Gelukkig is de corona pandemie in Nederland naar de achtergrond verdwenen. Dit betekent echter niet dat niemand meer corona heeft of kan krijgen. Juist erg veel mensen testen positief waaronder kinderen. Meestal merken kinderen nauwelijks iets van een besmetting. Toch is het goed om te weten wat de symptomen zijn en wat je kunt doen als je kind niet lekker is. Hiernaast gelden rondom corona nog steeds een aantal regels. De huidige regels en adviezen nemen we op in dit artikel. Natuurlijk kunnen deze met de tijd veranderen.
Wat is corona?
Het coronavirus stak in het voorjaar van 2020 de kop op in Nederland. Dit virus kan de ziekte Covid-19 veroorzaken. Eigenlijk spreek je dus over Covid-19 op het moment dat iemand klachten krijgt van het coronavirus. Coronavirussen gaan vaker rond maar zijn nooit zo besmettelijk geweest dat bijna de hele wereldbevolking hiermee te maken heeft gekregen. Coronavirussen worden van dieren op mensen overgedragen. De coronavariant die voor de pandemie zorgde is zeer waarschijnlijk door vleermuizen op mensen overgegaan.
Een coronavirus tast de luchtwegen aan wat bij de meeste mensen leidt tot een milde verkoudheid. Tijdens deze pandemie hebben op grote schaall mensen covid-19 gekregen. Hierdoor zijn er ook meer mensen die er zieker van zijn geworden of zelfs aan de gevolgen van covid-19 zijn overleden.
Wat zijn de symptomen van corona bij kinderen?
Veruit de meeste kinderen merken het niet eens als ze geïnfecteerd zijn met het coronavirus. Als een kind wel klachten heeft, dan zijn de meest voorkomende symptomen hoesten en koorts. Een kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38,0 graden uitkomt. Hiernaast zijn neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten symptomen van covid-19. Oudere kinderen verliezen soms, net als volwassenen hun geur en smaak.
Wat zijn de risico’s van corona voor kinderen?
Zoals eerder beschreven zijn de risico’s voor kinderen die besmet raken met het coronavirus zeer klein. Inmiddels weten we steeds meer over dit virus waardoor we risico’s beter in kunnen schatten. In zeer zeldzame gevallen heeft een kind zulke erge klachten van covid-19 dat een ziekenhuisopname nodig is. Bij de meeste kinderen die opgenomen worden met covid-19 zie je dat onderliggende aandoeningen meespelen in het ziekteverloop.
Er is een heel klein risico dat een kind na ongeveer een maand tot anderhalve maand de aandoening MIS-C krijgt. Dit is een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken. Hierbij kun je denken aan organen zoals het hart, de longen, de nieren en hersenen. Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen en zijn er in Nederland geen kinderen aan overleden. Als je kind enkele weken na een coronabesmetting aanhoudende koorts heeft, rode ogen, buikklachten, duizelig is of huiduitslag krijgt, is het goed om even langs de huisarts te gaan.
Coronavaccinatie voor kinderen
Sinds begin dit jaar worden kinderen boven de vijf jaar ook uitgenodigd voor een vaccinatie tegen covid-19. Dit betekent niet dat alle kinderen verplicht zijn om deze vaccinatie te nemen, maar wel dat hij beschikbaar en goedgekeurd is voor kinderen. De vaccinatie zorgt ervoor dat mensen die covid-19 krijgen vaak een milder verloop van de ziekte hebben en hierdoor minder klachten. Momenteel wordt onderzoek gedaan of de zeldzame kans op MIS-C ook kleiner wordt door vaccinatie. Omdat het vaccin een nieuw ontwikkeld vaccin is, is er nog veel onzeker over de effecten op de lange termijn. Het vaccin is wel goedgekeurd door de EMA waardoor het in Nederland gegeven mag worden.
Natuurlijk kun je twijfelen of je je kind een vaccin moet geven. Praat hierover en lees jezelf in. Op internet is voldoende informatie te vinden. Ieder kind is anders, dus is het belangrijk om de voor- en nadelen voor je eigen kind af te wegen.
Kinderen met een chronische ziekte en corona
Inmiddels weten we steeds meer over het coronavirus en de impact op kinderen. Gelukkig is uit de huidige onderzoeken gebleken dat kinderen, ook wanneer ze een chronische ziekte hebben, geen ernstiger ziekteverloop hebben na een coronabesmetting. Voor de meeste kinderen met een chronische ziekte of aandoening gelden daarom geen aanvullende adviezen. Het kan natuurlijk wel zijn dat de behandelend arts van jullie kind een ander advies heeft. Dit komt vooral omdat er nog erg veel onwetendheid bestaat over het coronavirus en het verloop in combinatie met een chronische ziekte. Als je kind een verminderde afweer heeft, is het natuurlijk altijd goed om iets voorzichtiger te zijn en te zorgen voor voldoende rust.
Kan mijn kind corona doorgeven?
Er is veel controverse geweest over het doorgeven van het coronavirus door kinderen. In het begin van de pandemie dacht men dat o.a. scholen een belangrijke besmettingshaard waren. Hierdoor zijn scholen meerdere keren lange tijd gesloten geweest. Inmiddels weten we dat kinderen niet of nauwelijks ziek worden van een coronabesmetting en het ook niet snel doorgeven aan anderen. Een kind kan besmet zijn met het coronavirus, maar niemand anders in het huishouden besmetten. In Nederland is hier onderzoek naar gedaan en de resultaten komen overeen met buitenlandse studies. Een kind die in contact is geweest met iemand met een coronabesmetting hoeft nu ook niet meer in quarantaine
Actuele maatregelen en adviezen bij corona
Recent zijn de adviezen en maatregelen bij een coronabesmetting weer herzien. De actuele adviezen zijn (mei 2022):
- Basisadviezen – De basisadviezen gelden eigenlijk altijd wanneer je niet lekker bent. Als je verkouden bent, nies je in je elleboog en was je regelmatig je handen. Als je klachten hebt dan blijf je thuis en zorg je voor voldoende frisse lucht.
- Quarantaine – het quarantaine-advies voor iedereen vervalt als je in de buurt bent geweest van iemand met Covid-19. Als je zelf echter besmet bent, is het wel belangrijk om vijf dagen in thuisisolatie te gaan.
- Gezondheidsverklaring – Als je vanuit het buitenland naar Nederland reist, is het niet meer nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen
- Zelftest – Het is niet meer nodig om op de 5e dag na aankomst uit het buitenland een zelftest te doen.
- GGD – Je hoeft bij klachten niet meer te testen bij de GGD. Je kunt nu zelf thuis een test doen. Als je positief bent en klachten hebt, is het natuurlijk wel belangrijk om in thuisisolatie te gaan.
Bronnen: Nederlands Jeugd Instituut, National Geographic, AMC, Covidkids, Rijksoverheid.nl, RIVM