Hoera, jullie zijn er uit. Jullie gezin wordt uitgebreid met een hondje. Deze wens is er misschien al een tijdje en nu is het eindelijk zo ver. Maar welk ras past nu goed bij jullie gezin? Iedere viervoeter heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijkheid. De één heeft veel beweging nodig en zit vol energie en weer een ander is bijvoorbeeld heel waaks. Waar gaan jullie voor kiezen? Weet jij waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf? En welke hondensoorten zijn geschikt als je kinderen hebt? Ook vertellen we over de voor- en nadelen van een hond in huis, hoeveel tijd jullie kwijt gaan zijn aan de verzorging, over inentingen en allergieën en tot slot wat de kosten zijn voor een hond.
- Is een hond als huisdier geschikt voor kinderen?
- Welke hondenrassen zijn kindvriendelijk?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hond?
- Op welke manieren kan je kind het beste met jullie nieuwe hond omgaan?
- Hoe leer je een puppy om te gaan met jouw kind?
- Wat zijn de voordelen van een hond in huis voor kinderen?
- Wat zijn de nadelen van een hond in huis voor kinderen?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een hond?
- Wat eet een hond?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een hond?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een hond?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een hond als huisdier geschikt voor kinderen?
Een huisdier kan heel leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Wellicht wil jullie kind al lange tijd een hond of zien jullie zelf de voordelen in van het opgroeien met een huisdier. Een hond is één van de meest geschikte huisdieren voor kinderen. Je kind kan lekker met hem spelen, samen buiten rennen, pootjes geven en knuffelen. Helaas is niet elke viervoeter geschikt als huisdier in een gezin met kinderen. Let daar dus goed op voordat je er één aanschaft. Of jullie harige vriend uiteindelijk geschikt zal zijn, hangt ook af van hoe je kind en jullie zelf omgaan met hem. Hieronder lees je alles over de meest kindvriendelijke rassen.
Welke hondenrassen zijn kindvriendelijk?
Wellicht hebben jullie al een voorkeur voor een bepaald ras, maar is dit ras ook kindvriendelijk? Honden hebben allemaal een eigen persoonlijkheid, ook binnen een ras verschillen deze dieren dus. Elke hond kan bijten, maar er zijn natuurlijk rassen die beter te combineren zijn met kinderen dan andere. Hopelijk staat jullie voorkeur in het rijtje hieronder ertussen, want volgens het Landelijk Honden Informatiecentrum zijn dit de 8 kindvriendelijkste rassen:
Engelse cocker spaniëls
Middelgrote en vooral vrolijke dieren met een zachte en lange vacht. De Engelse cocker spaniël heeft veel beweging nodig en is heel slim en leergierig. Dit betekent ook dat je hem makkelijk kan trainen omdat hij dingen snel oppikt. Hij kan rond de 12 tot 15 jaar oud worden.
Windhonden
Grote, maar vriendelijke dieren. Ze zijn rustig en blaffen niet veel. Een makkelijke hond die vrijwel overal wonen, van een appartement tot een buitenhuis. Windhonden hebben een kortharige, gladde vacht en worden gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Ze gaan niet goed samen met katten.
Beagles
Een vrij kleine sociale hond met een grove, dikke vacht. Een beagle heeft veel energie en houdt van spelen. Deze viervoeter heeft de neiging om te blaffen, wat overigens meer lijkt op huilen. Ze zijn graag in het gezelschap van andere honden en hun verwachte levensduur is rond de 10 tot 15 jaar.
Shiba inu
Een Japans ras dat erg actief, slim, vriendelijk en eigenwijs is. Dit ras heeft een dubbele vacht, de buitenste laag is ruw en recht. Dit ras heeft moeite om met andere honden om te gaan, maar het kan wel als hij goed gesocialiseerd is. Het liefst is hij niet alleen. Gemiddeld wordt hij 14 jaar oud.
Havanezers
Deze honden zijn dol op kinderen. Ze zijn klein, lief en speels en hebben lang, veel en zacht haar. Havanezers zijn graag in het gezelschap van mensen en kunnen daardoor ook niet lang alleen zijn. Ze zijn heel slim en leren snel nieuwe kunstjes. De levensverwachting is tussen de 14 en 16 jaar.
