Wanneer mag jouw kind op een tablet of smartphone het internet op? Via jouw apparaten of misschien een eigen smartphone? Vaak vinden ouders het prettig als hun kind bereikbaar is als het bijvoorbeeld voor het eerst alleen naar school of naar de sportclub fietst. Later, als meer kinderen een smartphone hebben ontstaan al snel groepsapps en wil je kind ook meedoen met social media als zijn of haar vriendjes en klasgenootjes dat doen.
Internet, social media en Whatsapp zijn belangrijk voor ons, maar ook voor onze kinderen. Je wilt je kind graag laten ontdekken, maar liever geen bloot, virussen of grof taalgebruik. Bovendien wil jij aan het eind van de maand niet voor een verassend hoge telefoonrekening komen te staan. Hierbij vijf tips voor ouders van (jonge) kinderen, die internetten met een smartphone of tablet.
Lees ook: een mobieltje voor je kind
1. Smartphone: de eerste stapjes
Zet jouw kind zijn eerste stappen in de digitale wereld? Leer hem of haar om spelenderwijs handig te worden op internet. Niet door te zeggen wat ze niet mogen zien, maar juist door te laten zien wat leuk is. Selecteer zelf een paar (educatieve) websites met kinderspelletjes bijvoorbeeld en blijf in de buurt.
2. Beperk je dataverbruik
Een databundel (4G) loopt snel leeg als je kids filmpjes kijken en spelletjes spelen. Een uurtje op Netflix of Youtube verbruikt al snel 1 GB aan data. Zorg er daarom voor dat je geen mobiele data gebruikt voor video-apps, maar deze alleen kunt gebruiken via WiFi.
- iPhone-gebruikers kunnen dit door via ‘Instellingen’ naar ‘Mobiel data’ te gaan. Selecteer de apps waar je liever alleen via WiFi gebruik van wilt maken.
- Android-gebruikers gaan via ‘Instellingen’ naar ‘Gegevensgebruik’. Hier kun je zowel een waarschuwing en limiet instellen voor je dataverbruik.
3. Veilig internetten
Hoe voorkom je dat kinderen de verkeerde sites bezoeken op hun smartphone, tablet of laptop? Met ‘online ouderlijk toezicht’ kun je instellen wat je kind wel en niet te zien krijgt op internet. Schadelijke websites worden automatisch geweerd en zoekresultaten gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.
Bij grote providers krijg je de beveiligingssoftware met ouderlijk toezicht gratis bij je internet. Soms kun je de software ook los bij je internetpakket kopen. Wil je het niet via je provider aanschaffen? Dan is het mogelijk om een beveiligingssoftwarepakket los te kopen, maar dit is vaak wat prijziger.
4. Nog even zonder databundel op de smartphone
Er zijn een hoop ouders die hun kind nog niet direct een databundel cadeau willen doen. Logisch, want kinderen kunnen thuis via de WiFi al online. Mocht je buitenshuis je internet willen delen met je kinderen dan kun je zelf een Hotspot aanmaken (en uitzetten wanneer jij wilt). Dat werkt als volgt:
iPhone/iPad: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’ > schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in en maak een wachtwoord aan. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.
Android: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiele hotspot en tethering’ > zet je ‘Mobiele hotspot’ aan en maak een passend wachtwoord zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.
5. Verdubbel de databundel van je gezin
Met het hele gezin bij één provider kan heel voordelig uitpakken. In hoeverre kijk jij mee op de smartphone van je kind?