Zo’n knuffelige kitten in huis is natuurlijk geweldig voor jou en je kind. Voordat je zo’n lief knuffeldiertje aanschaft, is het belangrijk om te beseffen dat een huisdier een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor jou. Een kat neem je namelijk voor een hele lange tijd. Gemiddeld worden ze rond de 15 jaar oud. Daarnaast kost de opvoeding en de verzorging tijd en energie. In dit artikel informeren wij jou over alle voor- en nadelen voor kinderen met een kat als huisdier, waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n diertje, welke katten kindvriendelijk zijn, hoeveel tijd de verzorging en opvoeding kosten, welke spullen je nodig hebt en welke voeding het beste is voor jullie kleine tijger.
- Is een kat als huisdier geschikt voor kinderen?
- Welke soort katten zijn kindvriendelijk?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kat?
- Op welke manieren kan je kind het beste met jullie nieuwe kat omgaan?
- Hoe leer je een kitten of kat om te gaan met jouw kind?
- Wat zijn de voordelen van een kat in huis voor kinderen?
- Wat zijn de nadelen van een kat in huis voor kinderen?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een kat?
- Wat eet een kitten?
- Wat eet een kat?
- Beste kattenvoeding
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een kat?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een kat?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een kat als huisdier geschikt voor kinderen?
Katten zijn hele populaire huisdieren. Ook in een gezin met kinderen kunnen ze goed als huisdier worden gehouden. Het ene ras past overigens wel beter in een (druk) gezin, dan het andere. Het is dus belangrijk dat het ras dat jullie uitkiezen past bij jullie situatie en gezin. Hieronder zullen we de top 5 van de meest kindvriendelijke katten kort toelichten.
Welke soort katten zijn kindvriendelijk?
In totaal zijn er meer dan 40 kattenrassen. Van een aantal rassen is bekend dat ze best goed overweg kunnen met kinderen. Dit zijn vaak de meest rustige katten:
Britse korthaar
Middelgrote kat met een opstaande vacht. De vacht is dicht ingeplant en heeft een goede ondervacht. Deze kat is rustig, vriendelijk, heeft veel geduld, houdt van gezelschap en wordt graag geaaid. Al zit hij niet graag op schoot. Gemiddeld wordt deze kat 15 jaar oud.
Birmees
De Birmees is een middelgrote, vriendelijke kat met een korte, dikke vacht. Deze voelt zijdeachtig aan. Dit ras is heel speels en aanhankelijk. Ze kunnen zelfs apporteren, net als een hond. Ze genieten van mensen om zich heen en dit ras wordt gemiddeld 17 jaar oud.
Maine Coone
Een Maine Coon is een grote kat met een zachte of juist stugge wat langere vacht. Dit ras is speels, intelligent en vooral heel vriendelijk. De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen ter wereld.Gemiddeld wordt hij tussen de 12 en 15 jaar oud.
Perzische langhaar
Middelgrote tot grote kat met -als enige- lang haar. De Pers heeft een bijzonder uiterlijk, met zijn platte snuit. Zijn vacht voelt zijdeachtig aan. Dit ras is heel aanhankelijk en komt graag op schoot zitten. Hij is rustig, vriendelijk en heel lief. Zijn levensverwachting is rond de 14 jaar oud.
Ragdoll
Grote kat, maar heel sociaal, lief en relaxt. Dit ras houdt van knuffelen en kan ook goed overweg met andere huisdieren. Hij is leergierig en houdt van spelen. Zijn vacht is middellang, maar hij heeft geen ondervacht. Deze kat kan rond de 12 tot 15 jaar oud worden.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kat?
Als je een kat wilt kopen, dan moet je eerst een paar zaken helder hebben voor jezelf. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Wat verwacht je van een kat?
- Welk ras past het beste bij jullie situatie en gezin? Houd je van een rustige kat? Of vind jij het fijn dat hij lekker op jouw schoot komt liggen? Past een speelse kat beter in jullie gezin of houd je juist van een knuffelkont?
- Zijn er in jullie woning meerdere ruimtes beschikbaar waar de kat mag komen? Van nature zijn zij jagers en gaan ze graag op verkenning in huis.
- Is iedereen binnen het gezin het erover eens dat jullie een kat gaan aanschaffen?
- Hebben jullie genoeg tijd voor de opvoeding van de kat?
