Lekker rennen, snelle moves maken, aanvallen en verdedigen. Houdt je kind wel van een beetje uitdaging? Dan is handbal wellicht een hele geschikte sport voor hem. Het is een dynamische sport waarbij je kind zich niet hoeft te vervelen tijdens de wedstrijden. In dit artikel beschrijven we wat handbal is, wat de voor- en nadelen van handbal zijn voor jouw kind, wat je kind nodig heeft voor deze sport en wat de kosten zijn om deze sport te kunnen beoefenen.
Wat is handbal?
Handbal is een balsport. Dit spel speel je met twee teams in een zaal. Het team dat de meeste ballen in het doel van de tegenstander gooit wint het spel. Je kind kan starten met handbal als hij 5 jaar is. Hij gaat dan spelen bij de kabouters. Kinderen leren hier spelenderwijs kennis maken met handbal. Zoals bij veel teamsporten het geval is, worden ook bij handbal de teams ingedeeld per leeftijdscategorie. De indeling is per leeftijd als volgt:
Kabouters of H-jeugd = 5-6 jarigen
F-jeugd = 7-8 jarige
E-jeugd = 9-10 jarigen
D-jeugd = 11-12 jarigen
C-jeugd = 13-14 jarigen
B-jeugd = 15-16 jarigen
A-jeugd = 17-18 jarigen
Bij de kabouters worden nog geen wedstrijden gespeeld. Plezier maken staat tijdens de trainingen voorop. Als je kind in de F-jes zit mag hij deelnemen aan kleine toernooien. Daar wordt gespeeld op een klein veldje. Er staan dan 5 kinderen in het veld en er is geen keeper. Ze spelen met een zachte bal en er is een klein doel. Vanaf de E-jeugd worden wedstrijdjes gespeeld met 5 veldspelers en een keeper. De kinderen spelen dan op een groot veld, met een klein doeltje en een harde bal. Vanaf de D-jeugd bestaat elk team uit zeven personen, waarvan 1 keeper en 6 veldspelers.
Wedstrijden
Handbal is een sport waarbij heel veel gebeurd in een wedstrijd. Het is ook een fysieke sport, want tijdens het verdedigen is lichaamscontact toegestaan. Ieder kind mag tijdens wedstrijden aanvallen en verdedigen. Dit gebeurd continue, waardoor het een hele dynamische sport is. Je kind moet snel kunnen schakelen. De overgang tussen een aanval en een verdediging is namelijk heel klein. Tijdens een wedstrijd mag je kind al stuiterend met de bal in de hand lopen. Stuit hij niet, dan mag hij maximaal 3 passen lopen en hij moet de bal binnen 3 seconden afspelen naar een teamgenootje. Verder staat voor het doel een halve cirkel op de grond. Je kind mag niet op de cirkel staan of er overheen stappen. Dit gebied is alleen voor de keeper. Vanaf elke andere plek in het veld mag je kind de bal proberen in het doel te gooien. Omdat er continue wordt aangevallen, zijn er voor alle kinderen veel kansen om een goal te maken. De duur van de wedstrijden varieert per leeftijd en is als volgt:
C-jeugd en jonger 2 x 20 minuten
B-jeugd 2 x 25 minuten
A-jeugd 2 x 30 minuten
Wat heb je nodig om handbal te kunnen spelen?
Om handbal te kunnen spelen heb je de volgende dingen nodig:
Benodigdheden
- Om een handdoek in te doen, kleding, een bidon en misschien een snack. Bestel dit product
- Deze leen je tijdens trainingen en wedstrijden van de club. Maar wel leuk als je kind er zelf eentje heeft om mee te oefenen. Bestel dit product
- Altijd handig om een bidon met water mee te nemen voor tijdens en na de training of wedstrjd. Bestel dit product
- Lichte schoenen die geschikt zijn om te gebruiken in een zaal. Bestel dit product
- Omdat handbal een binnensport is volstaat een t-shirt en een korte broek. Heeft je kind het snel koud dan zou je nog een sportvestje erbij kunnen aanschaffen. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport?
