Is jouw kind dol op reptielen? Amfibieën en reptielen zijn prachtige dieren om naar te kijken. De één heeft prachtige kleuren en de ander valt totaal niet op met zijn schutkleuren. Sommige kinderen vinden het heerlijk om een terrarium mooi in te richten, zodat ze uren kunnen kijken naar wat hun dieren allemaal doen. In dit artikel vertellen we jou waar je op kan letten als je een reptiel of amfibie wilt aanschaffen, wat de voor- en nadelen zijn van deze dieren voor kinderen, wat ze onder andere eten en wat de kosten zijn.
- Is een reptiel of amfibie als huisdier geschikt voor kinderen?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Een reptiel of amfibie kopen
- Op welke manieren kan je kind het beste met een reptiel of amfibie omgaan?
- Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Welke spullen heb je allemaal nodig voor een reptiel of amfibie ?
- Wat eet een reptiel of amfibie?
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
- Vaccineren
- Kan je allergisch zijn voor een reptiel of amfibie ?
- Wat zijn de kosten?
- Veelgestelde vragen
Is een reptiel of amfibie als huisdier geschikt voor kinderen?
Deze dieren kunnen ongeveer 15 jaar oud worden, afhankelijk van het soort dat je kiest natuurlijk. Reptielen en amfibieën noemen ze ook wel terrarium dieren. Denk bijvoorbeeld aan een schildpad, een slang, kikkers, hagedissen, padden en salamanders.




Ze zijn heel geschikt om te houden als huisdier met kinderen, mits jullie samen voor de dieren zorgen en erbij blijven als de kinderen naar hen willen kijken. Bedenk goed welk dier jullie willen houden als huisdier, want de één is namelijk het liefst ’s nachts actief en de ander juist overdag. Sommigen kan je tam maken en anderen zijn juist het liefst op zichzelf.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Eerst maak je een keuze in het ruimte aanbod van reptielen en amfibieën. Welk dier past het beste bij jullie gezin en jullie situatie? Hieronder volgende de belangrijkste overwegingen om mee te nemen voordat jullie een nieuw huisdier gaan aanschaffen.
Omgeving
Deze dieren staan het liefst op een rustige plek. Naast de televisie, radio of bij de voor- of achterdeur is niet zo’n geschikte plek. Kunnen jullie in huis een rustige plekje creëren? Zorg er daarnaast voor dat hun verblijf altijd afgesloten kan worden, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen. Niet iedereen houdt van reptielen en amfibieën.
Geluiden
Sommige kikkers kunnen ontzettend veel lawaai maken. Kunnen jullie daar tegen? Als je ze thuis in een terrarium houdt, dan kan je bijvoorbeeld geluidsisolatie in die ruimte maken. Zo hebben ook de buren minder of geen last van jullie nieuwe huisdieren.
Kennis
Voordat jullie een reptiel of amfibie als huisdier nemen is het belangrijk om je eerst goed in te lezen in de wondere wereld van het terrarium. Deze inrichten en onderhouden is nog niet zo eenvoudig. Daarnaast moet je precies de juiste warmte en vochtigheid creëren. Het LICG heeft hiervoor een heel handig document ontwikkelt.
Vakantie
Als jullie langer dan een dag weggaan of op vakantie willen, dan moet iemand anders voor jullie reptielen of amfibieën zorgen. Niet iedere buurvrouw of vriend houdt van deze dieren en kan de specifieke verzorging op zich nemen. Bedenk dus van tevoren wie voor jullie huisdieren kan zorgen als dat nodig is.
CITES-regelgeving
Reptielen en amfibieën zijn speciale, soms beschermde, dieren. Je mag daarom ook niet ieder terrarium dier als huisdier houden. Wil je weten welke dieren dat zijn? Kijk dan op de website van het NVWA. Veel van deze dieren vallen onder de CITES-regelgeving. Afhankelijk van het dier dat je koopt kan het zijn dat je altijd een aankoopbewijs moet kunnen laten zien. Soms moet je vergunningen aanvragen en een speciale administratie bijhouden. De RVO heeft hiervoor een excel-format gemaakt, die jullie kunnen gebruiken.