Poedels
Dit zijn intelligente en energieke dieren. Ze hebben een dichte, harde vacht die soms krult. Poedels zijn speels en hebben humor. Ze zijn gevoelig voor de stemming van hun baasje en houden van mensen. Een poedel kan goed overweg met andere huisdieren en wordt tussen de 12 en 15 jaar oud.
Mopshonden
Deze honden zijn volgzaam en zitten graag op schoot. Ze zijn klein, erg betrouwbaar, maar soms selectief doof. Ze hebben een gladde, korte en zachte vacht. Een mopshond leert snel en is soms een beetje koppig. Deze viervoeters worden rond de 12 tot 15 jaar oud.
Golden retrievers
Een vrij grote, vriendelijk en zachtaardige hond met een halflange, dubbele vacht. De onderste vacht is waterafstotend. Hij is op zijn best als hij lekker veel kan bewegen. Hij is slim, soms eigenwijs en leert makkelijk. Ze worden tussen de 12 en 15 jaar.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hond?
Voordat jullie een hondje gaan aanschaffen is het verstandig om eerst een aantal zaken helder te hebben. Sowieso is het niet verstandig om een pup te nemen als jullie zelf net een baby hebben gekregen. Een hondje opvoeden kost namelijk heel veel tijd en energie en die heb je nog volop nodig voor je kleintje. Stel voor een eventuele aankoop jezelf de volgende vragen:
- Welk ras past het beste bij jullie kind, bij jullie gezin en bij jullie situatie?
- Staat iedereen achter de beslissing om een hond in huis te nemen? Realiseer je dat je een hond voor heel wat jaren in huis haalt.
- Hebben jullie voldoende tijd voor de verzorging en het uitlaten van de hond?
Een puppy kopen
Als bovenstaande vragen duidelijk zijn voor jullie kun je gaan kijken waar je een hondje wilt aanschaffen. Op het internet is het aanbod van schattige puppy’s heel groot. Helaas is niet iedere eigenaar even goed bezig met het welzijn en de gezondheid van zijn dieren. Daarom moet je bij het kopen van een puppy op een aantal zaken letten. Een puppy kan je het beste bij een fokker kopen, want op een onbetrouwbare handelaar zit je natuurlijk niet te wachten. In het begin moet de fokker veel tijd in de puppy’s steken, want ze moeten goed gesocialiseerd zijn voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Koop het hondje niet als je onderstaande punten niet allemaal kunt afvinken:
- Is de puppy ouder dan 7 weken?
- Komt de pup uit het buitenland? Dan moet hij ouder zijn dan 15 weken en soms zelfs ouder dan 7 maanden (i.v.m. hondsdolheid).
- Heeft de pup een chip?
- Is de puppy geregistreerd en heeft hij een Europees paspoort?
- Is het hondje ingeënt en ontwormd?
Als je jullie viervoeter ophaalt bij de fokker, kan je vooraf al langs gaan om kennis te maken. Zo kan je ook direct zien onder welke leefomstandigheden jullie aanstaande puppy leeft.
Een hond uit het asiel
Wil je liever een hondje uit het asiel een nieuwe onderkomen geven dan is dat natuurlijk ook een optie! Let er dan wel goed op het ras, of de hond om kan gaan met kinderen en wat zijn achtergrond en karakter is. Andere zaken waar je op moet letten zijn:
- Neem de tijd en ga meerdere malen op bezoek zodat je de hond beter leert kennen en beter kunt bepalen of er een match is. Vraag desnoods een proefperiode aan zodat jullie als gezin kunnen wennen. Vaak is dit wel mogelijk.
- Wees alert op handelaren. Vraag altijd naar de aankoopovereenkomst of stamboompapieren van de hond.
- Vraag om het medisch dossier van de hond.
- Adoptieovereenkomst tekenen. Zorg dat je adoptieovereenkomst tekent.
Op welke manieren kan je kind het beste met jullie nieuwe hond omgaan?
Het is belangrijk om jullie kind te leren hoe hij het beste om kan gaan met jullie nieuwe aanwinst. Ook al lijkt jullie harige vriend nog zo lief, hij kan toch bijten als hij het gedrag van je kind even niet meer zo leuk vindt. Meestal bijt hij een kind omdat ze elkaar niet begrijpen. Laat je kind daarom nooit alleen met de hond en leer hem onderstaande regels:
- Laat de hond met rust als hij in zijn mandje ligt (te slapen) of als hij aan het eten is.
