een groeistoornis veel verschillende gevolgen hebben. Vraag uw arts daarom steeds om informatie die bij uw persoonlijke situatie past.
Bron: www.groeiwijzer.nl