Een reptiel of amfibie kopen
Amfibieën en reptielen zijn speciale huisdieren en hebben ook een speciale verzorging nodig. Je kunt ze kopen bij een reptielenwinkel, dierenwinkel of een speciale kweker. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn sommige soorten beschermde dieren. Daarom moet je dus goed opletten bij wie je de dieren koopt. Ga altijd op zoek naar een betrouwbaar adres, zodat je een gezond dier kan aanschaffen. Maak voor jezelf een lijstje met vragen die je wilt stellen aan de verkoper. Neem daarbij de volgende punten mee:
- Heeft het dier een onbeschadigde huid?
- Heeft hij een normaal gewicht voor zijn soort?
- Is zijn verblijf schoon?
- Heeft hij voldoende ruimte in zijn terrarium?
- Indien nodig voor zijn soort, heeft hij een EU-certificaat?
- Krijg je een koopcontract of een overdrachtsovereenkomst bij de aankoop?
- Zijn alle overige papieren in orde (CITES status)?
- Is er sprake van een verantwoorde kweek van het dier? Sommige soorten zijn namelijk heel makkelijk te kweken, wat de uiteindelijk gezondheid van het dier niet ten goede komt. Daarnaast kan je het beste geen dier kopen met een aparte kleur voor zijn soort. Meestal gaat het dan om een mutatie en dat kan allerlei nadelen opleveren voor zijn gezondheid.
- Heeft de verkoper voldoende tijd voor jullie om jullie vragen te beantwoorden?
Als jullie bovenstaande vragen positief kunnen beantwoorden, dan kunnen jullie dit dier met een gerust hart aanschaffen en meenemen naar huis.
Op welke manieren kan je kind het beste met een reptiel of amfibie omgaan?
Voordat jullie je nieuwe huisdier gaan ophalen, kunnen jullie zijn verblijf alvast in orde maken. Je kinderen kunnen, afhankelijk van hun leeftijd, ter voorbereiding op hun nieuwe huisgenootje helpen met de inrichting van het terrarium. Ook kunnen ze helpen met het uitzoeken van de juiste planten, lampen, et cetera. Het beste kan je dit een aantal weken voor het ophaalmoment doen. Zo hebben jullie de tijd om de juiste luchtvochtigheid en temperatuur te creëren in zijn nieuwe verblijf.
Als jullie je nieuwe huisdier ophalen kun je hem vervoeren in een koelbox of een speciale tempex box. Beide boxen hebben een isolerende werking en dat is fijn voor reptielen en amfibieën. Eventueel kan je nog een lekkere warme kruik in hun reisbox neerleggen. Zodra jullie thuis zijn met jullie nieuwe huisdier, mag hij eerst even een aantal weken rustig bijkomen en wennen aan zijn nieuwe verblijf. Een verhuizing kan namelijk best stressvol zijn voor dieren. Voor kinderen is dat vaak erg lastig. Ze zijn ontzettend blij met hun nieuwe huisdier en willen er het liefst de hele tijd bij zijn. Leg ze daarom goed uit waarom dat nu nog niet kan.
Als jullie hebben gekozen voor een jong diertje, laat dan je eigen kinderen niet alleen bij hen. Vooral in het begin zijn jonge reptielen en amfibieën klein en kwetsbaar. Leg je kinderen uit waarom je altijd samen naar de dieren toe moet gaan. Jullie mogen nooit op het glas tikken of slaan, omdat de dieren hiervan schrikken. Het levert hen veel stress op en dat is niet goed voor hun gezondheid. Leg je kinderen daarnaast uit waarom je deze dieren niet kan aaien en knuffelen. Het zijn echte kijkdieren. Ook dat kan heel veel plezier opleveren. Tot slot zou je kunnen overwegen om het verblijf van jullie nieuwe huisdier af te sluiten met een slotje. Zo kunnen je kinderen ze zelf nooit pakken zonder toezicht.
