De één vindt ze super schattig en de ander springt gillend op een stoel als er eentje voorbij rent. Muizen. Je vind ze leuk of niet. Zijn jouw kinderen enthousiast, maar heb jij geen idee waar je aan begint? In dit artikel vertellen we alles over een muis als huisdier. Zo kom je er snel achter of deze dieren geschikt zijn als huisdier voor kinderen, waar je op moet letten als je een muis gaat kopen, wat de voor- en nadelen van deze huisdieren zijn, welke spullen je nodig hebt en wat de gemiddelde kosten zullen zijn.
- Is een muis als huisdier geschikt voor kinderen?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een muis kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een muis omgaan?
- Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een muis?
- Wat eet een muis?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een muis?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een muis als huisdier geschikt voor kinderen?
Deze slimme dieren zijn zeker geschikt voor kinderen als huisdier. Ze zijn niet alleen in het grijs en wit verkrijgbaar, maar tegenwoordig hebben ze allerlei kleuren en verschillende types vacht. Sommigen hebben krulletjes en anderen zelfs lang haar. Het is maar net wat je leuk vindt. Deze knaagdiertjes kunnen vrij tam gemaakt worden. Voor kinderen is dat natuurlijk hartstikke leuk. Jullie moeten hier wel geduld voor hebben, want muisjes zitten maar lastig stil. Ze zijn nieuwsgierig en ze zijn het liefst lekker in beweging.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Muizen worden 2 tot 5 jaar oud. Voordat jullie ze aanschaffen moet je er dus over nadenken of jullie die jaren voor hem kunnen zorgen. Als dat het geval is kan je je verder gaan verdiepen in de verdere voorbereidingen.
Groepsdieren
Muizen zijn heel sociaal en leven graag samen met andere dieren. Dat is heel belangrijk om te weten als jullie een muis willen als huisdier. Deze groepsdieren koop je dus altijd met 2 of meer tegelijk. Als je geen jongen wilt, dan kan je het beste geen mannetje en vrouwtje samen zetten. Of je moet één van beide laten castreren, maar daar zitten risico’s aan vast. Beter is het om te kiezen voor twee vrouwtjes, omdat mannetjes samen vaak gaan vechten. Als je ze direct van kleins af aan bij elkaar zet ontstaan er vaak geen problemen.
Verblijf
Voor twee muisjes heb je een bak nodig van 75 x 40 x 40 centimeter. Een terrarium of aquarium vinden ze een fijn plekje. Een andere glazen of plastic bak kan natuurlijk ook. Het voordeel van zo’n bak is dat ze minder last hebben van tocht, dan bij een traliekooi. Tocht vinden ze niet fijn. Dek de bovenkant van de bak altijd goed af met fijnmazig gaas, want deze kleine diertjes kunnen hoog springen. Breng een dikke laag bodembedekking aan in de bak, zodat de urine goed wordt opgenomen en zodat er zo min mogelijk onaangename geurtjes worden verspreidt. De dikke laag zorgt er ook voor dat de muisjes lekker kunnen graven. Kattenbakkorrels kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als bodembedekker.
Omgeving
Hebben jullie een kat of hond? Dan is een muis als huisdier erbij niet zo’n goed idee. De muis zal veel stress ervaren van de andere dieren en hun onvoorspelbare gedrag. Muizen houden van een rustig plekje in huis op kamertemperatuur. Vermijdt dus de volle zon, de televisie, radio, et cetera. Vanwege hun goede gehoor is rust extra belangrijk.
Nachtdieren
Zodra jouw (kleine) kinderen gaan slapen, worden deze dieren actief. Muizen zijn namelijk echte nachtdieren. Overdag slapen ze veel, al zijn sommige muizen ook overdag wel actief. Als ze wakker zijn bewegen deze knaagdieren veel en graag. Ze klimmen, rennen en springen. Dit doen ze dus vooral ’s avonds en ’s nachts. Daarom is een muizenverblijf op de slaapkamer van je kind niet zo’n handig idee.