- Ren niet op de hond af en ren niet voor hem weg. Jullie beestje kan zich dan bedreigd voelen of denken dat het een spelletje is.
- Omhels de hond nooit. Dit kan hem een beklemmend gevoel geven, waardoor hij denkt dat hij zich moet verdedigen. Knuffelen kan je kind doen door hem te aaien.
- Aaien vinden honden niet altijd fijn, daarom is het vooral in het begin goed om samen te kijken wat jullie hond prettig vindt. Laat je kind eerst een handje uitsteken naar de hond en kijk of hij naar je kind toekomt. Doet hij niks, dan wil hij niet geaaid worden. Zo leert je kind samen met jou de wensen van jullie viervoeter te accepteren.
- Als hij het fijn vindt kan je kind hem lekker aaien over zijn borst of hals. Zodra hij de hond gaat aaien op zijn hoofd, kan hij daarvan schrikken. Kijk hem niet in de ogen aan, maar kijk bijvoorbeeld naar zijn staart als je hem in de gaten wilt houden. Door te staren kan hij zich bedreigd voelen of dit juist zien als een uitdaging om te spelen.
- Het klinkt wellicht logisch, maar laat je kind nooit op de rug van de hond gaan zitten en laat hem er ook nooit onder gaan liggen. Gevaren zitten hierbij in een klein hoekje.
- Als het niet lekker loopt met de hond laat je kind dan altijd papa of mama erbij roepen en het niet zelf gaan oplossen, door te gaan duwen of trekken.
- Duwen of trekken is sowieso nooit een goed idee. De hond is vaak sterker dan jouw kind en kan daardoor denken dat hij de baas is. Apporteren of dingen laten zoeken kan natuurlijk wel.
- De mand of de bench is de plek waar jullie hond zich veilig moet voelen, laat dit daarom ook geen speel- of hangplek zijn van je kind.
Hoe leer je een puppy om te gaan met jouw kind?
Als je een pup koopt, moet hij eerst goed socialiseren voordat hij samen met kinderen kan zijn. Hij moet langzaam wennen. Deze eerste socialisatiefase duurt totdat hij ongeveer 9 weken oud is. De tweede fase start zodra hij bij jullie thuis komt wonen. Deze fase duurt zeker een half jaar. Hoe langer je doorgaat met opbouwen, hoe beter dat is. Denk daarom voor de aanschaf goed na hoe je dit wilt gaan aanpakken. Hiermee kun je later gedragsproblemen bij je hond voorkomen. Laat hem bijvoorbeeld samen spelen met je kind of nodig andere kinderen uit om te spelen, neem hem mee in de auto of de bus en laat hem kennis maken met andere mensen. Allemaal in een tempo dat voor jullie en de hond prettig is.
Wat zijn de voordelen van een hond in huis voor kinderen?
- Een hondje kan een echte vriend voor je kind zijn. Ze sluiten niemand buiten en hebben een goed ‘luisterend’ oor.
- Het knuffelen met een huisdier werkt stress verlagend bij je kind.
- Als je kind zich soms eenzaam voelt, dan kan een hondje dit gevoel zeker verminderen.
- Je kind leert zorgen voor een ander, in dit geval een huisdier. Hij krijgt eigen taken en moet wellicht jullie hond eten geven, uitlaten en spelen. Hierdoor breng je je kind een verantwoordelijkheidsgevoel bij. Zijn zelfvertrouwen zal hierdoor ook een boost krijgen.
- Je kind wordt meer empatisch.
Wat zijn de nadelen van een hond in huis voor kinderen?
- Als er een puppy in huis komt, mag je gerust rekenen op wat slapeloze nachten. In het opvoeden en africhten van een pup gaat heel veel tijd zitten.
- Een hond heeft aandacht nodig, het kost dus flink wat van jullie tijd om hem te verzorgen, met hem te spelen en uit te laten.
- Op vakantie moet je rekening houden met hem, want je kan hem helaas niet overal mee naartoe nemen.
- Een huisdier nemen kost veel geld. Denk aan alle spullen die je nodig hebt als hij voor het eerst bij jullie komt, de dierenarts, et cetera.
- Honden brengen heel wat extra vuil in huis. Zeker langharige honden met name als ze in de rui zijn en veel haren verliezen.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een hond?