Wat zijn de voordelen van dit huisdier?
- Reptielen en amfibieën hoef je niet uit te laten.
- Ze kunnen prima een dagje alleen thuis blijven.
- Kinderen leren zorgen voor een ander, waardoor hun verantwoordelijkheidsgevoel wordt vergroot.
Wat zijn de nadelen van dit huisdier?
- Na de verhuizing moet je deze dieren een tijdje met rust laten, zodat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.
- Deze dieren kun je vaak niet aanraken en knuffelen. Veel kinderen vinden een huisdier dat ze lekker kunnen aaien fijn. Gelukkig verschilt dat per kind natuurlijk. Kijken kan bij deze dieren natuurlijk wel!
- Sommige terrarium dieren verstoppen zich en anderen bewegen nauwelijks.
- Deze dieren eten levende andere dieren. Niet ieder kind vindt dat even leuk.
- Kinderen mogen niet zonder toezicht bij de dieren komen.
- Als jullie op vakantie gaan of langer dan een dag weg zijn, dan moet iemand anders jullie dieren kunnen en willen verzorgen.
- Afhankelijk van het dier kunnen ze ’s nachts actief zijn.
Welke spullen heb je allemaal nodig voor een reptiel of amfibie ?
Om reptielen en amfibieën gezond en oud te laten worden hebben ze een fijn verblijf nodig. Licht, warmte en een goede luchtvochtigheid dragen bij aan een fijne leefomgeving. Als ze zich prettig voelen ervaren ze geen stress. En dat komt weer ten goede aan hun gezondheid. De grootte en inrichting van hun verblijf hangt af van het dier en het aantal dieren dat jullie willen nemen. Sommige terraria zijn een halve meter lang, anderen zijn ruim 2 meter. Daarnaast pas je de hoogte van het verblijf aan, aan de grootte van het dier.
Wat eet een reptiel of amfibie?
Amfibieën en reptielen eten niet allemaal hetzelfde. Sommige terrarium dieren eten levend voer, anderen eten vlees en weer anderen eten alleen planten.
- Bij levend voer kan je denken aan krekels, sprinkhanen, vliegen, larven of wormen.
- De vleeseters eten kleine knaagdieren zoals muisjes.
- De planteneters kun je verschillende soorten groenten en soms een klein beetje fruit voeren.
Niet alle groenten en fruit zijn geschikt voor elk soort dier. Lees je daarom vooraf goed in. Ook voor de voeding van de overige dieren moet je je eerst goed inlezen. Wat mogen ze wel en wat liever niet. Naast bovenstaande voeding moet je reptielen en amfibieën speciale vitamine- en mineralenpreparaten geven. Deze preparaten bevatten alle benodigde voedingstoffen die deze dieren nodig hebben om gezond te blijven.
Hoeveel tijd ben je kwijt aan de verzorging?
Afhankelijk van welk dier je kiest, kost het onderhouden meer of minder tijd. Sommige dieren zijn erg schoon en maken hun verblijf nauwelijks vies. Terwijl anderen hun terrarium weer snel vies maken.
- Voeren – Dagelijks geef je een terrarium dier eten en vers water. Als je zelf voedseldieren wilt kweken, ben je natuurlijk meer tijd kwijt met de voeding.
- Verblijf – Dagelijks controleer je de luchtvochtigheid en de temperatuur van het terrarium.
- Observeren – Regelmatig observeer je of het goed gaat met de dieren. Is hun huid beschadigd? Vervellen ze goed? Bewegen ze goed? En eten en drinken ze zoals zou moeten?
- Schoonmaken – Afhankelijk van het dier maak je het terrarium dagelijks schoon of één keer per week.
