Bij atletiek is je kind lekker buiten aan het sporten. Heerlijk in de frisse buitenlucht. Deze sport staat garant voor veel afwisseling en is ontzettend veelzijdig. Je kind leert kennis maken met alle disciplines. Zodra je kind ouder is kan hij er voor kiezen om zich op één onderdeel van deze sport te gaan focussen. Om erachter te komen of deze sport geschikt is voor jouw kind beschrijven we in dit artikel wat atletiek inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn van deze sport, wat je kind nodig heeft om deze sport te kunnen beoefenen en wat de kosten zijn.
Wat is atletiek?
Atletiek is de oudste sport ter wereld, omdat basisbewegingen, zoals lopen, springen en werpen, centraal staan bij deze sport. Atletiek is een sport die bestaat uit meerdere onderdelen, oftewel disciplines. Bij de meeste disciplines moet je kind individueel presteren. Alleen bij de estafette rent je kind in een team met andere kinderen samen.
Drie disciplines
Onder atletiek vallen de volgende drie disciplines:
Discipline lopen
Bij dit onderdeel gaat je niet kind alleen hardlopen, maar leert hij ook:
- de sprint
- de midden afstand
- de lange afstand
- hordelopen
- hindernis parcours
- estafette (in teams)
Discipline springen
Hier gaat je kind trainen op de volgende onderdelen:
- verspringen
- hinkstapspringen
- hoogspringen
- polsstokhoogspringen
Discipline werpen
Bij dit onderdeel leert je kind om te:
- speerwerpen
- discuswerpen
- kogelstoten
- kogelslingeren
Vanaf wanneer kan mijn kind op atletiek?
Vanaf 4 jaar kan je kind starten met deze sport. Bij kinderen tot 12 jaar komen alle disciplines aan bod tijdens de trainingen. Als je kind ouder wordt kan hij kiezen in welk onderdeel hij zich verder wil ontwikkelen. Hij kan zich dan specialiseren in deze specifieke discipline en steeds beter worden. Bij atletiek worden de teams aangeduid met de letter U (under). In ieder team zitten kinderen van dezelfde leeftijd:
U8 (minipupillen): 4-6 jaar
U9 (pupillen C): 7 jaar
U10 (pupillen B): 8 jaar
U12 (pupillen A): 9-10 jaar
U14 (junioren D): 11-12 jaar
U16 (junioren C): 13-14 jaar
U18 (junioren B): 15-16 jaar
U20 (junioren A): 17-18 jaar
Kinderen tot 12 jaar leren bij de disciplines de basistechnieken. Plezier in sport en bewegen staat hierbij centraal. Zodra je kind ouder is en zich wil toeleggen op een bepaalde discipline, worden de technieken steeds verfijnder en kan hij zijn eigen prestaties steeds verder verbeteren.
Het hele jaar door kan er getraind worden voor deze sport. Vanaf de U14 kan je kind in de weekenden meedoen aan wedstrijden in de regio. Deze zijn zowel in de zomer als in de winter. Per seizoen kan hij meedoen aan ongeveer vier wedstrijden. Dat betekent dus dat je kind niet iedere week hoeft te presteren in de weekenden.
Wat heb je nodig om mee te kunnen doen aan atletiek?
Benodigdheden
- Handig om te hebben wanneer het erg hard waait of regent. Trainingen van atletiek gaan vaak ook bij slecht weer gewoon door. Bestel dit product
- Om goed te kunnen rennen en springen heeft je kind een paar goede schoenen nodig. Bestel dit product
- Een t-shirt of hemdje dat tijdens de trainingen kan worden gedragen. Bestel dit product
- Een korte broek die kan worden gedragen tijdens de trainingen. Bestel dit product
- Je kind krijgt waarschijnlijk wel dorst van al dat rennen. Neem dus altijd een bidon mee met water zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken. Bestel dit product
- Handig om extra kleding in mee te nemen, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd. Bestel dit product
- Tijdens de herfst en in de winter kan het behoorlijk koud zijn. Het is dan verstandig om je kind onder zijn trainingspak een thermoshirt en broek te laten dragen. Bestel dit product
- Tijdens de herfst en in de winter kan het behoorlijk koud zijn op het veld. Dan is het verstandig je kind een thermobroek en shirt onder zijn trainingspak te laten dragen. Bestel dit product
- Een pak om te trainen Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor jouw kind?
