Vogeltjes zijn geliefde huisdieren. Van kanaries tot papegaaien en parkieten. Ze zijn er in allerlei kleuren en formaten. Lekker opstaan met het getjilp van jullie vogeltjes op de achtergrond. Heerlijk toch?! In dit artikel nemen we jou mee in de wereld van de grasparkiet. Is deze papegaaiachtige vogel geschikt als huisdier voor kinderen? Welke voor- en nadelen hebben deze dieren? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Welke spullen heb je nodig en welke kosten brengen deze huisdieren met zich mee? Je leest het hier.
- Is een grasparkiet als huisdier geschikt voor kinderen?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een grasparkiet kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een grasparkiet omgaan?
- Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een grasparkiet?
- Wat eet een grasparkiet?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een grasparkiet?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een grasparkiet als huisdier geschikt voor kinderen?
Deze vogel is heel geschikt voor kinderen om als huisdier te houden. Deze slimme vogels kan je makkelijk tam maken. Je kind kan hem bijvoorbeeld leren om op zijn hand te komen zitten. Dit gaat niet vanzelf en vergt best wel wat geduld. Parkietjes kunnen je ook gaan herkennen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor je kind.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Van oorsprong is deze vogel geelgroen met blauwe staartveren. Tegenwoordig is er zoveel gekweekt met deze dieren dat ze in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Het verschil is wel dat de originele geelgroene vogel met een goede verzorging wel tien tot twintig jaar oud kan worden. Zijn gekleurde soortgenoten halen dit niet.
Groepsdier
Grasparkieten zijn echte groepsdieren. Dit betekent dus dat je altijd meerdere vogels tegelijk aanschaft. Ze gedijen het beste als ze in een even aantal bij elkaar kunnen zijn. Deze dieren kun je zowel binnen als buiten in een volière houden. Als jullie gaan voor een buitenverblijf, dan moet je ook altijd een warmer plekje binnen hebben waar de parkieten naartoe kunnen.
Fluiten
Deze vogels kwetteren en fluiten veel. Dat is belangrijk om te weten. Kunnen jullie daartegen?
Verblijf
Voor twee grasparkietjes is een kooi van 80 x 40 x 60 cm minimaal. Hoe groter, hoe beter. Mocht je niet meer ruimte hebben, dan is het voor deze huisdieren fijn als ze hun kooi ook af en toe kunnen verlaten om even lekker rond te vliegen. Kies voor horizontale spijltjes zodat ze ook kunnen klimmen. Wil je de vogels buiten in een volière houden? Dan kies je voor een minimaal formaat van 180 x 80 x 180 cm. Zo hebben ze voldoende ruimte om te vliegen.
Inrichting verblijf
Voor twee grasparkietjes neem je minimaal 2 zitstokken. Het liefst gewoon takken uit je tuin of het bos. Daarnaast vinden ze het heerlijk om te spelen. Denk aan een houten trapje, stukjes tak van een fruitboom of losse stukjes touw waar ze in kunnen pikken met hun snavel. Zorg daarnaast voor een fijne badderplek of sproei ze regelmatig zachtjes af.
Omgeving
De kooi van de grasparkieten kun je op een fijne, lichte en tochtvrije plek neerzetten. Tegen de felle zon kunnen ze niet zo goed, dus houdt daar rekening mee met het zoeken naar een geschikte plek.
Losvliegen
Als je de grasparkieten binnen in een kooi houdt is het voor hen fijn om rond te mogen vliegen door de woonkamer. Hierdoor kunnen ze goed hun energie kwijt. Daarnaast vinden ze het heerlijk om op onderzoek uit te gaan. Jullie kunnen ze laten rondvliegen zodra jullie vogeltjes tam zijn. Zo kan je ze ook makkelijk weer pakken en terugzetten in hun kooi. Houd er wel rekening mee dat vogels niet zindelijk kunnen worden, dus ook niet ineens als ze rondvliegen door de kamer. Als ze mogen rondvliegen, let dan op de volgende zaken:
- branden er geen kaarsen?
- is de open haard uit?
- zijn de gordijnen dicht? Zo kunnen ze niet tegen het raam aanvliegen.
- staan er geen giftige planten in de kamer?
- zijn andere huisdieren, zoals een hond of een kat, in een andere ruimte?
In de rui
Eén keer per jaar komen deze huisdieren in de rui. Dat betekent dat ze oude veertjes verliezen en dat er nieuwe veren voor in de plaats komen. Zoals je je vast kan voorstellen kost dit veel energie. Jullie vogeltjes zullen in deze periode rustiger zijn dan anders. Dat is heel normaal.
Een grasparkiet kopen
Deze groengele beestjes kun je kopen bij een dierenwinkel of een speciale kweker. Het is belangrijk dat de verkoper is aangesloten bij een bond, zoals de NBVV, Pakara, et cetera. Vraag daar dus ook naar. Als jullie grasparkieten willen aanschaffen is het daarnaast belangrijk dat jullie gezonde vogeltjes mee naar huis nemen. Stel jezelf de volgende vragen zodra je er één uit gaat kiezen. Kun je deze vragen positief beantwoorden, dan is de vogel gezond:
- Is hij alert?