Vaccineren
Voor de meeste reptielen en amfibieën bestaan geen vaccinaties, waardoor je ze dus niet hoeft te laten inenten. Om dit zeker te weten voor jullie specifieke huisdier kun je een gespecialiseerde dierenarts vragen. Bij alle huisdieren geldt natuurlijk dat je zelf hun gezondheid in de gaten moet houden. Check regelmatig hun ontlasting, hun huid en ogen. Ziet dat er normaal uit? Dan zijn ze gezond. Ook kan je zien of ze zich niet lekker voelen als ze ineens weinig of niks meer eten of heel sloom zijn geworden. Wijkt er iets af, raadpleeg dan een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen en amfibieën.
Belangrijk voor jullie zelf is om goed je handen te wassen zodra jullie in contact zijn geweest met een reptiel, amfibie of hun verblijf. Sommige dieren dragen namelijk de Salmonella bacterie bij zich. Wij als mensen kunnen daar ziek van worden, zij zelf gelukkig niet. Om ziek worden te voorkomen moet je dus altijd goed je handen wassen.
Kan je allergisch zijn voor een reptiel of amfibie ?
Je kan inderdaad allergisch zijn voor terrarium dieren, maar dat komt vrijwel nooit voor. Veel mensen die allergisch zijn voor harige huisdieren, nemen vaak een reptiel of amfibie. Als je zeker wilt weten voor welke dieren jij of je huisgenoten allergisch zijn, dan kan je dat laten testen bij de huisarts. Als je inderdaad allergisch bent voor terrarium dieren, dan kan je beter een ander of geen huisdier kiezen.
Wat zijn de kosten?
Het houden van reptielen en amfibieën kost naast tijd ook geld. De kosten variëren enorm, afhankelijk van het soort dier, het aantal, de grootte van de dieren, et cetera. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste kosten.
Aanschaf
De kosten voor terrarium dieren lopen erg uiteen. De grootte, leeftijd, zeldzaamheid en het soort dier spelen hierbij allemaal een rol. De aankoopprijs van een reptiel of amfibie varieert daarom van een paar euro tot wel duizend euro.
Materialen
Voor deze dieren heb je een terrarium nodig en natuurlijk de bijbehorende inrichting, zoals planten, lampen, et cetera. Hiervoor ben je eenmalig een paar honderd euro kwijt. Daarnaast koop je maandelijks nieuwe bodembedekking en je hebt regelmatig nieuwe planten nodig. De UV-lampen moet je halfjaarlijks vervangen, omdat hij dan geen UV-straling meer afgeeft. Een warmtelamp kost ongeveer € 10,- per stuk en voor een UV-lamp ben je € 30,- per stuk kwijt.
Voeding
Naast het voer eten deze dieren ook vitamine- en mineralenpreparaten. Dat zijn terugkerende kosten. Afhankelijk van het aantal dieren en het soort voer dat je geeft: vlees, groenten of levende dieren variëren de kosten tussen de €10,- per week tot €30,- per week.
Overige
Je kan te maken krijgen met onverwachte kosten als je een huisdier hebt. Houdt rekening met de volgende kosten:
- Een gespecialiseerde dierenarts bij ziekte.
- Vakantieadres of reptielenoppas aan huis.
- Energiekosten voor de lampen en het opwarmen van het verblijf.
Veelgestelde vragen
Het is niet gevaarlijk, mits men de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Reptielen en amfibieën kunnen agressief worden als ze niet goed verzorgd worden of als ze zich bedreigd voelen.
Ja, met de juiste vergunningen is het legaal om reptielen en amfibieën als huisdier te houden.
Het is belangrijk om de specifieke verzorgingsbehoeften van het dier te kennen, zoals het type voedsel, de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, en het juiste onderhoud van de omgeving. Het is ook belangrijk om te weten hoe je het dier moet aanraken.
Een kleinere soort, zoals een landschildpad of een gekko. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en zijn relatief klein, waardoor ze veilig zijn voor kinderen.
Reptielen zijn landdieren met schubben die zich meestal met behulp van zonlicht warm houden. Amfibieën zijn waterdieren met een geschubde of gladde huid en hebben meestal een larvale fase waarin ze in water verblijven.