Het spelen van handbal kan de volgende voordelen met zich meebrengen:
- Je kind leert om snel te bewegen, gooien en te vangen.
- Hij krijgt conditie en traint zijn reactievermogen.
- Je kind leert goed met een bal om te gaan.
- Samenwerken is bij deze sport heel erg belangrijk. Samen bereik je veel meer dan alleen.
- Je kind leert zelf keuzes te maken en ook om voor zichzelf op te komen.
- Hij leert om in zichzelf te geloven en een positief zelfbeeld te krijgen.
- Je kind leert te denken in oplossingen in plaats van in problemen.
- Hij leert hoog te springen.
- Er zijn heel veel kansen om goals te maken. Omdat iedereen mag aanvallen, heeft daardoor ook ieder kind kans om te scoren.
- Je kind leert om te gaan met tegenslag en verlies.
- Zijn creativiteit, teamgeest, doorzettingsvermogen en vertrouwen wordt met deze sport ontwikkeld.
Wat zijn de nadelen van handbal spelen?
Naast alle voordelen heeft het spelen van handbal ook een aantal nadelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze niet allemaal van toepassing zijn op jouw kind:
- Het is een snelle sport, waarbij je kind continue in beweging is. Past dat bij jouw kind?
- Handbal is een teamsport waarbij worden gewonnen en verloren. De druk die dat met zich mee kan brengen is niet voor alle kinderen goed.
- Door het competitie-element bij deze sport is de kans op overbelasting groter.
- Niet in elke plaats is een handbalvereniging. Dit betekent dat je als ouder naar de trainingen en wedstrijden moet rijden. Dit geldt overigens alleen voor clubs buiten de randstad.
- Handbal is een fysieke sport. Tijdens wedstrijden wordt je veelvuldig aangeraakt. Niet ieder kind vindt dat prettig.
Wat zijn de kosten voor handbal?
De contributie voor handbal varieert per club. Meestal betaal je voor een (school)jaar lidmaatschap. Start je halverwege het jaar dan betaal je meestal de helft van de jaarkosten. De kosten voor de clubcontributie van de jeugd variëren tussen de €90,- tot €350,- per jaar. Ook wordt er soms nog een aparte bondscontributie geïnd door de club en/ of worden er kosten doorberekend voor speciale clubkleding. Op de website van de vereniging bij jou in de buurt kun je de actuele kosten vinden voor deze sport. Ben je benieuwd of handbal een geschikte sport is voor jouw kind, vraag dan bij de plaatselijke vereniging of je kind daar één of meerdere keren vrijblijvend mag meetrainen. Zo maak je nog niet direct kosten en kan je kind kennismaken met handbal.
Als je kind graag op handbal wil en je hebt te weinig geld voor een sportclub, dan kan het Jeugdfonds sport & cultuur jullie wellicht helpen. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar betalen zij in bepaalde gevallen de contributie van de sportclub en soms ook de benodigde spullen. Op hun website lees je welke regels er gelden binnen jouw gemeente.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat zijn de voordelen van het spelen van handbal voor kinderen?
Handbal is een uitstekende manier voor kinderen om hun fysieke gezondheid en conditie te verbeteren. Het verbetert ook hun coördinatie en balvaardigheid.
Wat is de beste manier om kinderen te motiveren?
De beste manier om kinderen te motiveren om beter te spelen is door ze te belonen voor hun prestaties en te stimuleren om hun doelen te bereiken. Creëer een positieve omgeving waarin kinderen kunnen leren van hun fouten. Geef positieve feedback en complimenten en ondersteun ze bij het verbeteren van hun spel.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op handbal?
Je kind kan starten met handbal als hij 5 jaar is. Hij gaat dan spelen bij de kabouters. Kinderen leren hier spelenderwijs kennis maken met handbal.
Bron: handbal