Spelen
Deze nieuwsgierige dieren ontdekken graag steeds iets nieuws. Wissel daarom hun speelgoed af. Je hoeft niet perse speelgoed te kopen, want ook met wc- of keukenrollen kunnen ze zich goed vermaken. Ze houden best van een beetje uitdaging, dus wees creatief. Omdat ze zo van klimmen houden kan je ook een aantal plateaus in hun verblijf maken. Zo kunnen ze lekker bewegen.
Prooidier
Muizen zijn prooidieren, daarom hebben ze behoefte aan voldoende schuilplekjes. Zo hebben ze altijd een veilige plek om tot rust te komen.
Communicatie
Onderling communiceren muizen via geluiden en geurtjes. Met hun urine kunnen ze zo een geurspoor achterlaten. Via hele hoge ultrasone geluiden zoeken ze onderling contact. Wij mensen kunnen dat (gelukkig) niet horen.
Een muis kopen
Jullie zijn er uit. Muisjes worden jullie nieuwe huisdieren! Voordat je ze gaat uitzoeken, zorg je ervoor dat je thuis hun verblijf klaar hebt. Zo kunnen ze na de autorit direct kennis maken met hun nieuwe woning. Een leuk karweitje om samen met je kind te doen.
Tamme muizen kun je kopen in een dierenwinkel, bij een fokker of bij een gespecialiseerde knaagdierenopvang. Jullie willen natuurlijk starten met gezonde muizen. Als de verkoper vertelt dat hij gezond is, dan kan je hem natuurlijk vertrouwen. Toch kan je zelf ook makkelijk zien of ze gezond zijn. Het beste is om zo laat mogelijk op de dag een muis te kopen, omdat het nachtdieren zijn. Check de volgende vragen voor jezelf:
- Is hij actief en levendig?
- Glimt zijn vacht en is deze schoon?
- Glimmen zijn oogjes?
- Is zijn neusje schoon?
- Haalt hij rustig adem?
- Eet en drinkt hij goed?
- Is zijn verblijf en het water schoon?
- Heeft hij voldoende schuilplekjes?
- Kan hij lekker klimmen en spelen?
Als je deze vragen positief kan beantwoorden, dan heeft deze muis een fijne plek om te wonen en is hij vrijwel zeker gezond. Vraag tot slot naar het geslacht van de beestjes, zodat je zeker weet dat je twee vrouwtjes mee neemt naar huis. Wees altijd kritisch en vraag door als je twijfelt.
Op welke manieren kan je kind het beste met een muis omgaan?
Zodra de muisjes bij jullie thuis zijn, zet je ze direct in hun eigen bak. De eerste uren laat je ze lekker met rust, zodat ze rustig kunnen bijkomen van de verhuizing. Controleer vooral de eerste dagen of het verblijf in orde is. Knagen ze geen dingen stuk die niet horen? Hebben ze zich niet verwond aan nieuwe speeltjes of hun verblijf? En zijn er geen ontsnappingsplekjes?
Omdat muizen heel klein en kwetsbaar zijn, is het geen goed idee om ze telkens op te pakken of te aaien. Leg daarom uit aan je kinderen waarom dat niet kan. Het zijn echte kijkdieren. Je kind kan bijvoorbeeld wel lekker voor de glazen bak gaan zitten en kijken wat jullie muis allemaal kan en doet. Mocht je ze toch op willen of moeten pakken dan pak je ze altijd met twee handen vast. De ene hand leg je onder het muisje en de ander een beetje erop. Doe dat alleen als ze wakker zijn. Maak je ze wakker door ze op te pakken? Dan bestaat de kans dat ze gaan bijten. En dat wil je niet. In principe bijten deze dieren niet, alleen als er gevaar dreigt of als ze pijn hebben. Til hem nooit op aan zijn staart, want dat doet pijn.
Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Je kind kan uren kijken naar de belevenissen van de muizen. Het zijn hele slimme en ondernemende dieren.
- Je kunt ze tam maken.
- Kinderen met een huisdier ervaren minder stress.
- Het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind groeit, omdat hij leert zorgen voor anderen.
- Muizen hoef je niet uit te laten.
- Je kunt ze rustig een dag alleen thuis laten.
Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Het zijn geen knuffeldieren, maar kijkdieren. Kinderen moeten voorzichtig kunnen zijn met de muizen.
- Ze slapen vaak overdag en worden pas ’s avonds en ’s nachts actief.
- Als jullie langer dan een dag weggaan, dan moeten jullie oppas regelen.
- Ze kunnen bijten als er gevaar dreigt of als je ze bijvoorbeeld oppakt in hun slaap.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een muis?
Als jullie muizen als huisdier willen nemen, dan heb je een aantal spullen nodig om voor hen een prettig verblijf te kunnen maken. Je kunt denken aan de volgende zaken:
Wat eet een muis?
Muizen eten alles, maar het belangrijkste voor hen zijn zaadjes en granen. Muizenvoer kun je kopen bij de dierenwinkel. Dit voer is meestal ook geschikt voor andere kleine knaagdieren. Lees altijd goed de verpakking.
Naast dit muizenvoer mag je hun voeding ook aanvullen met wat vitamines. Zoals kleine stukjes groenten en af en toe een stukje fruit. Als snoepje kan je een beetje muesli geven of wat vogelzaadjes.
Deze dieren eten het liefst de hele dag door. Zorg dus voor voldoende aanbod. Daarnaast is het voor tamme muizen ook belangrijk om te knagen. Hiervoor kan je ze wilgentakjes of takjes van een fruitboom geven. Een klein, hard hondenkoekje kan ook. Zo kunnen ze lekker knabbelen. Muizen zijn dorstige types en drinken veel. Zorg iedere dag voor voldoende vers drinkwater.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
Jullie zijn dagelijks bezig met de verzorging van jullie muizen. Je moet ze voeren, drinken geven, ze hebben aandacht nodig en hun verblijf moet worden schoongemaakt. Heb je al wat oudere kinderen, dan kunnen zij deze taken wellicht ook uitvoeren. In het begin onder begeleiding van de ouders. Hebben jullie kleinere kinderen in huis? Dan kunnen ze jullie natuurlijk helpen met voeren of de bak schoonmaken. Hieronder zetten we de belangrijkste taken voor jullie op een rijtje.
- Voeren – Geef ze iedere dag voer en vers drinkwater. Haal dan ook direct oude voedselresten weg.
- Observeren – Dagelijks controleer je hoe het met ze gaat. Zijn ze levendig? Eten en drinken ze goed? Glimmen hun oogjes en glanst hun vacht?
- Schoonmaken – Muizen urineren vaak op dezelfde plek. Daarom haal je daar iedere dag de vuile bodembedekking weg en plaats je eventueel wat nieuwe. Wekelijks verschoon je de totale bodembedekking en maak je ook de bak schoon. Laat altijd een klein beetje bodembedekking liggen, omdat muizen graag zichzelf willen ruiken. Haal je alles weg, dan zal hij nog meer gaan plassen om zijn eigen geurtje te verspreiden. Het nestje laat je over het algemeen liggen en haal je soms weg. Maak tegelijkertijd het voerbakje, de drinkfles en het speelgoed schoon.
- Nagels en tanden – Controleer deze regelmatig. Normaal gesproken slijten nageltjes en tanden vanzelf. Om de nagels te laten slijten kan je ze helpen door een ruwe ondergrond te creëren in hun bak. Leg bijvoorbeeld een baksteen neer waar ze overheen kunnen lopen. Hierdoor worden de nagels vanzelf korter gevijld. Worden de nageltjes toch te lang, dan kan je ze zelf knippen. Wil je dat niet zelf doen, dan kan de dierenarts jullie daarbij helpen. Voor het slijten van de tandjes kan je wilgentakjes of harde hondenkoekjes geven.