Als je een hond aanschaft dan heb je heel wat nieuwe spulletjes nodig. We sommen hieronder de basis voor je op:
Benodigdheden
- In een hondenmand of op een hondenkussen kan je hond een dutje doen of gewoon even relaxen. Bestel dit product
- Een bench is een fijne en veilige rustplek voor je hond. Bestel dit product
Wat eet een hond?
In de eerste weken drinkt een puppy meestal alleen moedermelk. Daarna wordt er geleidelijk overgestapt op puppyvoeding. Na een maand of zes kun je kiezen voor junior voeding of direct overstappen op volwassen voer. De voeding die je hond nodig heeft is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, gezondheid, gewicht en activiteiten. Voor een ‘normale familiehond’ biedt de volgende vuistregel een handvat om de benodigde voeding te berekenen:
- Per kilogram lichaamsgewicht heeft de hond ongeveer 57 kcal aan voeding nodig. Gegeven in twee maaltijden.
Naast de twee maaltijden die je je hond per dag geeft mag je hem ook af en toe een snack geven. Om te bepalen hoeveel snacks je je hond kunt geven biedt de volgende vuistregel een handvat:
- Voor elke 100 gram voer die je hond krijgt per dag, mag 10 gram snoepjes zijn.
De voeding moet uit ten minste 70 procent vlees bestaan. Dit kan je geven in droge, natte of ruwe vorm. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de beste én lekkerste hondenvoeding voor 2022 geschikt voor alle rassen. Dit is de top 3:
- Royal Canin Selection Croc 20 kg
- Royal Canin Hondenvoer Maxi Adult 15 kg
- Pedigree Adult Honden Droogvoer – Lam 10kg
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een hond?
Gemiddeld ben je rond de 2 tot 3 uur per dag kwijt aan een hond. Dit varieert natuurlijk per hond. Bij een puppy ben je meer tijd kwijt, omdat je hem nog heel veel dingen moet leren. Hij moet bijvoorbeeld na elk slaapje en elke maaltijd even naar buiten. Gelukkig kunnen jullie kinderen ook helpen met de verzorging van jullie huisdier. Afhankelijk van hun leeftijd kun je ze overal bij betrekken. Welk kind wil er nou niet spelen met zijn harige vriend? Onderstaande lijst laat zien wat de verzorging van een hond per dag inhoud:
- Voeren – Per dag voer je je volwassen hond minimaal 2 keer.
- Uitlaten – De ene hond heeft meer behoefte aan beweging, dan de andere natuurlijk. Maar een hond moet je ongeveer 4 keer per dag uitlaten, waarvan het liefst 2 langere wandelingen. Als je net een puppy in huis hebt, dan laat je hem korter en vaker uit. Ook ’s nachts. Bij het uitlaten neem je een poepzakje mee, zodat je de ontlasting van je hond netjes kan opruimen.
- Spelen – Elke dag moet je met hem spelen.
- Kammen – Langharige honden moet je dagelijks kammen. Kortharige honden kam je twee keer per jaar en daarnaast elke dag zodra ze in de rui zijn en veel haren verliezen.
- Wassen – Langharige honden was je ongeveer 1 keer per maand en kortharige vaak 1 keer per 2 maanden. Daarnaast natuurlijk extra als ze heel vies zijn of stinken.
- Thuis zijn – Een hond kan je niet lang alleen thuis laten. Sommigen kunnen 5 uur per dag alleen zijn, terwijl anderen al na een half uur beginnen te piepen of te blaffen. Je kunt ze hierin wel trainen, maar als je langer weggaat dan moet je oppas regelen.
Vaccineren
Ook in de hondenwereld waden er allerlei ziektes rond. Sommigen zijn zeldzaam, anderen komen vaker voor. Tegen sommige ziektes kan je je hond laten vaccineren. Puppy’s worden vaak direct al ingeënt en daarna doorlopen ze een bepaald schema. Door je huisdier te laten vaccineren tegen bepaalde ziektes is hij goed beschermd en wordt hij niet of minder ziek.
Kan je allergisch zijn voor een hond?
