Voor je kleuter is er een hele nieuwe wereld opengegaan: de basisschool. Voor jou als ouder betekent dit, zeker als je beide buitenshuis werkt, waarschijnlijk een hoop gejongleer. Voor werkende ouders zijn de schooltijden op zijn zachtst gezegd lastig. Ga je gebruik maken van kinderopvang? Hoe ervaart de kleuter het hele schoolgebeuren? Wat is een goede tijdsbesteding wanneer de school uit is? Kortom: wat gebeurt er als de (basis)school uit is?
Thuiskomen na shool
Vooral in het begin kan je kleuter afgemat en prikkelbaar zijn na een hele dag school. Ga hem dan niet bestoken met een kruisverhoor aan vragen over de voorbije schooldag (of een te algemene: hoe was het op school? geef daar maar eens een goed antwoord op!) Laat hem rustig bijkomen. Hij is gewoon nog moe van alle indrukken. Hij komt vanzelf met hele verslagen wanneer hij daar behoefte aan heeft. Is je kind echt helemaal bekaf wanneer hij thuiskomt? Gun hem dan eens een middag of een ochtend vrij. Zolang hij nog geen vijf is, hoeft hij niet per se naar school en kan hij rustig een keertje thuisblijven. Laat het dan wel even weten aan de leerkracht.
Komt je kind een keer verdrietig of boos thuis, dan hoeft er niet meteen van alles aan de hand te zijn. Hij kan gewoon eens een mindere dag hebben gehad. Dat hebben we tenslotte allemaal wel eens. Als je het echt niet vertrouwt, vraag dan een gesprek aan met de juf of meester. Als je je kind na school wilt laten opvangen, bijvoorbeeld omdat je zelf werkt, wacht hier dan even mee totdat hij goed is ingeburgerd op school. Misschien kun je tijdelijk iets regelen met je werkgever, of wil opa, oma of de buurvrouw wel een handje helpen.
Alternatieve vragen voor “hoe was het op school”
Omdat je op “hoe was het vandaag” meestal geen of geen duidelijk antwoord krijgt kun je proberen een of twee van de alternatieven hieronder te proberen. Toon oprechte interesse, oordeel niet en wacht tot je kind er klaar voor is. Meestal moet hij even bijkomen als hij net thuis is van bso of school, soms is ‘s avonds voor het slapen gaan een beter moment.
- Heb je vandaag nog een goede vraag gesteld?
- Heeft iemand nog wat gedaan wat heel aardig was?
- Wat had de juf aan vandaag?
- Heeft iemand anders jou vandaag geholpen? Of heb jij iemand geholpen?
- Fouten maken hoort erbij, dus vertel: wat was je grootste fout vandaag?
- Heb je nog iemand zien huilen vandaag op school?
- Met welke kindjes heb je vandaag gepraat?
- Wat deed je bij het buiten spelen?
- Stel dat er een kind gaat verhuizen, wie moet dat dan zijn volgens jou?
- Naast wie zou je het liefst zitten?
- Als jij morgen juf bent, wat zou je dan anders doen dan je echte juf?
- Etc…
Weet je even niet hoe of wat je moet vragen dan is een hele leuke tip het boekje ‘Slaapklets‘, een fijn boek om voor het slapengaan de dag door te nemen en even de volle aandacht van mama of papa te krijgen. Het is goed voor kinderen om de dag te laten bezinken en fijn voor ouders om een kijkje te krijgen in het hoofd van hun kind. Samen napraten over belevenissen en gevoelens en nog even spelen voordat de nacht begint.
Buitenschoolse of naschoolse opvang
Buitenschoolse opvang
Er zijn vaak verschillende aanbieders van buitenschoolse opvang per school. Je ziet ook steeds meer zogenaamde brede scholen waar in hetzelfde gebouw scholen, kinderopvang en bijvoorbeeld sport- of spelclubjes gehuisvest zijn.
De kosten voor buitenschoolse opvang worden, afhankelijk van je inkomen, voor een deel vergoed. Je krijgt een kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst.
Gastouders
Ook voor gastouderopvang kan een toeslag worden aangevraagd. Meestal vindt de opvang plaats in de woning van de gastouder, maar het komt ook voor dat kinderen in hun eigen huis worden opgevangen. Sinds 2010 zijn er behoorlijk wat regels opgesteld. Zowel de woning als de gastouder moeten aan een aantal eisen voldoen.
Een gastouder mag naast zijn eigen kinderen ten hoogste vier kinderen tegelijk opvangen. Voordelen van gastouderopvang zijn dat je kind veel aandacht krijgt, dat de opvangtijden vaak zeer flexibel zijn en dat je kind een vaste verzorger heeft. Daartegenover staan echter ook nadelen. Wanneer de gastouder ziek of op vakantie is, is er niet altijd een vervanger beschikbaar.
24-UURS kinderopvang
Ouders met onregelmatige beroepen of dienstverlenende beroepen kunnen gebruik maken van de 24-uurs kinderopvang. Kinderen kunnen daar overdag, ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend terecht en kunnen er dus ook logeren. Uiteraard is deze vorm van opvang wel relatief duur.
Het draait om je kind
Of je nu zelf klaarstaat voor je kind wanneer de school uit is of je gebruikmaakt van een vorm van opvang: het belangrijkste is dat je kind lekker in zijn vel zit en zich op zijn gemak voelt. Het kan gebeuren dat het niet klikt tussen je kind en de begeleider. Praat hier dan over met de opvang; ook de opvangmedewerkers hebben baat bij een leuke omgang. Er valt altijd wel een mouw aan te passen!