Vaccineren
Deze dieren hoef je niet te laten vaccineren en ook ontwormen is niet nodig. Je moet natuurlijk wel zelf de gezondheid van jullie muizen goed in de gaten houden. Hierboven las je al wanneer een muis gezond is. Dit lijstje kan je ook zelf regelmatig doornemen voor jullie huisdieren. Irritatie van de huid, luchtwegproblemen of een tumor komen vaak voor bij muizen. Heeft hij jeuk, snift of reutelt hij met zijn adem, zie je rode of kale plekjes op zijn huid? Raadpleeg dan direct een dierenarts. Met deze kleine, kwetsbare huisdieren kan je niet te lang wachten met hulp inschakelen.
Kan je allergisch zijn voor een muis?
Helaas kan je inderdaad allergisch zijn voor muizen. De meeste mensen zijn dan allergisch voor de huidschilfertjes of de haartjes van de muis. Wil je zeker weten of je al dan niet allergisch bent, dan kan je dit bij je huisarts laten onderzoeken. Als je allergisch blijkt te zijn, dan kun je beter voor een ander huisdier kiezen zoals een reptiel of amfibie. Als jullie de muizen al hebben gekocht, dan zou een allergie natuurlijk balen zijn. Wellicht kan je zijn verblijf dan op een andere kamer zetten, zodat degene die allergisch is er geen last van heeft. De verzorging kan je dan ook overlaten aan huisgenoten die niet allergisch zijn. Als dat niet gaat, dan kan je een goede opvangplek voor hen zoeken.
Wat zijn de kosten?
Als jullie huisdieren nemen dan komen daar natuurlijk kosten bij kijken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van het verblijf en de eerste spullen. Daarna houdt je variabel kosten zoals de bodembedekking en het voer. Hieronder hebben we voor jullie de belangrijkste kosten op een rijtje gezet. Zo weet je straks precies waar je financieel gezien aan toe bent.
Aanschaf
Tamme muizen kosten tussen de €1,00 en €5,00 per stuk. Hele speciale soorten kosten een paar tientjes. Houdt er rekening mee dat je altijd meerdere muizen tegelijk koopt, omdat het groepsdieren zijn. Jullie betalen dus het dubbele.
Materialen
Voor de bak, het drinkflesje, voerbakje en de speeltjes betaal je al gauw €40,- tot €50,-.
Voeding
Muizen zijn natuurlijk kleine beestjes. Ze eten dus ook niet veel. Qua kosten zit je maandelijks ongeveer op €10,- voor het voer en nestmateriaal samen.
Overige
Houdt ook rekening met onverwachte kosten, zoals:
- Een dierenartsbezoek bij ziekte
- Oppas tijdens vakanties
Veelgestelde vragen
Muizen zijn heel sociaal en leven graag samen met andere dieren. Deze groepsdieren koop je dus altijd met 2 of meer tegelijk. Als je geen jongen wilt, dan kan je het beste geen mannetje en vrouwtje samen zetten.
Ja, muizen zijn goede huisdieren voor kinderen. Ze zijn klein, schattig en vriendelijk. Ze zijn ook relatief goedkoop, que benodigdheden, voedsel en verzorgingsproducten.
Muizen hebben een levensverwachting van 2 tot 5 jaar.
Muizen hebben uitgebalanceerd voer nodig dat voornamelijk bestaat uit graanproducten. Er is speciale voeding voor muizen die alle voedingsstoffen bevatten.
Het beste onderkomen voor een muis is een terrarium of kooi met een schoon en comfortabel nest en genoeg speelgoed.
Bronnen: LICG