Het ideale plaatje van een gezin is niet voor iedereen weggelegd. Scheidingen, het overlijden van een partner en onvruchtbaarheid maken voor sommige mensen deel uit van het leven. Het zijn onderwerpen waar we het misschien liever niet over hebben, maar waar wel over wordt gesproken. Dat is anders als je er bewust voor kiest voor bewust alleenstaand moederschap. Welke vooroordelen bestaan er over alleenstaande moeders? En hoe zit het echt?
Vooroordelen over alleenstaande moeders
Over bewust alleenstaande moeders bestaan veel vooroordelen. We zetten een paar veelgehoorde vooroordelen op een rijtje.
“Ze zit vast in de bijstand, of is platzak“
Kinderen kosten geld, veel geld. Maar alleenstaande moeders werken ook hard voor hun salaris. Als alleenstaande moeder moet je je uitgaven wel wat beter plannen. Met twee inkomens is het natuurlijk makkelijker om een gezin te onderhouden, maar dat wil niet zeggen dat alle alleenstaande moeders armoedzaaiers zijn.
“Ze is wanhopig op zoek naar een nieuwe vader voor haar kind”
Juist als alleenstaande moeder ben je heel zorgvuldig in het kiezen van een nieuwe partner. Want niet alleen jij, maar ook je kind moet goed met hem overweg kunnen. Bovendien is daten als alleenstaande moeder een stuk lastiger, omdat je niet zomaar een avondje ‘vrij’ kan nemen van je kind.
“Ze zal het wel verdiend hebben om alleen te zijn”
Sommige alleenstaande moeders zijn gescheiden, anderen zijn hun partner verloren. Weer anderen hebben er bewust voor gekozen om alleen moeder te worden. Misschien, omdat ze geen geschikte partner konden vinden, of omdat ze nou eenmaal graag alleen zijn. Of ze er nu wel of niet bewust voor gekozen heeft, alleenstaand moederschap is geen ‘straf’ voor iets wat de moeder verkeerd zou hebben gedaan!
Bewust kiezen voor alleenstaand moederschap
In 1999 groeide één op de tien kinderen nog op in een eenoudergezin. In 2019 was dit een op de zes kinderen. Het aantal alleenstaande ouders neemt toe. De meeste alleenstaande ouders zijn gescheiden. Maar als alleenstaande vrouw kun je er ook bewust voor kiezen om alleen moeder te worden.
Twijfels en tijdsdruk
De meeste vrouwen die moeder willen worden, zien een ideaal plaatje voor zich: een gezin met partner en kinderen. Maar als die partner lang op zich laat wachten, begint je biologische klok steeds harder te tikken. Hoe lang wacht je voordat je definitief de keuze maakt om alleen zwanger te worden? En wat gebeurt er dan als je in de toekomst wel een partner tegenkomt? Dat zijn vragen die alleen jijzelf kan beantwoorden. Maar het helpt vaak wel als je je twijfels bespreekt met je omgeving. Kies daarvoor iemand uit waarvan je weet dat diegene je niet zal veroordelen, maar die naar je luistert en helpt om je gedachten op een rijtje te krijgen.
Hulp van de omgeving
Voordat je daadwerkelijk zwanger wordt, is het verstandig om in je omgeving rond te vragen wie je eventueel wilt helpen. Want je hebt iemand nodig op wie je kan terugvallen als jij ziek bent. En misschien iemand die kan oppassen als jij naar je werk gaat. Deze persoon kan een van je ouders zijn, maar ook een oom, tante, goede vriend of vriendin of de buurvrouw. Een breed sociaal vangnet zorgt ervoor dat jij en je kind er straks niet alleen voor staan. Je zal natuurlijk nog steeds zelf die luiers moeten verschonen en elke nacht voeding geven, maar ze kunnen welk een keertje oppassen of je kind misschien van het kinderdagverblijf ophalen.
Co-ouderschap
Als je niet helemaal in je eentje ouder wilt worden, kun je er ook voor kiezen om samen met een andere persoon of een ander stel co-ouder te worden. Je maakt dan samen afspraken over de opvoeding van jullie kind. Hier moet je wel goed over nadenken, want jullie dragen samen de verantwoordelijkheid voor jullie kind. Het grote voordeel is wel dat je als vrouw op deze manier gelijk een zaaddonor hebt, als een van de co-ouders een man is.
Mogelijkheden om alleen zwanger te worden
Als vrouw heb je natuurlijk in ieder geval nog zaad nodig van een man om zwanger te worden. Bij het kiezen van een zaaddonor heb je verschillende opties:
- Een bekende of vriend die jou wilt helpen om een kind te krijgen. Hierbij moet je wel afspreken welke rol deze man speelt in het leven van je kind.
- Zaaddonatie via een vruchtbaarheidskliniek is een mogelijkheid als je zelf geen geschikte donor kan vinden. Vaak moet je dan eerst een gesprek voeren met een psycholoog van de kliniek. Die beoordeelt of je het behandeltraject wel aankan.
De bevruchting: thuis of kunstmatig?
Als je wilt, kun je het zaad bij jezelf zelf inbrengen (inseminatie). Sperma is na de zaadlozing maximaal een uur houdbaar op lichaamstemperatuur. Dus het is wel belangrijk dat de inseminatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Je kunt de spullen die je nodig hebt voor thuisinseminatie krijgen bij de apotheek of via internet.
Omdat je het zaad op het juiste moment moet inspuiten, doe je eerst een ovulatietest. Als je na twee weken niet ongesteld wordt, kun je met een zwangerschapstest kijken of je zwanger bent.
Zie je het niet zitten om thuis te insemineren? Dan kun je in het ziekenhuis kunstmatig het zaad laten inbrengen. Dit heet een KID-behandeling (kunstmatige inseminatie via donor). Ongeveer 70% van de vrouwen wordt uiteindelijk zwanger via KID. Bij elke bevruchting is de kans ongeveer 10-15%.
Ben je na zes pogingen nog steeds niet zwanger? Dan kom je in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling.