Basketbal is vooral in Amerika een hele populaire sport, maar ook in Nederland gaan steeds meer kinderen basketbal spelen. Het lijkt misschien geen sport voor jonge kinderen vanwege de zware bal en de hoge basket, maar met een lichte bal en een lager hangend net kunnen ook kinderen deze sport beoefenen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van basketbal. Zo lees je wat de voor- en nadelen zijn van deze sport, vertellen we wat basketbal is, wat je kind nodig heeft om deze sport te kunnen beoefenen en wat de kosten zijn.
Wat is basketbal?
Basketbal is een balsport waarbij twee teams van 5 kinderen tegen elkaar spelen in een zaal. De bal is van leer of van rubber. Het is de bedoeling dat je de bal zo vaak mogelijk door de basket van de tegenstander gooit en daarmee punten scoort. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd. Vanaf 6 jaar kan je kind beginnen met basketballen. Bij sommige verenigingen bieden ze een voorloper aan van basketbal voor kinderen vanaf 4 jaar. Spelenderwijs leren ze daar het spel. Ze ontwikkelen hier alvast balgevoel, maar ze maken vooral plezier. Deze teamsport is geschikt voor zowel meisjes als jongens, volwassenen en kinderen. Bij basketbal heb je jongens-, meisjes- of mixteams. Samenwerken en van elkaar leren staat centraal bij basketbal, want samen bereik je meer dan alleen.
Bij deze sport worden de teams aangegeven met een U. De U staat voor ‘under’. Het Engelse woord voor onder. De teams zijn ook bij deze sport ingedeeld op leeftijd:
- U8: kinderen onder de 8 jaar.
- U10: 8-9 jaar
- U12: 10-11 jaar
- U14: 12-13 jaar
- U16: 14-15 jaar
- U18: 16-17 jaar
Wedstrijden
De basket hangt voor kinderen tot en met 12 jaar op 2.60 meter hoogte. Daarna hangt hij op 3.05 meter hoogte. Achter de basket hangt een bord, daar mag de bal tegen aan stuiten. In het midden van het basketbalveld staat een cirkel op de vloer. Hier start het spel altijd met een sprongbal.
Vanaf de U8 tot en met de U12 worden er wedstrijden gespeeld van 8 x 4 minuten. Vanaf de U14 duren wedstrijden 4 x 10 minuten. Tijdens de wedstrijd mag je kind maximaal 2 stappen lopen met de bal in de hand. Verder mag hij zich alleen voortbewegen door tijdens het rennen te dribbelen met de bal. Ook mag er met een basketbal niet gevoetbald worden.
Wat heb je nodig om basketbal te kunnen spelen?
Om deze sport te kunnen spelen heb je de volgende spullen nodig:
Benodigdheden
- Lange sokken bieden ondersteuning op de juiste plek, zakken niet af en gaan niet glijden door waardoor ze erg comfortabel zijn tijdens het sporten. Vind je kind veel ondersteuning rond zijn enkels prettig dan kun je kiezen voor een wat langer model. Bestel dit product
- Om mee te oefenen buiten de training om. Tijdens de trainingen en wedstrijden leen je een bal van de vereniging. Bestel dit product
- Om basketbal te kunnen spelen heb je een paar goede schoenen nodig die geschikt zijn om in de zaal te gebruiken. Bestel dit product
- Een t-shirt of hemdje dat tijdens de trainingen kan worden gedragen. Bestel dit product
- Een korte broek die kan worden gedragen tijdens de trainingen. Bestel dit product
- Je kind krijgt waarschijnlijk wel dorst van al dat rennen. Neem dus altijd een bidon mee met water zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken. Bestel dit product
- Handig om extra kleding in mee te nemen, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor jouw kind?
Als je kind basketbal gaat spelen dan levert dat voor hem een aantal voordelen op. Hier sommen wij er een aantal voor je op:
- Het is een uitdagende en snelle sport. Je kind leert om snel te schakelen tijdens het spelen.
- Je kind leert creatief te zijn en strategisch te denken.
- Je kind werkt hard aan zijn conditie bij basketbal. Hij rent veel en wordt steeds sneller.
- Door te basketballen krijgt je kind steeds meer kracht in zijn armen en benen.
- Motorisch wordt je kind steeds sterker.
- Omdat het een teamsport is leert je kind om samen te werken en samen steeds beter te worden in het spel.
- Je kind leert naast samenspelen ook als team te winnen en te verliezen.
- Je kind wordt technisch steeds beter. Hij leert hoe hij moet dribbelen tijdens het rennen en hij leert verschillende manieren om goed over te spelen naar zijn teamgenoten.
Wat zijn de nadelen van basketbal spelen?
Naast alle voordelen heeft het spelen van basketbal ook een aantal nadelen. Dit geldt natuurlijk niet voor alle kinderen, maar we hebben ze wel voor jou op een rijtje gezet zodat je zelf kan bepalen of dit voor jouw kind van toepassing is:
- Binnen het team kan er groepsdruk ontstaan, niet ieder kind is daar bij gebaat.
- Bij deze sport speel je met twee teams tegen elkaar, waardoor er druk ontstaat om te winnen. Niet voor ieder kind is deze strijd goed.
- Door het competitie-element is de kans op overbelasting groter.
- Als ouder wordt van jou verwacht dat je meerijdt naar de uit-wedstrijden.
- Omdat niet in elke plaats een basketbalclub is, betekent dit dat je voor trainingen soms een stukje moet rijden. Ook voor wedstrijden geldt dit. Dit geldt met name voor clubs buiten de randstad.
Wat zijn de kosten voor basketbal?
Bij iedere basketbalvereniging betaal je contributie. Dit jaarbedrag varieert per club. Mocht jouw kind halverwege het jaar instromen, dan betaal je de contributie vaak naar rato. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je per jaar tussen de €140,- tot €285,- aan contributie aan de vereniging. Vaak moet er ook een apart bedrag betaald worden voor de bond. En soms komen er extra kosten bij voor wedstrijdkleding. Vraag bij de vereniging bij jou in de buurt eens naar de actuele prijzen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Als jouw kind nog niet zeker weet op welke sport hij wil kan je vaak één of meerdere gratis proeflessen volgen.
Wil jouw kind graag sporten, maar heb jij daar niet genoeg geld voor? Dan kan je wellicht gebruik maken van het Jeugdfonds sport & cultuur. Voor jeugd onder de 18 jaar betalen zij soms de jaarlijkse contributie en soms ook benodigde kleding et cetera. Binnen jouw gemeente zijn hiervoor regels opgesteld. Op de website van het Jeugdfonds lees je hier alles over.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat is het voordeel van basketbal voor kinderen?
Basketbal helpt kinderen hun fysieke, mentale en sociale vaardigheden te verbeteren. Het is een geweldige sport om fit te blijven, teamwork te leren en zelfvertrouwen te krijgen.
Wat is een goede leeftijd om te beginnen met basketbal?
Vanaf 6 jaar kan je kind beginnen met basketballen. Bij sommige verenigingen bieden ze een voorloper aan van basketbal voor kinderen vanaf 4 jaar. Spelenderwijs leren ze daar het spel.
Is basketbal een geschikte sport voor kinderen met beperkte mobiliteit?
Ja, basketbal is een geschikte sport voor kinderen met beperkte mobiliteit. Er zijn verschillende adaptieve basketbalprogramma’s die zijn ontworpen om kinderen met beperkte mobiliteit te helpen bij het leren van de sport.
Bronnen: basketball