Als je kind op atletiek gaat kan dit de volgende voordelen opleveren:
- Naast de conditie van je kind, gaat ook zijn reactievermogen en snelheid er aanzienlijk op vooruit.
- Je kind traint voor zichzelf. Hij kan zichzelf dus steeds naar een hoger level tillen en zijn eigen tijden verbeteren.
- Hij leert zijn grenzen te verleggen.
- Bij de discipline werpen versterkt je kind zijn armspieren.
- Jouw kind traint veel verschillende spieren en bouwt op deze manier steeds meer kracht op.
- Atletiek is een veelzijdige sport. Je kind kan meerdere onderdelen uitproberen voordat hij zich gaat toeleggen op één discipline.
- Je kind leert zichzelf om te focussen, niet alleen op de discipline, maar ook op zijn eigen prestaties.
- Je kind hoeft niet ieder weekend een wedstrijd te doen.
- Je kind leert allerlei nieuwe technieken aan om zodoende het snelste te rennen, het verste te kunnen springen of te kunnen werpen.
- Hij leert bij alle disciplines om door te zetten en zichzelf te overtreffen.
Wat zijn de nadelen van atletiek voor jouw kind?
Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan deze sport. Niet ieder nadeel hoeft natuurlijk van toepassing te zijn op jouw kind:
- Atletiek is grotendeels een individuele sport. Samenwerken komt bij deze sport dus minder terug.
- De druk die deze sport mee kan brengen om steeds beter te worden, is niet voor ieder kind fijn. Zeker niet als je kind heel fanatiek is en het liefst altijd wil winnen. Als je kind nog niet goed met tegenslagen kan omgaan, dan is deze sport op dit moment nog niet geschikt.
- Bij wedstrijden worden alle disciplines uitgevoerd. Hierdoor duren wedstrijden best lang.
Wat zijn de kosten voor deze sport?
Als je kind atletiek wil gaan doen, wordt hij lid van een vereniging en gaat hij contributie betalen. Atletiek is gelukkig een vrij goedkope sport. De contributie verschilt natuurlijk per club, maar gemiddeld betaal je per kwartaal tussen de €25,- en €33,-. De meeste verenigingen vragen naast de contributie ook eenmalig inschrijfgeld en een jaarlijkse bijdrage voor de atletiekbond. Als je kind mee wil doen aan wedstrijden, dan heeft hij tevens een wedstrijdlicentie nodig. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Bij de club bij jullie in de buurt kan je navragen wat de actuele kosten voor de contributie zijn. Ook op de website van de vereniging staat dit soort informatie vaak uitgebreid beschreven. Om er achter te komen of deze sport geschikt is voor jouw kind kun je vaak één of meerdere proeflessen meedoen, zonder direct kosten te hoeven maken.
Wil je kind graag op atletiek maar zijn daar thuis de middelen niet voor? Dan kan je aankloppen bij het Jeugdfonds sport & cultuur. Dit fonds helpt kinderen uit gezinnen die het financieel niet zo breed hebben. Kinderen in de leeftijd tot 18 jaar kunnen gebruik maken van dit fonds. Iedere gemeente heeft hiervoor zijn eigen regels, maar meestal betaald het fonds de contributie voor de club, (een groot deel van de) kleding en/of andere benodigdheden voor de sport. Op de website van het Jeugdfonds sport & cultuur staat precies beschreven hoe het werkt.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat zijn de voordelen van atletiek voor kinderen?
Atletiek heeft veel voordelen voor kinderen. Het verbeterd hun fysieke welzijn, versterkt het zelfvertrouwen en helpt kinderen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Ook verbetert het de motorische vaardigheden en het mentale welzijn van kinderen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op atletiek?
Vanaf 4 jaar kan je kind starten met deze sport. Bij kinderen tot 12 jaar komen alle disciplines aan bod tijdens de trainingen. Als je kind ouder wordt kan hij kiezen in welk onderdeel hij zich verder wil ontwikkelen.
Is atletiek veilig voor kinderen?
Ja, atletiek is veilig voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen de juiste technieken gebruiken en veiligheidsmaatregelen hanteren bij het beoefenen van de sport.
Bronnen: atletiek, atletiekunie en jeugdfondssportencultuur