- Hebben jullie nog andere huisdieren waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van de juiste kat?
Een kitten kopen
Als bovenstaande vragen helder zijn dan kan je samen kijken waar jullie een kitten willen kopen: bij een fokker, het asiel, via internet of via bekenden? Het is sowieso belangrijk om eerst bij de verkopende partij langs te gaan, zo kun je een deel van onderstaande punten zelf checken op locatie:
- Hoeveel nestjes heeft de verkoper? Als er meerdere nestjes zijn, dan is er minder tijd voor alle kittens. Het socialiseren van al die kleintjes kost heel veel tijd. Dit gaat ten koste van de socialisatie van jullie kitten.
- Waar groeien de kittens op? Binnenshuis of buiten? Buiten is de kans op een goede socialisatie beduidend minder, omdat ze dan vaak weinig contact hebben gehad met andere mensen.
- Is de moederpoes aanwezig? Van haar leren de kleintjes alles, dus het is belangrijk dat zij in de buurt is.
- Hoe is de leefomgeving van de kitten? Hoe is het gesteld met de hygiëne? En hoe schoon is zijn mandje?
- Ziet het diertje er gezond uit? Glanst zijn vacht? Zijn de oortjes en oogjes schoon?
- Is de kitten alert en nieuwsgierig naar jullie? Zo zie je of hij goed gesocialiseerd is.
- Hoe reageert de kitten op geluid? Als hij goed gesocialiseerd is, moet hij in principe goed tegen normale geluiden kunnen en niet schrikachtig bewegen.
- Kan hij zich makkelijk bewegen als hij loopt?
- Vraag aan de verkoper of de kittens ziektes bij zich dragen, zoals kattenleukemie en kattenaids.
- Heeft hij al zijn vaccinaties gehad?
- Is hij ontvlooid en ontwormd?
- Is hij ouder dan 7 weken?
- Als het een raskat betreft, kan je vragen of je de stamboom mag inzien.
- Geeft de verkoper duidelijke antwoorden en stelt hij zelf ook vragen? Dat is positief, want een verkoper met de juiste intenties wil zelf ook graag dat zijn kittens in een fijn huis gaan opgroeien.
- Mag je vaker komen kijken? Als de verkopende partij wil dat je direct beslist, dan kan je beter naar een andere kitten op zoek gaan.
Heb je een goed gevoel bij de verkopende partij en hebben jullie bovenstaande vragen positief kunnen beantwoorden, dan kan de koop door gaan!
Een kat uit het asiel
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een kat uit het asiel te halen. Je geeft zo een dier weer een kans op een fijne en veilige nieuwe woonplek. Het voordeel is daarnaast dat volwassen katten al zijn gechipt, ontvlooid en ontwormd. Daarnaast zijn ze vaak al gecastreerd of gesteriliseerd. Kiezen jullie bij voorkeur voor een kat uit het asiel, let dan hier op:
- Willen jullie een kitten of een kat?
- Is het een raskat?
- Heb je een leukerd gezien? Ga dan nog eens op bezoek, zodat jullie rustig kennis kunnen maken. Zo kunnen jullie op verschillende momenten zien hoe de kat zich gedraagt en voelen of er een klik is.
- Vraag na of hij goed alleen kan zijn of liever met soortgenoten samenleeft.
- Vraag naar zijn geschiedenis en zijn karakter.
Op welke manieren kan je kind het beste met jullie nieuwe kat omgaan?
Katten moeten altijd wennen als ze ergens voor het eerst komen. Daarom kan je het beste alle veranderingen stapsgewijs introduceren. De eerste dagen mag hij gerust alleen in één kamer blijven. Laat hem de eerste maanden sowieso lekker binnen. Hierdoor kan hij rustig wennen aan jullie, alle nieuwe geluiden en geurtjes. Let met kinderen op de volgende zaken:
- Baby – Laat de kat eerst rustig wennen aan de baby en zijn geluiden en geuren. Hij heeft hier even de tijd voor nodig. Een kat zal in principe een kind niks aan doen. Maar het kan gebeuren dat hij bijvoorbeeld in de box springt en zijn nageltjes uitzet om zichzelf op te vangen.
