Particulier onderwijs wordt steeds populairder. Het aantal particuliere scholen is dan ook verdubbeld in de afgelopen 5 jaar. Op dit moment, in 2023, zijn er inmiddels 101 particuliere basisscholen en 39 scholen in het voortgezet onderwijs, blijkt uit de cijfers van de onderwijsinspectie. De reden voor deze opkomst is de groeiende onvrede die ouders hebben over het reguliere onderwijs. De steeds groter wordende klassen en het lerarentekort zijn onder andere problemen waar het reguliere onderwijs mee te kampen heeft. Dus ondanks hoge kosten kiezen ouders toch steeds vaker voor dit type onderwijs, kleinschalig met veel aandacht voor het kind. Maar wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En hoe kies je nou een particuliere school die echt past bij jouw kind? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is een particuliere school?
Misschien vraag je je af wat nou precies het verschil is tussen een reguliere school en een particuliere school. Hieronder sommen we voor je op wat het particuliere onderwijs inhoudt.
- Een particuliere school krijgt geen subsidie van de overheid. Jij als ouder betaalt de volledige kosten zelf. Hierdoor is particulier onderwijs duur en niet beschikbaar voor iedereen.
- Volgens Particulier Onderwijs Nederland lopen de tarieven van particuliere basisscholen uiteen van 13.800 euro tot 19.000 euro per schooljaar. Voor een middelbare school in de bovenbouw betalen de ouders gemiddeld 24.300 euro per jaar.
- Particuliere scholen moeten officieel worden erkend en aan de eisen van de Onderwijsinspectie voldoen.
- Er is dus wel toezicht van de onderwijsinspectie, maar omdat particuliere scholen geen subsidie krijgen is er meer vrijheid om de lessen en examens naar eigen inzicht in te vullen.
Welke particuliere school past bij jouw kind?
Dit begint natuurlijk bij jouw kind. Wat is zijn/ haar niveau? Zijn er bepaalde problemen waar jullie tegenaan zijn gelopen in het reguliere onderwijs? Heeft je kind meer persoonlijke aandacht nodig maar zoeken jullie wel een school die traditioneel onderwijs aanbiedt. Of zoeken jullie juist naar een school die het net even anders aanpakt?
Ook in het particulier onderwijs kunnen scholen erg van elkaar verschillen. Van traditioneel onderwijs, met een focus op kennis reproduceren en overhoren, tot vernieuwend onderwijs, waarbij talentontwikkeling centraal staat. Een voorbeeld van een particuliere school waarbij ze de focus leggen op talentontwikkeling is Florencius. Met een vestiging in Laren, Amstelveen en Haarlem. Deze school heeft een holistische benadering en werkwijze. Hun missie is om leerlingen te helpen zich te ontwikkelen tot kritische, open-minded en evenwichtige personen op alle vlakken (mentaal, sociaal, emotioneel en fysiek). Het talent van het kind staat hierbij centraal. Om dit doel te bereiken wordt een gebalanceerd onderwijsprogramma aangeboden waarbij positieve individuele aandacht centraal staat.
Om erachter te komen wat echt goed past bij jullie kind, kun je het beste een aantal scholen bezoeken. Stel tijdens het bezoek vragen over bepaalde zaken die voor jou belangrijk zijn. Hierbij kun je denken aan dingen zoals;
- in hoeverre je kind wordt geholpen bij het plannen en huiswerk maken
- of er een speciaal beleid is op het gebied van dyslexie, hoogbegaafdheid, ADD/ADHD etc.
- of er een mogelijkheid is om extra vakken te kiezen zoals bijvoorbeeld Engels
- en hoe je op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkeling van je kind? Wat voor leerlingvolgsysteem wordt er bijvoorbeeld gebruikt?
De voordelen van particulier onderwijs
Sommige kinderen vallen buiten de boot in het reguliere onderwijs maar komen ook niet in aanmerking voor het speciaal onderwijs. Denk aan kinderen die hoogbegaafd of hoogsensitief zijn. Maar bijvoorbeeld ook kinderen met ADD, ADHD of dyslexie. Op een particuliere school kan een kind het onderwijs in zijn eigen tempo volgen. Een ander groot voordeel zijn de kleine klassen van gemiddeld 8 tot 10 leerlingen. Er is meer rust en persoonlijke aandacht en dat komt de concentratie en dus het schoolwerk ten goede.
De benadering is anders dan in het reguliere onderwijs. Er wordt naar gestreefd om kinderen te motiveren om te leren vanuit hun eigen motivatie. Kinderen hebben een eigen inbreng en kunnen hun eigen koers bepalen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het bevorderen van respect voor zowel de samenleving als de natuur.
De nadelen van particulier onderwijs
Er zit ook een keerzijde aan de opkomst van particuliere scholen. Het kan namelijk leiden tot een tweedeling in de maatschappij. Omdat dit type onderwijs zo ontzettend duur is, is het zeker niet voor iedereen weggelegd. En dat is jammer want er zijn dan hele groepen kinderen die echt veel baat zouden hebben bij het kleinschalige karakter en de extra aandacht maar die buiten de boot vallen. Volgens politici en onderwijsdeskundigen zorgt dit voor ongelijkheid.
Eigenlijk wil je natuurlijk dat iedere leerling zijn volledige potentie kan benutten en dat resultaten niet afhangen van het geld dat hun ouders meebrengen. Toch is het wel begrijpelijk dat ouders die het kunnen betalen kiezen voor het particulier onderwijs. Daarmee doen zij uiteindelijk niks verkeerd
Bron: NOS
*Dit artikel bevat gesponsorde content