Nederland loopt zeker niet op kop als het gaat om het aantal kinderen dat gebruik maakt van de buitenschoolse opvang (BSO). Toch gaat een kleine dertig procent van alle kinderen die naar de basisschool gaan naar de BSO. Nog steeds openen er in ons land nieuwe BSO’s hun deuren. Steeds meer zie je dat ook BSO’s zich differentiëren door hun aanbod. Waarschijnlijk heb je in jouw buurt de keuze uit meerdere BSO’s. Welke past nu bij jullie kind en waarop baseer je jullie keuze? In dit artikel gaan we in op verschillen tussen BSO’s en op welke factoren je moet letten bij het kiezen van een buitenschoolse opvang.
Wat is de Buitenschoolse opvang (BSO)?
BSO staat voor buitenschoolse opvang. Het woord zegt eigenlijk al dat dit om opvang gaat buiten de schooltijden. Dit kan zowel voor als na schooltijd zijn. Sommige mensen spreken ook wel van voorschoolse- en naschoolse opvang. De BSO valt onder de professionele kinderopvang en is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In Nederland zijn basisscholen zelfs verplicht om een vorm van buitenschoolse opvang aan te bieden. De meeste basisscholen werken hierin samen met een kinderdagverblijf. Sommige scholen hebben de BSO intern geregeld. Hierbij blijven de kinderen dus op school. Veel kinderen die voordat ze naar de basisschool gaan, naar een volledige dagopvang gaan, maken gebruik van de BSO op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Niet alleen kan je kind tijdens schooldagen terecht op de BSO maar ook tijdens studiedagen of vakanties is de BSO geopend. Alleen in het weekend is de BSO gesloten.
Verschil BSO en TSO
Officieel hoeft er geen opvang geregeld te worden voor tussen de middag. Deze periode valt ook niet onder de professionele kinderopvang. De meeste scholen werken met een continurooster waarbij kinderen op school blijven en niet naar huis gaan. Wanneer een school nog geen continurooster heeft, kunnen kinderen vaak op school blijven. Dit wordt ook wel overblijven genoemd en wordt door school zelf geregeld. Meestal met hulp van ouders of vrijwilligers. Tussenschoolse opvang (TSO) is dus duidelijk iets anders dan de buitenschoolse opvang.
Wat doet mijn kind op de buitenschoolse opvang?
De buitenschoolse opvang is duidelijk geen school en dus ligt de focus ook niet op leren. Belangrijker is dat kinderen na een schooldag kunnen ontspannen. Hiervoor worden verschillende activiteiten aangeboden. Denk hierbij aan creatieve activiteiten, buiten spelen of een gezelschapsspel. Een kind kan natuurlijk ook heerlijk even alleen ontspannen door bijvoorbeeld het lezen van een boek. Als oudere kinderen al huiswerk hebben, kan dit natuurlijk ook gedaan worden en is er voldoende hulp van de leidsters. In schoolvakanties worden vaak uitjes georganiseerd die de hele dag in beslag nemen.
Vervoer van de BSO naar school
De BSO brengt en haalt je kind naar en van school. Per BSO is het verschillend welk vervoermiddel hiervoor gebruikt wordt. Steeds meer zie je het gebruik van een bakfiets voor het vervoer van meerdere kinderen. Wat grotere BSO’s hebben vaak een eigen busje waarmee ze kinderen ophalen. Vaak zitten er per BSO locatie, kinderen van meerdere scholen. Hierdoor kan het voorkomen dat je kind even moet wachten na schooltijd omdat er eerst kindjes van een andere school gehaald moeten worden. Je merkt dat kinderen dit zelf al goed weten en dat even wachten meestal geen enkel probleem is. Het is wel belangrijk om de juf of meester hiervan op de hoogte te brengen zodat zij of hij weet hoe laat en door wie je kind opgehaald wordt.
Wat kost de Buitenschoolse opvang?
Net als het kinderdagverblijf, betaal je de kosten voor de BSO in eerste instantie zelf. Je sluit hiervoor een contract af met de betreffende instelling. Wel krijg je ter compensatie van de kosten kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Meestal betaal je de buitenschoolse opvang per uur omdat schooltijden van je kind per dag kunnen wisselen. Dit geldt misschien ook voor de tijd dat je je kind op kunt halen. Om te weten wat de buitenschoolse opvang jullie ongeveer gaat kosten, kun je eerst een rekentool gebruiken. Via de site van BerekenHet kun je heel makkelijk een berekening van de inschatting van de kosten maken.
Soorten BSO en BSO+
Van een buitenschoolse opvang op een boerderij, tot een jungle BSO. Inmiddels zijn er heel wat verschillende BSO’s in ons land en wordt de keuze steeds groter en leuker! Hieronder zetten we een paar mogelijkheden op een rijtje.
- Sport BSO – De naam zegt het al. De focus bij deze BSO ligt vooral op bewegen. Je kind kan hier verschillende binnen- en buitensporten beoefenen.
- Agrarische BSO – Deze BSO’s zijn meestal landelijk gelegen en hebben de focus op dierverzorging en de natuur. Samen koken is ook een steeds belangrijker onderdeel waardoor kinderen leren waar hun eten vandaan komt.
- Kleinschalige BSO – Deze vorm van BSO is erg gewild omdat het de gezinssituatie vaak het best nabootst. Door de kleinschaligheid kunnen de wachtlijsten echter wel hoog zijn.
- Vrije BSO – Op deze BSO is er veel aanbod en is het kind vrij om zelf een keuze te maken wat hij wil gaan doen.
- Buiten BSO – Buitenspelen is ontzettend belangrijk. Niet voor niets zijn er steeds meer BSO’s die hier dan ook de focus op leggen. Kinderen spelen buiten, ze sporten en zelfs een kleine biologieles zit meestal in het pakket.
- BSO+ – Deze BSO is voor kinderen die net even wat extra aandacht nodig hebben doordat ze een gedrags- of ontwikkelingsstoornis hebben.
Hoe kies je een buitenschoolse opvang?
Het belangrijkste is om te kijken naar een buitenschoolse opvang bij jou in de buurt. Vaak geeft een verhaal op internet toch een ander beeld dan de werkelijkheid. Neem je kind vooral mee als je gaat kijken. Een kind laat heel snel zien of hij op zijn gemak is of niet. Een BSO dichtbij school of huis ligt vaak het meest voor de hand maar soms loont het om net iets verder te kijken omdat dit wellicht een plek is waar je kind echt zichzelf kan zijn. Let er wel op dat de BSO die jullie in gedachten hebben in de buurt genoeg is van de basisschool zodat halen en brengen geen probleem is voor de BSO.
Bronnen: Wijzer over de basisschool, Expertisecentrum Kinderopvang, Berekenhet.nl