Turnen is een populaire sport onder kinderen. Ze worden er sterk en lenig van. Het is magisch om te zien hoe kinderen ogenschijnlijk zo makkelijk bewegen tijdens deze sport. Niks is natuurlijk minder waar, want er moet veel geoefend worden voordat het er zo ‘makkelijk’ uit ziet. In dit artikel nemen we jou mee in de wondere wereld van turnen voor kinderen. Aan bod komt wat turnen is, wanneer je kind kan starten met deze sport, wat hij nodig heeft om deze sport te kunnen doen, wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten turnen met zich meebrengt.
Wat is turnen?
Turnen is een sport waarbij je kind allerlei oefeningen gaat doen. Het is geen teamsport, dus je kind doet deze oefeningen alleen. Hij traint wel met andere kinderen samen en deze sport wordt zowel door jongens als meisjes gedaan. Wel doen de jongens andere oefeningen dan de meiden.
Meisjes trainen en doen wedstrijden op de volgende vier toestellen:
- de brug met ongelijke liggers
- de sprong (op een kast of pegasus)
- de vloer
- de evenwichtsbalk
De jongens trainen en doen wedstrijden op vijf toestellen:
- de brug met gelijke liggers
- de sprong
- de vloer
- de ringen
- het rek
In het begin zullen meisjes en jongens samen trainen. Later zullen zij apart gaan trainen op de verschillende onderdelen. Op ieder toestel doet je kind verschillende oefeningen, zwaaien of sprongen. Bij sommige onderdelen gebruikt je kind magnesium op zijn handen. Dit is een wit krijtachtig poeder. Hierdoor zijn zijn handen minder vochtig en heeft hij beter grip. Sommige kinderen gebruiken hiervoor ook leertjes om hun handen. Je kind leert allerlei verschillende bewegingen maken, waarbij de juiste techniek heel erg belangrijk is. Er wordt net zo vaak geoefend totdat de sprong of zwaai perfect uitgevoerd wordt.
Wanneer kan mijn kind beginnen met turnen?
Turnen is geschikt voor alle leeftijden. Vanaf de leeftijd van 1,5 jaar kan je kind bij veel gym- en turnverenigingen al samen met jou meedoen aan de ouder-en-kind-gymlessen. Dit gaat over in kleutergym. Je kind leert dan al over bankjes lopen, over hindernissen heen klimmen, et cetera. Spelenderwijs leren de kleintjes hier hun eigen lichaam kennen en leren ze hun grenzen verleggen, in de veilige omgeving van papa of mama. Alle basisbewegingen van het turnen komen dan al aan bod: balanceren, kruipen, rollen, draaien, stoeien, zwaaien, springen, klimmen en klauteren.
Vanaf 6 jaar kan je kind op turnen en start hij met oefeningen op de toestellen. Je kind leert dan hoe hij van het toestel af moet komen, hoe hij een radslag moet doen, hoe hij moet rollen en draaien en hoe hij kan springen. Daarnaast wordt er flink geoefend op hun lichaamshouding en hun expressie tijdens en na de oefeningen. Hij leert in het begin dus echt de basis van het turnen aan. Hoe ouder je kind wordt, hoe serieuzer de trainingen worden. Samen plezier maken staat altijd voorop. Kinderen trainen met andere kinderen van hetzelfde niveau samen. Hierdoor kan ieder kind op zijn eigen tempo doorgroeien. Zodra je kind langer op les zit kan hij ook meedoen aan turnuitvoeringen en wedstrijden. Vaak moet je kind dan een turnpakje van de vereniging aanschaffen.
Wat heb je nodig om te kunnen turnen?
Om te kunnen turnen heeft je kind deze spullen nodig:
Benodigdheden
- Turnen kan in principe ook op blote voeten maar het is belangrijk om al op jonge leeftijd de gewoonte aan te nemen om turnschoenen te dragen. Ten eerste omdat dat hygiënischer is en ten tweede omdat je kin dan een betere grip heeft. Bestel dit product
- Vaak is het voor je kind prettig om tijdens de trainingen een broekje te dragen over het turnpakje. Bestel dit product
- Het dragen van een turnpakje is tijdens de lessen gewenst, maar niet verplicht. Tijdens trainingen kan het fijn zijn om ook een turnbroekje erbij te dragen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Tijdens wedstrijden is het dragen van turnkleding wel verplicht. Bestel dit product
- Je kind krijgt waarschijnlijk wel dorst van al dat rennen. Neem dus altijd een bidon mee met water zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken. Bestel dit product
- Handig om extra kleding in mee te nemen, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor jouw kind?
