Snel kunnen schakelen, focussen en snel kunnen reageren. Bij badminton zijn deze eigenschappen heel erg handig. Gelukkig kan iedereen deze sport leren. Deze olympische sport wordt steeds populairder. Bijna iedereen heeft het wel eens gespeeld. Tijdens de gym op school, maar ook op de camping zie je vaak mensen een potje badmintonnen. Wil je weten wat badminton is en wat de voor- en nadelen van deze sport zijn voor jouw kind? Lees dan gauw verder. Ook beschrijven we wat je kind nodig heeft om te kunnen badmintonnen en wat deze sport kost.
Wat is badminton?
Badminton is een racketsport. Deze sport wordt gespeeld met een shuttle en een speciaal badmintonracket in een sporthal. De shuttle is gemaakt van nylon of veertjes. Voor kinderen wordt meestal de nylonversie gebruikt. Deze sport kan je zowel alleen spelen in een enkelspel (1 tegen 1) of met z’n tweeën (2 tegen 2) in een dubbelspel. Het is de bedoeling om de shuttle met het racket over het hoge net heen te slaan naar de tegenpartij. Je kind hoeft gelukkig geen speciaal talent te hebben om deze sport te kunnen beoefenen, want iedereen kan het leren.
Leeftijd en teams
Bij steeds meer verenigingen kan je kind al vanaf 3 jaar starten met badMINIton. Hier krijgt je kind spelenderwijs training. Hij leert om samen te werken met andere kinderen en hij leert alvast te bewegen met een racket en een shuttle. Het is een mooie voorbereiding op badminton waar kinderen op kunnen vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd krijgt je kind training met leeftijdsgenootjes. Ze leren overslaan naar elkaar en starten met partijtjes. Het spel kan door zowel jongens als meisjes gespeeld worden. Als je kind dubbelspel gaat spelen kan hij dit dus ook gemixt doen.
Je kind wordt ingedeeld in een groep met kinderen van zijn eigen leeftijd. De indelingen zijn vaak als volgt:
- U 9 – 7 en 8 jaar
- U 11 – 9 en 10 jaar
- U 13 – 11 en 12 jaar
- U 15 – 13 en 14 jaar
- U 17 – 15 en 16 jaar
- U 19 – 17 en 18 jaar
Het belangrijkste bij badminton is de service, oftewel de opslag. Hierbij wordt de shuttle diagonaal over het net gespeeld in het juiste vak van de tegenstander. De shuttle wordt vervolgens heen en weer gespeeld. Als de shuttle de grond raakt of in het net beland, krijgt de andere partij een punt. Het spel eindigt zodra er twee games gewonnen zijn met 21 punten. Hierbij moet er altijd een verschil zijn van twee punten, tot maximaal 30.
Wedstrijden
Je kind kan ervoor kiezen om mee te doen aan wedstrijden in de regiocompetitie. Na het competitieseizoen worden er vaak toernooien georganiseerd. Aan wedstrijden wordt altijd mee gedaan in teams. Een team bestaat gemiddeld uit 4 tot 6 jongens en/of meisjes. Met het team speelt je kind dan wedstrijden in de weekenden. Een wedstrijd bestaat uit meerdere partijtjes en duurt ongeveer 3 uur. Deze zijn altijd in de regio, zodat je als ouder nooit ver hoeft te rijden.
Wat heb je nodig om badminton te kunnen spelen?
Benodigdheden
- Bij de meeste clubs gebruiken kinderen tijdens de training de shuttles van de club. Als je kind ook thuis lekker door wil oefenen met badminton, dan is de aankoop van shuttles wel handig. Bestel dit product
- Zonder racket kan je geen badminton spelen dus dit is een essentieel onderdeel. Bestel dit product
- Een t-shirt of hemdje dat tijdens de trainingen kan worden gedragen. Bestel dit product
- Een korte broek die kan worden gedragen tijdens de trainingen. Bestel dit product
- Je kind krijgt waarschijnlijk wel dorst van al dat rennen. Neem dus altijd een bidon mee met water zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken. Bestel dit product
- Handig om extra kleding in mee te nemen, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd. Bestel dit product
- Tijdens de trainingen en wedstrijden die binnen plaatsvinden heeft je kind zaalschoenen nodig. Bestel dit product
- Een pak om te trainen Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport?