- Is hij levendig?
- Zijn zijn oogjes helder?
- Is zijn snavel dof van kleur?
- Heeft hij stevige ontlasting (groengrijs of bruin van kleur)?
- Glanzen zijn veertjes?
Daarnaast zijn de volgende zaken belangrijk:
- Heeft hij een gesloten voetring heeft met zijn geboortejaar erop?
- Is hij 43 dagen of ouder?
- Is hij opgevoed door beide ouders?
- Is hij al uitgevlogen?
- Kan hij zelfstandig eten?
Kun je ook op deze vragen een positief antwoord geven, dan kunnen jullie hem met een gerust hart meenemen naar huis.
Op welke manieren kan je kind het beste met een grasparkiet omgaan?
De grasparkiet ziet er natuurlijk ontzettend mooi uit en heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Een vogel is echter een kwetsbaar gezelschapsdier. Kleine kinderen kun je dus niet met hen alleen laten. Vanaf ongeveer 7 jaar kunnen kinderen leren hoe ze het beste om kunnen gaan met grasparkietjes. Het is daarom vooral in het begin belangrijk om samen met je kind de verzorging van de vogels op je te nemen.
Als je kind jonger is, dan kunnen jullie ook samen wat taakjes doen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen voeren en het verblijf verschonen. Ook kunnen jullie er samen voor zorgen dat de parkietjes tam worden. Dit kost echter wel heel wat geduld en tijd. Zodra ze tam zijn kan je kind ze ook vastpakken. In het begin kan dat dus niet. Leg uit aan je kind waarom dat nog niet kan. Zodra ze tam zijn kunnen ze ook uit hun kooi om lekker rond te vliegen. Daarna kan je ze leren om op je hand te komen zitten of op je schouder. Als ze zich echt vertrouwd voelen bij jullie, dan kunnen jullie ze zelfs woordjes leren.
Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Je kind kan dit huisdier tam maken.
- Je hoeft deze huisdieren niet dagelijks buiten uit te laten .
- Je kind ontwikkelt een groter empathisch vermogen met een huisdier in huis.
- Het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind neemt toe, omdat hij voor een ander leert zorgen.
- Omdat deze dieren groepsdieren zijn en ze dus niet alleen kunnen leven, heeft je kind direct twee huisdieren.
- Je kind kan hem leren om op zijn hand te komen zitten of zijn schouder.
- Grasparkietjes kunnen woordjes leren
Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Je kunt grasparkietjes niet veelvuldig aaien, het zijn geen knuffeldieren.
- Als jullie langer weggaan dan een dag, zullen jullie oppas moeten regelen.
- Huisdieren zijn natuurlijk heel erg leuk, maar de dagelijkse verzorging kan op een gegeven moment niet meer zo leuk zijn voor je kind. Houdt daar voor de aanschaf rekening mee voor jezelf.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een grasparkiet?
Als jullie kiezen voor grasparkietjes als huisdier, dan hebben jullie een aantal spullen nodig om hen een fijn verblijf te geven bij jullie. Allereerst bepaal je hoeveel vogeltjes je wilt aanschaffen, zodat je de grootte van hun verblijf daar op kan aanpassen. Dan bepaal je of je ze binnen of buiten wilt houden, zodat jullie een traliekooi of een volière kunnen kopen. Voor grasparkieten heb je de volgende spullen nodig:
Wat eet een grasparkiet?
Grasparkieten eten kleine pellets. Dat zijn kleine brokjes met alle voedingsstoffen erin die ze nodig hebben. Dit kan je aanvullen met kleine stukjes groenten, fruit en wat noten of zaden. De pellets zijn het belangrijkst om te eten. Grasparkieten mogen onbeperkt voer hebben.
Er zijn ook voedingsmiddelen waar deze huisdieren niet tegen kunnen. Deze mag je ze niet geven, want anders worden ze ziek. Geen koekjes, snoepjes, chocolade, avocado, rabarberblaadjes, gedroogde abrikozen, rozijnen en ander eten met zout/ kruiden/ suiker.
Maagkiezel hebben ze nodig om de zaden en pellets fijn te malen in hun buikje. Dit zet je los in een bakje in hun verblijf. Om de week geef je ze een beetje maagkiezel.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
Gemiddeld ben je een half uur per dag bezig met de dagelijkse verzorging van twee vogels. Hebben jullie er meer, dan ben je ook meer tijd kwijt. Je kind kan ook helpen met de verzorging van deze dieren. Hij kan helpen voeren en schoonmaken, afhankelijk van zijn leeftijd. Hieronder vind je een overzicht van de taken die je hebt om jullie grasparkieten te verzorgen:
- Voeren – Geef deze huisdieren iedere dag voer en vers water. Ze vinden het leuk om hun voer te zoeken. Als ze zaden te eten krijgen, verwijder dan ook de lege zaaddopjes.
- Schoonmaken – Maak het badje dagelijks schoon en ververs het water. Ontlasting en natte plekken mag je ook iedere dag weghalen uit zijn verblijf. De bodembedekking vervang je iedere week voor een nieuwe laag.
