Het is lang niet altijd even makkelijk om je kind bezig te houden. Als ze klaar zijn met het huiswerk, buiten spelen en tv kijken, moet je als ouder creatieve manieren bedenken om je kind te vermaken. Je kunt gaan knutselen, koekjes bakken of bordspelletjes spelen. Maar een andere leuke, creatieve en bijzonder leerzame manier om je kinderen iets leuks te laten doen zijn denksleutels. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe je ze kunt gebruiken om er een leuk spel van te maken met je kind.
Wat zijn denksleutels?
Dit zijn opdrachten of vragen die je kind aanzet tot analytisch, praktisch en creatief denken. Vragen die de fantasie en het denken stimuleren. Deze opdrachten en vragen staan vaak op een sleutel. Het zijn dus opdrachten die figuurlijk het denken van je kind openen. Daar komt de naam denksleutels vandaan. Er zijn vele voorbeelden van denksleutels verspreid over het internet. Voor verschillende leeftijden, makkelijk en moeilijker, soms wat meer filosofisch en vaak grappig. Het idee komt oorspronkelijk van de Australiër Tony Ryan. Hij ontwikkelde de Thinkers Keys.
Met denksleutels zet je je kind aan tot analytisch, praktisch en creatief denken. Leuke opdrachten die figuurlijk het denken van je kind openen.
Voorbeeld van een denksleutel: de nietus-sleutel
Bepaal het omgekeerde.
Plaats woorden als (kan) niet, (zal) nooit in een opdracht.
Bijvoorbeeld:
- Noem 2 dingen die Sinterklaas nooit in je schoen zou stoppen?
- Noem 10 geluiden die je nooit in het oerwoud zult horen?
De vragen zetten aan tot denken maar ook vooral bij het bedenken van de verschillende antwoorden heel grappig, kinderen vinden het geweldig om hiermee te spelen.
Nadenken kun je leren!
Sommige mensen zien het nadenken als een soort extra bonus, iets wat je moet leren als je alle feiten al erin hebt gestampt. Maar dat klopt niet. Kunnen nadenken is een belangrijke vaardigheid. Als je goed kunt nadenken, leer je dingen op een andere manier.
Eigenlijk ben je altijd aan het nadenken. Er zweven constant gedachten door je hoofd. De vraag is of je ook op een goede manier nadenkt. Het doel van denksleutels is om die manier van denken te stimuleren. Je kunt je manier van denken trainen. Het is geen vaardigheid die je er ‘zomaar’ bij krijgt. De denksleutels laten je op een andere manier nadenken dan je gewend bent.
Hoe gebruik je een denksleutel?
Er zijn vele mogelijke manieren om een denksleutel te gebruiken. Het leukste is om het samen met anderen te doen. Dat kan papa of mama zijn, een broertje of zusje of een vriendje of vriendinnetje. Je kunt elkaar op die manier aanvullen. We denken namelijk allemaal op een andere manier.
Het makkelijkste is om te beginnen met één denksleutel. Je kunt deze gebruiken in een alledaagse situatie. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het tafeldekken de nietus-sleutel gebruiken: wat zijn drie dingen die je nooit op je boterham zou smeren? (… oorsmeer, motorolie, de tekening van je kleine zusje, smurfensnot…)
Je kunt ook alle sleutels opschrijven of uitprinten (als je zoekt op ‘denksleutels’ krijg je genoeg voorbeelden van verschillende kleurrijke plaatjes). Of je gebruikt onze Overzichtstabel Denksleutels.
Het belangrijkste om te bedenken is dat er geen foute antwoorden bestaan bij denksleutels. Het doel is om op een andere manier te denken. En juist daarom is het zo leuk om het samen te doen. Zodat je allebei nieuwe dingen leert!
Twintig verschillende denksleutels
In totaal zijn er twintig verschillende denksleutels. We hebben ze op een rijtje gezet in de Overzichtstabel Denksleutels.
Meer informatie over denksleutels en het gebruik hiervan vind je op de website van Thinker Keys, deze website is echter wel geheel in het Engels.