Als je in contact komt met een hond en je vertoont ineens een allergische reactie, dan ben je hoogstwaarschijnlijk allergisch. Als je één of meerdere van onderstaande klachten hebt, dan weet je het vrijwel zeker:
- Je hebt last van jeuk aan je neus of gehemelte, niezen, een verstopte neus of je bent juist snotterig als je bij de hond bent (geweest).
- Je hebt last van je ogen. Een branderig gevoel, traanogen of rode ogen komt vaker voor.
- Je moet hoesten of bent kortademig.
- Je verwacht het misschien niet, maar eczeem, jeuk of een rode huid kan ook voorkomen als je allergisch bent.
Mocht je al een hond in huis hebben, waarbij je van tevoren niet wist dat je voor hem allergisch bent, dan kan je twee dingen doen:
- De hond uit huis plaatsen, wat natuurlijk niet makkelijk is en daarnaast een hele grote beslissing. Zeker als je kinderen hebt.
- Medicatie gebruiken die de klachten minder maken en er daarnaast voor zorgen dat er zo min mogelijk stof in huis is. Denk dan bijvoorbeeld aan het verwijderen van vloerbedekking, vloerkleden, gestoffeerde meubels, et cetera. Zorg dat je gladde oppervlakken regelmatig afneemt met een vochtige doek, gebruik in je stofzuiger een speciaal HEPA-filter en ventileer alle ruimtes goed. Laat je hond veel buiten spelen en borstel hem regelmatig in de buitenlucht. Tot slot, was goed je handen als je je hond hebt aangeraakt.
Als je van tevoren al weet dat je allergisch bent, dan kan je helaas beter kiezen voor een ander huisdier dan een hond. Er gaan verhalen in het rond dat er hypoallergene hondenrassen bestaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat alle honden het belangrijkste allergeen Can f1 aanmaken. Dit betekent dat er geen enkele type hond is die geen allergenen aanmaakt. Ook honden die niet of minder verharen lossen dit probleem niet op. Mensen met een hondenallergie zijn voor deze honden net zo allergisch, dan voor harende dieren.
Wat zijn de kosten?
Aanschaf
Als je een ras koopt met een stamboom ben je tussen de €800-, en €2000,- kwijt. De prijs voor een hond uit het asiel ligt gemiddeld tussen €125,- en €300,-.
Materialen
Je schaft allerlei nieuwe of tweedehandse spullen aan. Hierboven lees je wat je allemaal nodig hebt voor een hondje. Afhankelijk van je eigen smaak en het soort viervoeter dat jullie willen gaan kopen ben je rond de €250,- kwijt aan alle spullen.
Voeding
Voor kleine honden ben je ongeveer €10,- per maand kwijt aan eten. Voor grotere honden kan dit oplopen tot € 100,- per maand.
Hondenbelasting
Soms betaal je ook nog belasting. Hoeveel dat is verschilt per gemeente. Dit geld gebruikt de gemeente voor het opruimen of bestrijden van hondenpoep en voor het onderhoud van hondenuitlaatplaatsen of parken. Je betaald hiervoor tussen de €0,00 en €130,00 per jaar.
Overige
Afhankelijk van jullie keuzes en de gezondheid van jullie viervoeter ben je naast bovenstaande kosten ook geld kwijt aan:
- speeltjes
- een hondencursus
- de trimsalon
- de dierenarts
- een ziektekostenverzekering
- castratiekosten
- inentingen
- ontwormen
- vlooienbehandeling
- pension (tijdens vakanties)
- een hondenuitlaatservice
Veelgestelde vragen
Ja, mits de hond goed gesocialiseerd is en gedragstherapie heeft gevolgd. Ouders moeten er ook voor zorgen dat hun kinderen leren om op een verantwoordelijke manier met de hond om te gaan.
Probeer te voorkomen dat de hond en het kind in contact komen en zoek professionele hulp om de oorzaak te achterhalen en het gedrag van de hond te verbeteren.
Het is belangrijk dat kinderen voldoende verantwoordelijkheidsgevoel hebben, het is daarom aan te raden dat kinderen ten minste tussen de 6 jaar oud zijn.
Help je kind zijn angst te overwinnen, door hem kennis te laten maken met verschillende honden in een veilige omgeving en leer hem hoe je veilig met een hond moet omgaan.
Laat je kind observeren hoe honden met andere mensen en andere honden omgaan. Of huur een hondentrainer in.
Bronnen: LHIC, LICG en Consumentenbond