- Observeren – Controleer dagelijks hoe het met ze gaat: zijn ze levendig? Eten en drinken ze goed?
- Nagels en snavel – Controleer regelmatig hun nageltjes en snavel. Zodra ze te lang doorgroeien moet je ze bij laten knippen door de dierenarts. In principe houden ze hun nagels zelf kort door de takken waar ze op zitten. Hun snavel blijft normaal gesproken kort door het kauwen, spelen en de mineralenstok.
Was goed je handen als je hun verblijf hebt schoongemaakt of de vogels hebt vastgehouden. Dit om te voorkomen dat de vogels bepaalde infecties overbrengen naar jou.
Vaccineren
Er zijn in Nederland geen vaccinaties beschikbaar voor grasparkieten. Je zult je huisdieren wel zelf goed in de gaten moeten houden. Er zijn een aantal virussen in omloop waar deze dieren erg ziek van kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn:
- Polyomavirus (kruipersziekte)
- Circovirus (snavel- en veerrotziekte)
- KDS (Kliermaag Dilatatiesyndroom)
Grasparkieten kunnen ziek zijn zonder dat jij dat weet. Dat komt omdat ze prooidieren zijn. Zwakte zullen ze daarom niet snel laten zien. Bij één of meerdere van de volgende symptomen kan je het beste direct naar een vogelarts gaan:
- De grasparket gaat ‘bol’ zitten.
- Hij heeft een bol buikje.
- Hij verliest veren zonder dat hij in de rui is.
- Hij eet niet meer.
- Hij is sloom.
- Hij heeft ontstoken oogjes.
- Zijn snavel glanst.
- Zijn ontlasting is gelig van kleur.
Kan je allergisch zijn voor een grasparkiet?
Dat kan zeker. Vaak zijn mensen dan allergisch voor het verenstof. Vergelijkbaar met onze huidschilfertjes. Daarnaast kunnen mensen allergisch zijn voor verenmijt, wat weer lijkt op de huisstofmijt. Beiden verspreiden zich door de lucht en kun je inademen. Zodra je moet hoesten, niezen, kortademig wordt, een loopneus krijgt of jeukende ogen, dan kan het zijn dat je allergisch bent. Daar kan je snel achter komen door dit bij de huisarts te laten checken. Ben je inderdaad allergisch voor vogels, dan kan je het beste contact met deze dieren vermijden. Als jullie al vogels in huis hebben, dan zou je de verzorging over kunnen laten aan huisgenoten en/ of buiten een volière maken.
Wat zijn de kosten?
Jullie zijn eruit. Er komen grasparkietjes bij jullie wonen. Voordat je ze gaat kopen is het belangrijk dat je eerst hun verblijf in orde hebt gemaakt. Hiervoor maak je natuurlijk kosten, deze zijn onder te verdelen in eenmalige kosten en maandelijkse kosten. Hieronder zullen we ze voor jou opsommen, zodat je weet waar je aan toe bent.
Aanschaf
Een grasparkiet kost tussen de €10,- en €30,- per stuk. Denk er aan dat dit groepsdieren zijn, dus je koopt er minimaal twee.
Materialen
De aanschaf van een kooi of een volière is eenmalig. Dit geldt ook voor het voerbakje, het drinkbakje, de zitstokken, het speelgoed en het badje. Dit kost ongeveer €120,-. Voor een gevulde volière ben je ruim €400,- kwijt. Als je kranten gebruikt als bodembedekking, zal je dat niet veel kosten. Gebruik je echter andere materialen dan kan je uitgaan van €5,- per maand per kilo bodembedekking.
Voeding
Pellets kosten ongeveer €7,- per maand voor één vogeltje. Daarnaast betaal je natuurlijk ook nog een tientje per maand voor de groente, het fruit en de noten en zaden.
Overige
Naast bovenstaande kosten kan je ook te maken krijgen met variabele kosten per jaar. Je kan hierbij denken aan:
- Het bezoek van een vogelarts tijdens ziekte
- Een jaarlijkse check door een vogelarts
- De opvang tijdens vakanties
Veelgestelde vragen
Grasparkieten hebben veel sociale interactie nodig, ze moeten dus elke dag aandacht krijgen. Het is belangrijk om te spelen met de grasparkiet en om dagelijks met hem te praten.
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen leren hoe ze met grasparkieten moeten omgaan. Het is echter belangrijk dat kinderen altijd onder toezicht van een volwassene staan als ze met de vogels omgaan.
Betrek je kind bij de dagelijkse verzorging. Laat hem de parkiet voeren, water geven en hun kooi schoonmaken. Je kind kan ook helpen bij het trainen van de parkiet. Je kunt je kind belonen als hij jullie parkiet erg goed verzorgd.
Ja, het is veilig, mits de parkieten goed getraind zijn. Parkieten zijn kleine vogels die geen gevaar voor kinderen vormen als ze goed opgevoed zijn.
De beste manier om een grasparkiet te trainen is door hem te belonen met voedsel als hij goed gedrag vertoont. Geduld en consistentie zijn ook zeer belangrijk bij het trainen van grasparkieten.
Bronnen: LICG