- Peuter & ouder kind – Leer je kind dat hij niet achter de kat mag aan kruipen of hem mag vangen. Hierdoor kan hij zich bedreigd voelen en zomaar gaan krabben. De kat knuffelen is ook geen goed idee, vanwege het beklemmende gevoel. Je kind kan hem wel lekker aaien, als de kat dichterbij komt. Het liefst van voor naar achteren, dat vinden katten het fijnst. Laat je kind dus nooit direct alleen met jullie kat. Geef ze beiden tijd om aan elkaar te wennen.
Hoe leer je een kitten of kat om te gaan met jouw kind?
Als jullie een baby in huis hebben en er komt een kat of kitten bij, laat hem dan eerst op een rustige plek wennen in jullie huis. Introduceer met kleine stapjes jullie baby of kind aan hem. Zet zijn voer- en waterbakje, zijn kattenbak en mandje altijd op een rustige plek. En richt zogenaamde schuilplekken in, zodat hij altijd naar een veilige plek toe kan vluchten als hij dat wil. Dit is ook fijn voor jullie katje als je kind kan lopen. Je kan bij de dierenarts ook speciale sprays kopen die je kan spuiten op de spullen van jullie baby. Hiermee voorkom je dat hij gaat krabben aan bijvoorbeeld de maxicosi, box of wandelwagen.
Katten houden van voorspelbaarheid, dus houdt in deze periode ook vooral jullie routine aan. Geef je katje in deze wenperiode ook wat extra aandacht of een extra snoepje. Aai hem juist niet als hij angstig is, omdat dit gevoel dan juist versterkt wordt. Geeft hem die extra aandacht of knuffel als hij (weer) rustig is. Laat jullie katje langzaam wennen aan je kind door hen in het begin kort samen te laten spelen of knuffelen in jullie bijzijn. Begeleid hen samen totdat jullie kind groot genoeg is om jullie katje rustig te benaderen. Als je kind taken krijgt in de verzorging, dan kunnen jullie in het begin het beste eerst samen oefenen. Zo kunnen ze beiden wennen.
Wat zijn de voordelen van een kat in huis voor kinderen?
Wellicht ben jij een echte kattenliefhebber en weet je al welke voordelen zo’n diertje met zich meebrengt. Zo’n huisdier levert niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen voordelen op:
- Een kat hoef je niet uit te laten en kan makkelijker alleen zijn dan bijvoorbeeld een hond. Hierdoor kunnen jullie gewoon een dag wegblijven, zonder oppas te hoeven regelen.
- Een kat kan soms als een levende knuffel worden ervaren, want hij knuffelt ook nog eens terug.
- Hij zorgt voor veel plezier in huis.
- Je kind kan zijn energie kwijt door samen te spelen.
- Als jullie thuis komen, komt hij jullie begroeten en even lekker kroelen.
- Je kind ontwikkelt een groter empathisch vermogen als hij een huisdier heeft.
- Een kat verlaagt het stressniveau van je kind.
- Je kind krijgt onvoorwaardelijke liefde van een kat.
- Je kind voelt zich minder eenzaam met een huisdier in huis.
- Kinderen die opgroeien met een huisdier hebben later minder last van allergieën.
- Door het verzorgen van jullie kat krijgt je kind een groter verantwoordelijkheidsgevoel en discipline.
- Het zelfvertrouwen van je kind neemt toe.
- Kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier zijn socialer als ze later volwassen zijn.
Wat zijn de nadelen van een kat in huis voor kinderen?
Naast alle voordelen, zijn er ook een paar nadelen van een kat in huis:
- Een kitten is super leuk, maar kost veel tijd en energie van jullie allemaal.
- Je moet oppas regelen of een pension als je spontaan een weekendje weg wilt of als jullie op vakantie gaan.
- Ze kunnen bijten en krabben als je kind (nog) niet goed weet hoe hij moet omgaan met jullie kat.
- Niet alle kattenrassen houden ervan om geaaid of opgetild te worden, hou daar rekening mee bij de aanschaf.
- Je wilt er wellicht liever niet aan denken, maar een nadeel kan ook het verdriet zijn van jullie kind als jullie lieve huisdier komt te overlijden.
- Het helpen met de (verplichte) verzorging van jullie kat kan soms voor frustratie, gezucht en gesteun zorgen bij je kind.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een kat?
Als jullie een kat gaan aanschaffen, dan heb je voor één kat de volgende spullen nodig:
Wat eet een kitten?