- Badminton is zowel een individuele als een teamsport, hierdoor leert je kind al op jonge leeftijd samen te werken met andere kinderen.
- De sociale vaardigheden van je kind gaan er op vooruit.
- Deze sport versterkt de hartspier van je kind, omdat hij continue in beweging is. Daarnaast wordt de bloedsomloop verbeterd tijdens het sporten.
- Badminton is een intensieve sport. Naast de beenspieren worden ook de armspieren van je kind goed getraind. Je kind wordt steeds sterker en fitter.
- Het is een dynamische sport, waardoor het (al dan niet aanwezige) stressniveau van je kind weer omlaag wordt gebracht.
- Het concentratievermogen van je kind gaat vooruit. Het volgen van de kleine, snelle shuttle is niet niks. Je kind moet zich continue focussen en zijn hoofd erbij houden.
- Deze sport maakt je kind flexibel en hij leert zijn grenzen aangeven.
- Het coördinatievermogen van je kind wordt versterkt.
- Bij deze sport gaat je kind leren om strategisch te spelen. Je moet goed plannen en samenwerken.
De nadelen van badminton
- Bij badminton heeft je kind te maken met een tegenstander. Hij gaat een wedstrijd winnen of verliezen. Niet voor ieder kind is deze strijd goed.
- De kans op overbelasting van de spieren is door het competitie-element groter.
- Badminton is een explosieve sport. Je kind maakt snelle en korte bewegingen op een relatief klein veld. De kans op een blessure is hierdoor groter.
Wat zijn de kosten voor badminton?
Als je kind op badminton gaat, dan wordt hij lid van een vereniging die jullie hebben uitgekozen. Er zijn vaak meerdere clubs in de regio. Iedere club is uniek qua sfeer, organisatie, prestaties en activiteiten. Voor het lidmaatschap betaalt je kind contributie. Per vereniging variëren deze kosten. Vaak zijn de kosten per leeftijdscategorie aangepast. Gemiddeld betaal je voor badminton tussen de €80,- en €250,- per jaar.
Daarnaast betaal je soms inschrijfgeld, dat zijn eenmalige kosten. En wordt er een bondscontributie gevraagd. Deze betaal je één keer per jaar. Op de website van jullie vereniging staat deze informatie vaak uitgebreid beschreven. Om een indruk te krijgen van de sport kan je het beste naar de vereniging toegaan met je kind. Vaak mag hij één of meerdere keren meedoen met een proefles. In dar geval kan je meestal een badmintonracket van de club lenen.
Als je niet genoeg geld hebt om je kind te kunnen laten badmintonnen, dan kan het Jeugdfonds sport & cultuur jullie wellicht ondersteunen. Dit fonds helpt gezinnen met een minimum inkomen of schulden. Zij betalen de contributie voor kinderen onder de 18 jaar en (een groot deel van de) overige kosten die je moet maken om te kunnen badmintonnen. In elke gemeente gelden hiervoor andere regels. Op de website van het jeugdfonds wordt uitgebreid verteld welke regels voor jullie van toepassing zijn.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat zijn de voordelen van het spelen van badminton voor kinderen?
Badminton biedt kinderen een leuke manier om te oefenen met coördinatie, en reactievermogen. Ook kan het een goede manier zijn om kinderen aan te moedigen om samen te spelen, hun sociale vaardigheden te verbeteren en hun algehele gezondheid en conditie te verbeteren.
Wat is het verschil tussen badminton voor volwassenen en badminton voor kinderen?
Badminton voor kinderen verschilt van badminton voor volwassenen doordat de regels en technieken aangepast zijn aan hun leeftijd en fysieke mogelijkheden. Ook zijn de rackets die gebruikt worden kleiner, zodat kinderen ze gemakkelijker kunnen hanteren.
Wat is de ideale leeftijd om te beginnen met badminton?
Het is het beste om te beginnen als kinderen tussen de 7 en de 12 jaar oud zijn.
Bron: badmintonnederland