Als jouw kind wil gaan turnen dan kan dit voor hem de volgende voordelen opleveren:
- Je kind leert snelheid omzetten in kracht, zodat hij omhoog kan zwaaien.
- Het doorzettingsvermogen van je kind wordt vergroot. De meeste oefeningen zal je kind namelijk vaak moeten herhalen voordat het goed gaat.
- Je kind wordt steeds leniger en flexibeler als hij deze sport gaat doen.
- Omdat turnen geen teamsport is, is er dus geen sprake van competitiedrang.
- Deze sport bevordert de fysieke en mentale vaardigheden van je kind.
- Je kind krijgt een steeds betere conditie. Zwaaien, springen, rennen en oefeningen doen is best zwaar.
- Je kind traint veel verschillende spiergroepen tegelijk, hierdoor ontwikkelt hij lange en flexibele spieren.
- Het uithoudingsvermogen van je kind wordt getraind en wordt steeds groter.
- Je kind leert nieuwe uitdagingen aan te gaan en hierin door te zetten.
- De motoriek en de coördinatie wordt goed getraind tijdens het turnen, omdat je kind zijn armen en benen tegelijkertijd of juist apart van elkaar moet bewegen tijdens de oefeningen.
- Je kind krijgt een steeds beter evenwicht door de oefeningen op de verschillende toestellen.
- Je kind kan bij turnen goed zijn energie kwijt.
Wat zijn de nadelen van turnen?
Naast alle voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan deze sport. Deze zijn wellicht niet allemaal van toepassing op jouw kind:
- In het begin is de kans op blessures groter, omdat je kind de techniek nog niet goed beheerst. Vooral enkelblessures komen veel voor vanwege een verkeerde landing.
- Omdat turnen geen teamsport is, leert je kind op een andere manier samen spelen en samenwerken.
- Deze sport kan fysiek heel zwaar zijn en je kind moet er relatief veel tijd in stoppen om steeds beter te worden.
Wat zijn de kosten om te turnen?
De contributie bij turnen verschilt per vereniging en bedraagt tussen de €100,- en €220,- per jaar. Bij sommige verenigingen betaal je eenmalig inschrijfgeld en soms een bijdrage voor het lidmaatschap bij de turnbond. Op de website van de vereniging bij jullie in de buurt kun je meer lezen over de actuele kosten van de contributie. Twijfel of je deze sport geschikt is voor jouw kind? Plan dan gratis één of meerdere proeflessen in voor je kind bij een vereniging. Je kind kan dan kijken bij een les of zelf al meedoen. Een laagdrempelige manier om erachter te komen of turnen bij je kind past en of hij er plezier in heeft.
Bij gezinnen waar te weinig geld is kunnen kinderen tot 18 jaar met behulp van het Jeugdfonds sport & cultuur toch een sport uitoefenen. De contributie en eventueel andere benodigdheden zoals kleding worden vaak door het fonds betaald voor deze kinderen. Op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur staan alle regels beschreven waar in jullie gemeente aan moet worden voldaan. De buurtsportcoach of een leraar van school kan een aanvraag voor jouw kind doen.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Hoeveel tijd is een kind elke week kwijt aan turnen?
Dit is afhankelijk van de leeftijd en het niveau van het kind. Gemiddeld besteden kinderen onder de 6 jaar twee keer per week een half uur aan turnen, terwijl kinderen tussen de 6 en 12 jaar 2 tot 3 keer per week een uur aan turnen besteden.
Wat is de beste leeftijd om te beginnen met turnen?
Tussen de 4 en 6 jaar. Kinderen van deze leeftijd hebben voldoende kracht en coördinatie om de basisvaardigheden te leren.
Wat zijn de voordelen van turnen?
Turnen is een activiteit die kinderen helpt om hun fysieke, motorische en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het is een leuke manier om de conditie te verbeteren, de balans en flexibiliteit te vergroten en de coördinatie te verbeteren. Ook geeft turnen een kind meer zelfvertrouwen.
Bron: KNGU