Als een kitten geboren is drinkt hij melk bij zijn moeder. Vanaf 3 tot 4 weken stapt hij langzaam over op vast voedsel. Vanaf 6 tot 7 weken hoeven de kleintjes helemaal niet meer bij hun moeder te drinken en kunnen ze volledig over op speciaal kittenvoer. Je kunt dit geven in zowel droge brokjes als natvoer. Een kitten van bijvoorbeeld 5 weken oud eet gemiddeld 5 keer per dag. Totdat jullie kitten 12 maanden oud is eet hij kittenvoer.
Wat eet een kat?
Met 1 jaar is een kat volwassen en stapt hij over naar volwassen kattenvoer. De hoeveelheid voeding die een volwassen kat nodig heeft is afhankelijk van zijn gewicht, leeftijd en grootte. Ook de hoeveelheid beweging speelt een rol. Een rustige binnenkat heeft minder voeding nodig dan bijvoorbeeld een speelse buitenkat. Sommige katten lijken altijd wel honger te hebben. Om te weten hoeveel voer je kan geven, moet je eerst weten wat zijn energiebehoefte is. Een kat van 4 kg heeft gemiddeld per dag 1058 KJ aan energie nodig.
Om uit te rekenen hoeveel voer je kat per dag mag hebben kun je de volgende vuistregel gebruiken:
- Gemiddeld bevat 1 kilo droogvoer 15 MJ aan energie: 1,058 gedeeld door 15 is 0,07 kg. Je kat van 4 kg heeft dus 70 gram droge brokjes per dag nodig, verdeeld over verschillende voedingsmomenten.
- Gemiddeld bevat 1 kilo natvoer 5 MJ aan energie: 1,058 gedeeld door 5 is 0,21 kg. Jullie kat mag dan per dag 210 gram aan natvoer hebben. Dit voer verdeel je over meerdere voedingen.
Je kan er ook voor kiezen om een deel natvoer te geven en een deel brokjes. Voordat je je kat te eten geeft, check altijd de verpakking. Hierop staat precies vermeldt hoeveel gram voer hij per dag mag hebben. Naast de normale voeding mag hij tussendoor ook gerust een kattensnoepje of -snack eten. Voor de hoeveelheid kan je volgende vuistregel aanhouden:
10% van zijn dagelijkse voeding mag je geven aan snacks.
Katten hebben dit overigens niet nodig, het is slechts een extraatje.
Beste kattenvoeding
Goed voor je kat zorgen hangt natuurlijk ook samen met gezonde voeding, maar welke voeding is nou het beste voor jullie kat? De Beste Koopwijzer heeft onderzoek gedaan naar de vijf beste soorten kattenvoer. Katten zijn echte vleeseters. Dit voer bevat in ieder geval voldoende vitamines en mineralen en het heeft een hoog vlees- en eiwitgehalte. We zetten ze hier voor je op een rijtje:
- Edgard en Cooper natvoer biologische kuipjes
- Whiskas 1+ jaar met rund droge brokjes
- Felix Elke Dag Feest natvoer in gelei
- Prins Vitalcare Multicat
- Royal Canin Indoor 27
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging van een kat?
Katten kosten gelukkig niet heel veel tijd, al verschilt dit per ras. Daarnaast ben je natuurlijk wat meer tijd kwijt met de opvoeding en verzorging van een kitten, dan aan een volwassen kat. Ook als je niet veel thuis bent, kan je prima een kat als huisdier nemen. Voor je kat is het dan fijn als hij:
- Binnen voldoende speel- en beweegmogelijkheden heeft.
- Als je kat een speelmaatje heeft.
- Als je kat zelf naar buiten kan.
Gelukkig kan jouw kind ook helpen bij de opvoeding en verzorging, zoals voeren en spelen. Het ene kind vindt deze taken leuker om te doen, dan het andere. Overleg samen wat je kind gaat doen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van zijn leeftijd. Gemiddeld genomen zijn dit de dagelijkse taken voor de verzorging van jullie kat:
- Voeren -Oook volwassen katten eten het liefst meerdere keren per dag. Geef een kat daarom minimaal 2 keer per dag voer, maar het liefst vaker. Zorg ervoor dat hij dagelijks voldoende vers water kan drinken.
