Elk kind is wel eens ziek. Snotneuzen, waterpokken of gewoon een dagje een beetje hangerig. Dat kent iedere ouder. En soms is het ernstiger dan dat. De informatie hieronder gaat over de gewone, veel voorkomende kinderziekten. Deze is uitdrukkelijk niet bedoeld om een bezoek of telefoontje aan de huisarts overbodig te maken! Denk je dat er wat met je kind aan de hand is, neem dan contact op met huisarts of consultatiebureau.
Kinderziekten op een rijtje
Hieronder een rijtje met veel voorkomende kinderziekten met hun symptomen.
Bof
- gezwollen, pijnlijke speekselklieren
- koorts
- moeheid
Mazelen
- koorts
- hoesten
- niezen
- gezwollen oogleden
- pijnlijke keel
- kleine witte puntjes aan de binnenkant van de wang
- huiduitslag
Rode Hond
- het kind is nauwelijks ziek
- huiduitslag die lijkt op een egaal rode kleur
- lichte of geen koorts
Let op: rode hond is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, er bestaat een kans het ongeboren kind een afwijking krijgt (blind, doof, geestelijke achterstand).
Waterpokken
- koorts en hangerig zijn
- rode, jeukende huiduitslag met blaasjes
- het kind voelt zich nauwelijks ziek
Vijfde ziekte
- geen koorts
- besmettelijke felrode bultjes
- het kind voelt zich niet ziek
Lees ook: de vijfde ziekte symptomen en behandeling
Zesde ziekte
- hoge koorts
- kleine, roze vlekjes
- vlekjes beginnen op de romp
Wanneer naar de huisarts?
Neem direct contact op met de huisarts als het kind:
- erg ziek is;
- suf wordt;
- als een kind met koorts zieker wordt en gaat overgeven;
- als een kind met koorts zieker wordt en ook nog diarree krijgt;
- zieker wordt en veel minder drinkt dan normaal;
- kreunt of huilt en niet te troosten is;
- benauwd is;
- suf wordt of niet gemakkelijk wakker te krijgen is;
- puntvormige donkerrode vlekjes krijgt op de romp, op de ledematen en/of op het oogslijmvlies;
- als je denkt dat het kind rondvonk heeft;
- als je zwanger bent en in contact bent geweest met een kind met een vlekjesziekte.
Ook als het kind langer dan drie dagen koorts heeft, kun je het beste even contact met uw huisarts opnemen. Dit geldt ook voor een kind dat na een aantal koortsvrije dagen opnieuw hoge koorts krijgt. Is het kind jonger dan drie maanden, bel dan op de eerste koortsdag. Overleg altijd met je huisarts als je je zorgen maakt.
(Bron: Het Nederlands Huisartsen Genootschap. )
Tips om het leed te verzachten
Niets is zieliger dan wanneer je kind één van de kinderziekten heeft. Wat kun je als ouder doen om het leed een beetje te verzachten? Je kind heeft misschien pijn, is bang en zal zich hulpeloos voelen. In zo’n situatie heeft hij vooral behoefte aan een veilige en vertrouwde omgeving. Buiten het feit dat de kinderdagverblijven je kind meestal sowieso naar huis sturen als het koorts heeft is het ook voor het kind zelf het prettigst om gewoon lekker thuis te zijn bij pappa of mamma.
Wat kun je zelf doen bij koorts
Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven liggen maar moet wel uitrusten. Maak de kamer niet te warm en trek hem geen dikke kleding aan. Het kind moet de lichaamswarmte kwijt. Kinderen ouder dan 3 maanden mogen eventueel paracetamol hebben. Kijk op de bijsluiter of vraag de apotheker om de juiste dosering. Het kind hoeft niet te eten als het niet wil. Drinken is wel belangrijk. Geef desnoods een waterijsje, zo krijgt het ook vocht binnen. (Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap)
Tips bij diarree
Het belangrijkste is om te zorgen dat je kind niet uitdroogt. Bij uitdroging verliest het lichaam teveel water en zouten. Alweer geldt, eten hoeft je kind niet als hij niet wil maar probeer hem wel te laten drinken. Geef geen hele koude of hete dranken, en verdeel het een beetje over de dag. Gebruik vooral water, thee of bouillon. Omdat suikers (of kunstmatige suikers zoals sorbitol) de diarree kunnen verergeren kun je beter geen vruchtensappen geven. Wil je je kind toch (appel)sap geven, verdun het dan. Eten mag, maar hoeft niet als het kind zich niet lekker voelt. Vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groente en fruit zijn belangrijk. (Bron: CZ)
Verwennen met aandacht
Een beetje verwennen mag. Geef je kind wat extra aandacht en zorg, dat doet vaak wonderen bij een griepje of verkoudheid. Doe een (rustig) spelletje op bed of lees een boekje voor. Laat je kind ook niet alleen in zijn bed op zijn eigen kamertje liggen als hij dat niet wil. Hij is misschien bang en onzeker, en heeft behoefte aan pappa of mamma’s aanwezigheid. Een bedje op de bank is zo gemaakt en daar rust je kind ook op uit.
Uitleggen wat er speelt
Is je kind wat ouder dan zal hij misschien bang zijn omdat hij niet begrijpt wat er met zijn lichaam aan de hand is. Opeens een hoofd vol met rode vlekjes in de spiegel zien kan best beangstigend zijn! Probeer hem zoveel mogelijk in begrijpelijke taal uit te leggen wat er aan de hand is. Dat af en toe ziek zijn normaal is, dat koorts een normaal verschijnsel is (het lichaam vecht tegen de ziekteverwekkers) en waarom hij bijvoorbeeld in sommige gevallen op bed moet blijven liggen.
Hoe dien je medicijnen toe?
Het is niet altijd even makkelijk om je kind medicijnen toe te dienen. Zeker grote pillen zijn voor baby’s en peuters bijna niet door te slikken. Meestal worden dan ook vloeibare medicijnen voorgeschreven. Vloeibare medicijnen kan je eenvoudig aan een drinkflesje toevoegen. Wat er -naast het medicijn- in de fles mag (water, sap) staat meestal in de bijsluiter. Vraag anders even na bij de apotheek. Een andere manier om vloeibare geneesmiddelen toe te dienen is met behulp van een doseerspuitje.
Heb je capsules of pillen, vraag dan aan je apotheker of de capsules geopend of de tabletjes verpulverd mogen worden. In dat geval kan je de inhoud door het eten roeren.