Zijn jij en je kind ook zo dol op leuke kinderkleding? Dan is het zaak om die kleding goed te verzorgen. Met zorg te wassen en te strijken, en netjes op te bergen in een kledingkast. En juist bij kinderen is het soms lastig om die kast overzichtelijk en netjes te houden. Hoe deel je de kledingkast handig en overzichtelijk in zodat je kind makkelijk kan pakken en vinden wat hij nodig heeft, en tegelijkertijd kleding en kast een beetje netjes kan houden? Hieronder 8 praktische tips om de kinderkleding netjes op te ruimen.
- 1. Babykleding op stapeltjes in de kledingkast
- 2. Zelluf doen: maar de kledingkast toch met een beetje hulp inrichten
- 3. Kleding op hangertjes aan roedes in de kledingkast
- 4. Roedes en planken op kindhoogte
- 5. Kleding oprollen
- 6. Organiseren met dozen en manden
- 7. Seizoensgebonden kleding uit de weg
- 8. Laat je kind meedenken
1. Babykleding op stapeltjes in de kledingkast
Babykleertjes zijn vaak ieniemie klein en fijn. Zeker bij je eerste kind is het heerlijk om al voor de geboorte die mooie kleertjes vast goed te wassen (ook ongedragen, nieuwe kleding uit de winkel altijd eerst even wassen!) en in nette stapeltjes in de kledingkast te leggen. Liefst een stapeltje per kledingmaat. Je wilt niet elke keer een rompertje maat 80 uitvouwen als je kleine nog maar net in maatje 62 past…
Vaak wordt babykleding opgevouwen op stapeltjes gelegd in plaats van aan kledinghangertjes. Het handigst is dus een kast met een enkele roede om een paar pakjes of jurkjes uit te hangen, maar je hebt vooral veel plezier van plankruimte voor stapeltjes met t-shirts, broekjes, hydrofiel luiers en beddengoed. Een lade voor de luiers, een voor sokjes en rompertjes, een la of doos met verzorgingsmaterialen als shampoo, olie en een borsteltje wellicht.
2. Zelluf doen: maar de kledingkast toch met een beetje hulp inrichten
Je kindje groeit snel. Niet alleen worden de kledingmaten in de kledingkast steeds groter, je kind wordt ook steeds zelfstandiger. Een peuter gaat leren om zichzelf aan te kleden en zal vaker zelf in de kledingkast gaan rommelen. Wég keurige stapeltjes babygoed, welkom berg met kreukelende shirts onderin de kast.
Bij echt kleine kinderen is het natuurlijk fijn om wat te helpen. Je kunt samen de kleding uitzoeken en je kind een handje helpen met aankleden. Ook later vinden kinderen het soms nog prima als papa of mama de kleding van te voren uit de kast haalt en klaar legt voor het kind om te pakken.
3. Kleding op hangertjes aan roedes in de kledingkast
Op een bepaald moment gaat je kind nog meer zelf willen doen. Zelf beslissen wat ze aan wil trekken (NIET die trui, want die kriebelt. Dat rode jurkje met groene bloemetjes jurkje is mooi, en vooral in combinatie met die met lila gestreepte legging!) en zelf de spullen uit de kledingkast pakken, het liefst allemaal tegelijk.
De stapeltjes van weleer zijn nu niet zo praktisch meer. Je kind kan eenvoudig iets van het stapeltje pakken, maar opnieuw opvouwen als het tóch niet was wat je kind precies voor ogen had, dat is lastig. Kleding ophangen aan hangertjes is nu praktischer. Het kind kan zo beter zien welk kledingstuk het is, en het eenvoudig pakken en eventueel terughangen. Omdat de kledingstukken nog steeds niet zo zijn kun je overwegen twee hangroedes onder elkaar te hangen.
4. Roedes en planken op kindhoogte
Je kind moet goed bij de spullen kunnen die hij of zij zelf vaak nodig heeft. De onderbroeken op een lage plank dus, het beddengoed, dat vooral door volwassenen zal worden gepakt, wat hoger.
Hang de roedes op een hoogte waar het kind goed bij kan. Hangen de hangertjes te hoog in de kledingkast dan zal het kind de kleding er van af trekken in plaats van het netjes van boven van het hangertje af te schuiven. Let ook op de maat van de kledinghangers. Valt de kleding snel van een te kleine hangertjes af, is de hanger te breed dan zal het lastiger voor je kindje zijn om de kleding er zonder trekken en duwen af te halen.
Let op de veiligheid! Zet indien nodig een stevig opstapje neer. Zorg dat de kledingkast goed verankerd is aan de muur zodat deze niet omgetrokken kan worden wanneer je kind er toch in klimt om bij de bovenste planken te kunnen komen…
5. Kleding oprollen
Voor alles wat je niet wilt of kunt uithangen, denk eens aan oprollen! Net als in de koffer scheelt kleding oprollen in plaats van opvouwen ruimte én het is makkelijk om je kleding kreukvrij te houden. Zeker ook voor je kind dat vast nog niet zo’n held is in het netjes opvouwen van shirtjes.
6. Organiseren met dozen en manden
Wat heel overzichtelijk werkt, voor zowel grote als kleine mensen, is het maken van aparte vakjes. Een apart vak voor sokken en een voor onderbroeken voorkomt dat je uren naar die ene donkerblauwe sok aan het zoeken bent tussen de zwarte hemden. Ook de sjaals en handschoentjes kunnen opgeborgen worden in een aparte doos. En wat te denken van al die losse sieraden van de kleine prinsesjes?
Je kunt speciale kastenorganizers kopen, maar een paar manden naast elkaar op de bodem van de kledingkast, op een plank of in een la werkt natuurlijk ook.
7. Seizoensgebonden kleding uit de weg
Leg binnen handbereik wat je kind vaak nodig zal hebben. Je kind zal vaak pakken wat vooraan in de kast op (zijn of haar) ooghoogte hangt.
In de zomer kunnen de dikke truien en sjaals dus prima op een bovenste plank of misschien zelfs ergens buiten de kinderkamer worden opgeborgen. Wanneer het weer omslaat kunnen de dunne jurkjes en korte broeken weer van plaats wisselen met de winterkleding.
8. Laat je kind meedenken
Veel kinderen vinden het leuk om mee te denken met de inrichting van hun kamer en dus ook de indeling van een kast bijvoorbeeld. Ga samen op jacht naar een leuke mand of versier zelf een sokkendoos. Laat je kind beslissen of de onderbroeken links en de sportkleding rechts moet of andersom. Is je kind blij met het resultaat dan zal het ook beter zijn of haar best doen om het op deze manier netjes te houden.