Een hamster lijkt natuurlijk een heerlijk klein knuffeltje. Leuk en makkelijk voor erbij. Een ideaal huisdier toch? Dat kan hij zeker zijn, maar sommige dingen moet je wel van tevoren weten om teleurstelling achteraf te voorkomen. Daarom geven we jou een kijkje achter de schermen in het leven van een hamster: Wat vinden ze fijn? Leven ze graag met anderen samen? Waar moet je op letten als je er eentje wilt kopen? Waar kan je ze kopen? Hoe kan je jouw kind het beste begeleiden in de omgang met jullie nieuwe huisdier? Welke spullen heeft hij nodig? Et cetera.
- Is een hamster als huisdier geschikt voor kinderen?
- Welke hamster rassen zijn kindvriendelijk?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een hamster kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een hamster omgaan?
- Wat zijn de voordelen dit huisdier?
- Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een hamster?
- Wat eet een hamster?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een hamster?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een hamster als huisdier geschikt voor kinderen?
Hamsters zijn nachtdieren, ze leven graag alleen en worden 2 tot 3 jaar oud. Ze zijn geschikt als huisdier voor kinderen van 6 jaar of ouder. Waarom is dat zo? Hamsters zijn geen knuffeldieren, maar ze vinden het wel fijn om geaaid te worden. Ze zijn klein en daardoor kwetsbaar. Ook zijn ze snel. Voor hele kleine kinderen is dit beestje daarom niet geschikt.
Hamsters zie je overdag nauwelijks, omdat ze dan lekker liggen te slapen. Ze vinden het niet leuk om wakker gemaakt te worden. Dat kan voor kinderen natuurlijk teleurstellend zijn. Deze dieren zijn vaak pas actief zodra het donker begint te worden. Vooral voor jonge kinderen is het dan vaak al bedtijd. Terwijl jullie huisdier dan net aan zijn dag gaat beginnen. Gelukkig is hierop één uitzondering, dat lees je hieronder. Als jullie overdag veel weg zijn en ’s avonds thuis zijn, dan kan een hamster een ideaal huisdier zijn.
Welke hamster rassen zijn kindvriendelijk?
Hamsters zijn allemaal kindvriendelijk, maar het zijn nachtdieren. Overdag met hem spelen kan dus niet. Maakt je kind hem wakker, dan kan het zijn dat hij gaat bijten. En dat wil je natuurlijk niet. In principe bijten hamsters niet, alleen als ze zich niet prettig voelen. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn of dus gewekt worden uit hun slaap. Wil je kind wel overdag kunnen spelen met jullie hamster? Dan kunnen jullie een Russische dwerghamster overwegen. Deze is namelijk overdag wel actief.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Er bestaan 20 verschillende soorten hamsters. Ze variëren in kleur en type vacht. Daarnaast bestaan er soorten met staartje en zonder. Ook bestaan er soorten met lange haren. De meeste hamsters die je in Nederland kan kopen zijn Syrische hamsters of dwerghamsters.
Verblijf
Hamsters kunnen in een kooi leven of in een glazen bak, zoals een aquarium. Ze hebben een verblijf nodig van 80 x 40 cm. De grotere hamsters, zoals de Syrische hamster, hebben een grotere leefruimte nodig. Je kan dan denken aan een verblijf van 100 x 70 cm. Hamsters houden van een dikke laag op de bodem. Van nature zijn het gravers. Ze graven het liefst 40 tot 50 cm diep. In een aquarium kan je dit prima realiseren, bij een kooi wordt dat lastiger. Wel zijn er kooien met een diepe onderbak verkrijgbaar, waardoor graven weer makkelijker wordt. Let bij de aanschaf van een kooi op de afstand tussen de tralies. Je wilt natuurlijk niet dat jullie kleintje ontsnapt als jullie even niet kijken. Zorg er verder voor dat de kooi knaagproof is, want dat doen ze ook graag.
Omgeving
Geef de hamster een rustig plekje in jullie huis zodat hij overdag lekker kan slapen. Hamsters houden ook niet van direct zonlicht of hard geluid van een televisie of radio. Houdt er daarnaast rekening mee dat jullie ’s nachts ook lekker moeten kunnen slapen. Een actieve hamster op de kinderkamer is daarom geen goed idee.
Slaap- en schuilplaats
Creëer in zijn verblijf een donker schuil- en slaapplaats voor je hamster. Ook als hij zelf voldoende kan graven. In de natuur creëren ze altijd meerdere kamers, zorg daarom voor meerdere slaapkamers in het huisje. Zorg voor een stevig huis, want ook hier zullen ze aan gaan knagen. Een afneembaar dak is handig, omdat je zo kan checken of er geen eten ligt te bederven in het huisje. Hamsteren is hun hobby!
Beweging
Als ze uitgeslapen zijn, komen hamsters vanaf de schemering in beweging. Een looprad of speelhuisje vinden ze erg leuk. Houdt er altijd rekening mee dat deze groot genoeg moet zijn voor het type hamster dat jullie willen kopen. Je kan zelf iets te spelen maken, maar je kan ook kant en klare tunnels en buizen kopen waar ze doorheen kunnen lopen.
Toilet
Zorg in de kooi of bak voor een laag, plat bakje met een bodembedekker dat als toilet kan dienen. Hamsters kan je namelijk zindelijk maken, ideaal!
Bad
Deze huisdieren vinden het heerlijk om te badderen. En dan niet met water, maar met zand. Zorg daarom voor een laag bakje met speciaal zand waar ze heerlijk in kunnen rollebollen.
Een hamster kopen
Je kan deze dieren kopen bij een dierenwinkel, een fokker, een speciale knaagdierenopvang of in het asiel. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat een buurman of vriend allergisch blijkt te zijn en een nieuw huis zoekt voor zijn hamster. Onderzoek altijd eerst of het adres waar je de hamster wilt kopen betrouwbaar is. Zodra je gaat kijken voor een hamster kan je letten op de volgende zaken om te weten of hij gezond is:
- Glanst zijn vacht?
- Zijn zijn oogjes droog en kijkt hij helder naar jou?
- Is hij levendig?
- Zijn zijn nagels geknipt?
- Ademt hij rustig?
Daarnaast kijk je natuurlijk of zijn verblijf schoon is en of hij voldoende eten en vers drinkwater heeft.
Op welke manieren kan je kind het beste met een hamster omgaan?
Samen spelen kan zodra de hamster wakker is en hij vindt het heerlijk als je hem lekker aait. Laat de hamster altijd naar je kind toekomen. Je kan hem dat makkelijk leren door iets lekkers op zijn hand te leggen en te wachten totdat de hamster zelf zin heeft om te komen. Dwing het beestje niet, dat vindt hij niet fijn. Hamsters kunnen zindelijk worden en je kunt ze tam maken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor je kind. Als jullie een baby hamster in huis nemen kan je kind hem van kleins af aan al oppakken en aaien, zodat de hamster snel aan hem went.
Blijf er in het begin altijd bij als ouder en begeleidt je kind. Leg hem duidelijk uit wat wel kan en wat niet. Vertel vooral ook wat hij wel mag doen met zijn nieuwe huisdier. Als je kind de hamster uit zijn verblijf haalt is het belangrijk om de kooi of de bak op de grond neer te zetten. Hierdoor is de hamster al laag bij de grond. Mocht hij per ongeluk ontsnappen uit de handen van je kind, dan valt hij in ieder geval niet hoog. Belangrijk is dat je kind het diertje altijd oppakt met twee handen én zo dat de hamster hem altijd kan zien. Laat de hamster in het kommetje van zijn handen zitten. Dat is voor dit huisdier het fijnst.
Wat zijn de voordelen dit huisdier?
- Je kind maakt kennis met de verzorging van een dier. Hierdoor groeit zijn verantwoordelijkheidsgevoel.
- Je kind kan de hamster lekker aaien.
- Je kind voelt zich minder eenzaam met een huisdier in huis.
- Het is heerlijk om te kijken hoe de hamster zich uitgebreid zit te wassen of zijn wangetjes vol stopt met eten.
- Kinderen met een huisdier ervaren vaak minder stress.
Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Hij slaapt overdag.
- Het helpen bij de verzorging van jullie huisdier kan wel eens leiden tot frustratie of gezeur bij je kind.
- Hij kan bijten als hij zich niet fijn voelt of als je kind hem wakker maakt.
- Zodra je kind naar bed gaat, wordt de hamster wakker.
- Hij houdt niet van knuffelen, maar je kan hem wel lekker aaien.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een hamster?
Als jullie hebben besloten dat een hamster goed past bij jullie gezin en situatie, dan kan je overgaan tot de aankoop van een aantal spullen. De volgende zaken heb je nodig als je een hamster gaat aanschaffen.
Wat eet een hamster?
Hamsters eten biks, dat zijn groene korrels met krachtvoer. Hier moeten ze zo hard op knagen, dat automatisch hun tanden een beetje slijten. Hun tanden groeien anders door en dat is niet goed voor ze. Een win-win situatie dus. Daarnaast eten ze dierlijke eiwitten, zoals insecten. Gemengde voerkorrels is niet aan te raden, omdat ze daar vaak alleen het lekkers tussenuit eten en daardoor alle goede voedingsstoffen missen.
Per dag mag een hamster 10 tot 12 gram biks eten. Extraatjes mogen alleen gegeven worden als hij de biks ook op eet. Laat hij die staan? Dan krijgt hij te veel lekkers en dat is dan weer niet goed voor zijn gezondheid.
