Elk kind is anders. Het ene kind is dol op knutselen en tekenen, terwijl het andere zich het liefst bezighoudt met rekenoefeningen of taal. Niet elk kind is een boekenwurm en dat hoeft ook helemaal niet. Toch heeft het een aantal voordelen als je kind graag leest, want een kind dat vaak leest zal veel bijleren en ook makkelijker kunnen mee komen op school. Maar wat doe je als je kind een hekel heeft aan lezen?
Toon je kind diversiteit
Misschien vindt je kind het niet leuk om te lezen, omdat het tot nu toe enkel boeken heeft gelezen die verplicht werden door de juf of meester. Kinderen vinden het nu eenmaal niet leuk om verplicht iets te moeten doen, dus ga ook zelf je kind niet pushen om te lezen. Maak in plaats daarvan van lezen een leuke activiteit en toon hem de diversiteit van boeken. Dat doe je door je kind mee te nemen naar de bibliotheek en hem zelf boekjes te laten uitkiezen die er leuk uitzien. Je kan wat suggesties geven en vergelijkingen maken met dingen die hij leuk vindt. Als je kind bijvoorbeeld dol is op monsters, kan je hem een monsterboek laten zien of je kan hem een boek tonen van een film of serie die hij leuk vindt.
Misschien ook leuk om te lezen: 11 activiteiten kinderen binnenshuis
Wees niet te streng
Als je kind totaal niet houdt van lezen, wees dan blij met elke vooruitgang die hij maakt. Als je kind plotseling interesse krijgt in het lezen van stripboeken, juich dit dan toe, want dit is een stap vooruit. Vertel je kind dus niet wat het wel en niet mag lezen, maar erken de kleine stapjes naar verbetering!
Geef het goede voorbeeld
Verwacht niet dat je kind een echte boekenwurm wordt als jij zelf allergisch bent voor boeken. Het kan natuurlijk wel, maar kinderen doen vaak wat ze zien. Op die manier leren ze. Als jij zelf vaak leest, dan zal de kans groter zijn dat je kind er ook belangstelling voor krijgt. Neem dus af en toe een goed boek in je handen of beter nog: lees samen een boek, door om de beurt een pagina te lezen. Doe dit met gekke stemmetjes en het zal gegarandeerd een succes worden!
Maak van je huis een leesparadijs
Als je thuis geen boeken hebt liggen, dan is het moeilijk om te verwachten dat je kind gaat lezen. Zorg er daarom voor dat je steeds voldoende boeken in huis hebt, die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Zet deze op grijphoogte van je kind, zodat hij er makkelijk bij kan.
Tip: als je plaats genoeg hebt, kan je in je huis een leeshoekje maken. Leg in die hoek een aantal kussens en boeken en maak het uiterst gezellig, zodat je kind de verleiding niet kan weerstaan!
Wel eens gedacht aan een luisterboek of een digitaal boek?
Blijft het een lastige opgave om je kind gemotiveerd te krijgen of heeft jouw kind dyslexie en daardoor moeite met lezen. Probeer dan ook eens een luisterboek. Dit vergroot het inzicht van jouw kind in de opbouw en structuur van verhalen en het zal de woordenschat zeker ten goede komen.
Naast luisterboeken verschijnen er steeds meer digitale boeken op de markt. Een digitaal boek biedt uiteraard andere mogelijkheden dan gedrukte boeken. Uit onderzoek van de Universiteit Leiden is gebleken dat het inzetten van digitale boeken met name de wat zwakkere lezers helpt bij het zelfstandig leren lezen. Daarnaast leren kinderen door het gebruik van digitale boeken en -apps verschillende type media naast elkaar te gebruiken. Hierdoor sluiten dit soort boeken naadloos aan bij deze generatie.
Digitale boeken of e-books zijn onder te verdelen in drie soorten:
- E-books voor kinderen: een digitale versie van een gedrukt boek, dat is door te bladeren en waarbij het verhaal wordt voorgelezen.
- Geanimeerde prentenboeken: hierin wordt het verhaal verteld aan de hand van bewegende beelden
- Kinderboekenapps: deze bieden vaak nog meer interactieve mogelijkheden zoals bijvoorbeeld; games, quizzen, woordenboeken etc.
Kortom
Wanneer je kind dus niet graag leest, maak hem dan enthousiast en toon hem het goede voorbeeld. Neem je kind mee naar de bibliotheek om hem de interessante wereld van boeken te laten ontdekken. Zorg ervoor dat hij altijd boeken binnen handbereik heeft. Wees niet te streng en probeer ook eens andere methoden om te leren lezen zoals het opzetten van een luisterboek of het aanschaffen van een digitaal boek. Maak het in ieder geval leuk en jouw kind zal zijn ogen openen voor het plezier dat lezen met zich meebrengt!
Bronnen: Stichting Lezen & Universiteit Leiden
*Dit artikel bevat gesponsorde content