Er komt een moment dat jouw kind alleen buiten wil spelen, maar hoe voel jij je daarbij? Vanaf welke leeftijd is dit verantwoord en hoe pak je dit aan. Allemaal vragen die ter sprake gaan komen wanneer je kind ineens alleen op pad wil zonder toezicht van jou. In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen en geven we tips over het opbouwen van de zelfstandigheid van jouw kind en hoe je deze overgang zo soepel mogelijk kan laten verlopen.
In dit artikel
Vanaf welke leeftijd is alleen buiten spelen verantwoord
Kinderen hebben het toezicht nodig dat past bij hun leeftijd en ontwikkeling. En je raad het misschien al, er is daarom ook geen vaste leeftijd die gegeven kan worden als het gaat om de vraag wanneer het veilig is voor een kind om alleen buiten te spelen. Ieder kind is anders en sommige kinderen zijn verantwoordelijker dan andere.
Hoeveel vrijheid en verantwoordelijkheid je je kind kan geven is als ouder soms moeilijk te bepalen. Zowel te weinig als teveel toezicht kan gevaarlijk zijn. Als een kind helemaal niet alleen buiten mag spelen, leert hij ook niet om te gaan met bijvoorbeeld het verkeer. Kijk daarom goed naar de ontwikkeling van je eigen kind, volg je gevoel en bekijk eens onderstaande globale richtlijnen die gegeven worden vanuit de jeugdgezondheidszorg
Kinderen 0 – 4 jaar buiten spelen
Misschien wel een beetje voor de hand liggend maar kinderen tussen de 0 en 4 jaar kun je beter niet alleen buiten laten spelen. Houdt ten alle tijden toezicht. Op deze leeftijd zijn kinderen zich totaal niet bewust van het gevaar om zich heen. Heb je een tuin zorg dan voor een fijne verstelbare tuinstoel of een tuinbank van hout waarop jij je kind goed in de gaten kan houden, terwijl hij onder jouw toeziend oog de omgeving ontdekt.
Kinderen 4 – 6 jaar buiten spelen
Alleen buiten spelen kun je vanaf een jaar of 4 langzaam gaan opbouwen. Houdt er rekening mee dat de meeste kleuters nog impulsief zijn en het gevaar om zich heen niet kunnen inschatten of overzien. Ook de omgeving speelt mee, woon je aan een drukke weg dan hou je waarschijnlijk liever wat langer toezicht dan wanneer je in een rustige woonwijk woont.
Er komt echter een moment dat je je kleuter zijn eerste beetje verantwoordelijkheid gaat geven. Voor jullie beide een grote stap. Bouw dit langzaam op, onderstaande tips kunnen je daarbij op weg helpen:
- Kijk eerst mee op afstand. Laat hem in de straat spelen of een blokje om het huis fietsen. Je kan bijvoorbeeld een bankje in de voortuin zetten om hem in de gaten te houden. Dit geeft jou net wat meer controle en waarschijnlijk een veiliger gevoel dan dat je binnen bent, omdat je beter kan inschatten hoe lang hij uit het zicht is.
- Maak afspraken met je kind en herhaal deze iedere keer; niet alleen de weg oversteken, met niemand meegaan et cetera. Probeer erop te vertrouwen dat je kind zich aan de afspraken houdt en geef aan wat de consequenties zijn als hij dat niet doet. Door hiermee te leren omgaan bouwt je kind aan zijn eigen zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Gaat het goed en houdt je kind zich aan de regels, maak dit dan ook duidelijk door hem te complimenteren. Aan de manier waarop je kind zich gedraagt kun jij afleiden aan welke vrijheden hij toe is.
- Bereid je kind goed voor. Een ongeluk zit in een klein hoekje, het is daarom van belang dat je kind weet wat hij moet doen als hij valt of iets beschadigd. En zorg ervoor dat hij jouw telefoonnummer weet of bij zich heeft.
Kinderen 6 – 9 jaar buiten spelen
Vanaf een jaar of 6 kun je er wel op vertrouwen dat je kind alleen kan buiten spelen. Meestal spelen kinderen van 6/ 7 jaar wel voornamelijk in de buurt van hun eigen huis. Of je kind echt klaar is hiervoor kan je bepalen aan de hand van onderstaande vaardigheden en factoren:
- Komt je kind de gemaakte afspraken na?
- Hoe veilig is de omgeving?
- Wonen er vriendjes, leeftijdsgenootjes in de buurt?
- Is je kind sociaal en kan hij goed met andere spelen?
- Is je kind voorzichtig?
- Weet je kind wat hij moet doen in het geval van nood?
- Heeft je kind iets bijzonders, zoals bijvoorbeeld ADHD dan kunnen er voor hem andere regels gelden dan voor leeftijdgenoten
Wanneer je kind een jaar of 8/ 9 is kan hij soms alleen op stap, uiteraard afhankelijk van waar hij naartoe gaat. Gaat hij naar een vriendje dat iets verder weg woont, loop de eerste keer dan mee, zodat je kan zien hoe je kind omgaat met het verkeer en welke route hij aflegt. Probeer je kind de zelfstandigheid te geven waar hij behoefte aan heeft. Het is belangrijk dat hij zijn eigen grenzen leert kennen. Kinderen zijn op deze leeftijd nog steeds impulsief, denken niet altijd na over de gevolgen van een actie en kunnen gemaakte afspraken nog wel eens vergeten. Dus houd dit in je achterhoofd en blijf de gemaakte afspraken herhalen.
Kinderen 9 – 12 jaar buiten spelen
De weg naar de volwassenheid is langzaam aan begonnen. Kinderen maken eigen plannen en afspraken en worden steeds zelfstandiger. Je kind wordt ook minder impulsief en overziet het verkeer beter. Geef hem de vrijheid en het vertrouwen om zijn eigen plannen uit te voeren, mits ze veilig zijn. Misschien heeft je kind al wel een mobiel dan kun je hem makkelijk bereiken. Vind je het moeilijk om je kind alleen de weg op te sturen, ga dan gewoon mee de eerste keer. Leer hem wat gevaarlijke verkeerssituaties zijn en waar hij op moet letten. Je kind blijft kwetsbaar, dus blijf duidelijke afspraken maken!
Kinderen ouder dan 12 jaar buiten spelen
De wijde wereld in. Het is zover je kind gaat naar de brugklas. Dit gaat veel verantwoordelijkheid van je kind vragen. Bereid hem goed voor op deze nieuwe periode in zijn leven. Leg bijvoorbeeld samen de route naar de nieuwe school eens af, voordat het schooljaar begint. En blijf ook nu duidelijke afspraken maken zodat je weet waar je kind is.
Lees hier meer tips over het voorbereiden op de middelbare school
Het is een leeftijd waarop kinderen dingen gaan uitproberen en dingen gaan doen waar jij het als ouder niet altijd mee eens bent. Je kind wil zich losmaken maar hecht nog wel veel waarde aan jouw mening. Hij wil nog steeds dat je trots bent en wil het gevoel hebben dat je hem vertrouwt wanneer hij zijn eigen pad gaat bewandelen. Vertrouw op jezelf en de normen en waarden die je je kind ongetwijfeld hebt meegegeven de afgelopen jaren.
*Dit artikel bevat gesponsorde content