Je kan een hamster trakteren op kleine stukjes groente en fruit. Of een klein stukje kaas of hard gekookt ei. Om hun tanden goed te laten slijten moeten ze kunnen knagen. Naast de biks kunnen ze ook knagen op hooi en takken. Deze diertjes drinken graag onbeperkt vers water.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
Zo’n klein bolletje in huis is natuurlijk hartstikke leuk, maar er moet ook goed voor gezorgd worden. Een mooi klusje voor jou en je kind. Afhankelijk van zijn leeftijd kan hij daar goed bij helpen. De verzorging van deze dieren kost niet zo heel veel tijd. Je kan denken aan de volgende taken:
- Voeren – Iedere dag voer je hem en geef je schoon drinkwater. Je verwijdert dan ook het voer dat niet is opgegeten. Controleer zijn slaaphuisje ook, want daar kan hij eten verstopt hebben.
- Observeren – Iedere dag controleer je of hij goed eet en drinkt. Ziet hij er levendig uit als hij ’s avonds gaat spelen?
- Aaien – Dagelijks, van kleins af aan.
- Kammen – Eén keer per week kam je langharige hamsters.
- Schoonmaken – Om de paar dagen verschoon je de toiletbak. Daarnaast leg je elke week nieuw bodemmateriaal in de kooi of de bak. Alles wat nog schoon is, mag je laten liggen. Voor een hamster is het belangrijk dat het nog naar ‘hamster’ ruikt in zijn verblijf. Dit geldt ook voor zijn slaap- en schuilhuisje. Reinig tevens het drinkflesje, de voerbak en het zandbad.
- Nagels – Soms knip je zijn nageltjes als deze lang zijn. Dit kan je zelf doen, maar de dierenarts kan het ook voor jou doen. Als je bijvoorbeeld speelgoed koopt waar de nagels vanzelf aan slijten, dan hoef je zijn nagels minder vaak te (laten) knippen.
Vaccineren
Hamsters hoeven niet gevaccineerd te worden, dus daarvoor hoef je geen afspraak te maken bij de dierenarts. Je kunt hem zelf goed in de gaten houden en checken of hij gezond is. Dat zie je als hij:
- Levendig is;
- lekker rond rent in het looprad;
- schone oortjes en ogen heeft;
- goede ontlasting heeft;
- goed eet en drinkt. Check altijd of hij daadwerkelijk goed eet en niet alleen hamstert en het eten opslaat in zijn slaaphuisje.
Kan je allergisch zijn voor een hamster?
Mensen kunnen allergisch zijn voor hamsters, maar bijvoorbeeld ook voor het hooi dat in het hok ligt. Je merkt gauw genoeg of je allergisch bent. Loop je rond met traanogen of ben je steeds aan het niezen? Heb je last van kriebels in je keel? Dan kan het goed zijn dat je allergisch bent voor je hamster of het hooi. In dat geval kan je bij de huisarts laten testen waar je allergisch voor bent. Ben je inderdaad allergisch, dan kan je het beste voor een ander huisdier kiezen. Heb je al een hamster in huis? Dan kan je hem zoveel mogelijk in zijn eigen verblijf laten en de verzorging van hem overlaten aan je huisgenoten als dat kan.
Wat zijn de kosten?
Over het algemeen kost een hamster niet veel geld. Het zijn kleine dieren, waardoor ze ook weinig eten. Voordat je een hamster aanschaft koop je een hele lijst met benodigdheden. Dit zijn de eenmalige kosten. Daarnaast heb je jaarlijks terugkerende kosten. Hieronder zetten we alles op een rijtje voor jou.
Aanschaf
Een hamster kost gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per stuk.
Materialen
Voor zijn hok, eetbakje, drinkfles, speelhuisje, slaaphuisje, looprad en zandbak betaal je eenmalig tussen de €90,- en €120,-.
Voeding
Voor het voer, hooi en de bodembedekking betaal je per jaar ongeveer €300,-.
Overige
Naast bovengenoemde kosten, kan je ook te maken krijgen met onverwachte kosten. Reserveer daar altijd een potje voor.
- Dierenarts
- Castratie
- Opvang tijdens vakanties
Veelgestelde vragen
Er zijn verschillende soorten hamsters, waaronder de Chinese dwerghamster, de Siberische dwerghamster, de Campbell’s dwerghamster, de Roborovski Dwerghamster en de Syrische hamster.
Ja, het is veilig mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Hamsters zijn niet gevaarlijk en zijn geschikt als huisdieren voor kinderen vanaf 6 jaar, zolang de kinderen de juiste zorg en aandacht geven.
Ja, het is normaal dat een hamster zich angstig voelt in een nieuwe omgeving. Je kunt je hamster helpen door rustig en geduldig te zijn.
Meestal 2 tot 3 jaar oud. Sommige soorten kunnen ouder worden.
Ze hebben een verblijf nodig van 80 x 40 cm. Grotere hamsters, zoals de Syrische hamster, hebben een grotere leefruimte nodig. Je kan dan denken aan een verblijf van 100 x 70 cm. Het is ook belangrijk dat er genoeg speelgoed en verstop plekken in de kooi zitten.