- Spelen – Elke dag mag je lekker met je kat spelen.
- Borstelen – Een paar keer per week mag hij geborsteld worden. Langharige katten moet je soms dagelijks borstelen.
- Thuis – Kittens kunnen maar een paar uur alleen thuis zijn. Volwassen katten kunnen best een dag alleen laten. Gaan jullie langer weg? Zorg dan voor oppas.
Vaccineren
Vanaf 9 weken kunnen kittens hun eerste vaccinatie krijgen bij de dierenarts. Deze krijgen zij om hen te beschermen tegen bepaalde (katten)ziektes. Hierdoor creëert jullie kat antistoffen, waardoor hij beter beschermt is en niet of minder ziek wordt als hij in contact komt met een virus. Hij kan 3 basisinentingen krijgen en daarnaast een aantal aanvullende, afhankelijk van zijn situatie. Na de eerste vaccinaties volgt hij een bepaald schema voor de rest van de prikken.
Kan je allergisch zijn voor een kat?
Zeker kan dat. Sommige mensen zijn allergisch voor de huidschilfers van een kat, anderen voor de haren of het speeksel. Denk je dat jij of je kind allergisch is, laat dit dan uitzoeken door de huisarts voordat je er één aanschaft. Helaas bestaan er geen hypo-allergene katten, zoals sommige mensen onterecht denken. Wel is er onderzoek gedaan naar gecastreerde katten, waaruit bleek dat zij meer allergenen verspreiden dan niet-gecastreerde katten.
Wat zijn de kosten?
Aanschaf
De kosten voor een raskat variëren enorm. Soms betaal je ‘maar’ een paar honderd euro tot in andere gevallen wel €1000,-. Ga je er één kopen bij het dierenasiel dan ben je een stuk goedkoper uit. Hier kan je zowel niet-raskatten als raskatten aanschaffen. Je betaald dan tussen de € 50,- en € 100,-. Koop je er toch één via bekenden, dan betaal je vaak een vriendenprijsje of kun je het katje zelfs gratis ophalen. Houd er dan wel rekening mee dat je zelf ook nog kosten maakt voor: de eerste vaccinaties, de chip, het ontvlooien, ontwormen en castreren of steriliseren.
Materialen
Als je een kat in huis wilt halen, dan heb je heel wat spulletjes nodig zodat hij zich snel thuis zal voelen bij jullie. Hierboven hebben wij een lijst gemaakt voor jou met alle benodigdheden die je eenmalig moet aanschaffen. Voor al deze spullen ben je ruim €100,- kwijt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde dingen tweedehands aan te schaffen.
Overige
Naast bovenstaande kosten betaal je ook nog voor het voer, de kattenbakvulling, de dierenarts, de inentingen, het ontwormen en ontvlooien van jullie kat, een eventuele castratie, pension, et cetera. Het kan zijn dat jullie kat ziek wordt, dan maak je natuurlijk extra kosten. Per jaar kunnen de overige kosten daarom oplopen van een paar honderd euro tot meer dan € 1000,-.
Veelgestelde vragen
Ja, met de juiste voorzorgsmaatregelen. Katten kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid, sociale vaardigheden en emotionele ontwikkeling van kinderen. Om er zeker van te zijn dat de ervaring positief is, moeten ouders ervoor zorgen dat de kinderen op de juiste manier omgaan met het dier.
Laat een kind het dier rustig benaderen en nooit direct optillen of achtervolgen. Leer je kind ook hoe hij moet spelen met jullie huisdier, zodat hij geen ongemak voelt.
Als een kat opeens krabt of bijt, dan voelt hij zich onveilig en doet dit op zichzelf te verdedigen. Leer je kind om het beestje voorzichtig en rustig te benaderen en hem met rust te laten als hij wegloopt of zich verstopt.
Ja, dit kan zeker gevaarlijk zijn. Katten hebben een sterke instinct om te vechten als ze worden opgetild, dus het is beter om te voorkomen dat kinderen katten optillen.
Hier moet je als ouder voorzichtig mee omgaan. Katten kunnen in de verleiding komen om de baby aan te raken, wat gevaarlijk kan zijn. Het is dan belangrijk dat je jouw kat leert om niet aan de baby te komen, door middel van training en socialisatie.
Bronnen: LICG en bestekoopwijzer