Waar is de tijd gebleven? Ineens gaat je kind naar groep 8 en komt er binnen een jaar een einde aan de basisschooltijd. Dit laatste jaar zal je kind veel leren en zullen er belangrijke keuzes voor de toekomst gemaakt worden. Het is voor veel kinderen een heftige periode. Wat kun je allemaal verwachten en hoe zorg je ervoor dat het een leuk jaar wordt waarin je kind zo min mogelijk stress ervaart? Lees mee!
Wat zijn de algemene leerdoelen dit schooljaar?
De voorspelbaarheid van de afgelopen jaren maakt bij jou misschien plaats voor een onrustig gevoel nu je kind start met het laatste schooljaar op de basisschool. Wat kunnen jullie allemaal verwachten? Allereerst is het fijn om te weten wat de algemene leerdoelen zijn voor het komende jaar.
Groep 8 vat een beetje samen wat je kind gedurende zijn gehele schoolcarrière heeft geleerd. Het tempo gaat daarbij omhoog en ook zal het huiswerk van je kind worden opgeschroefd. Op deze manier kan je kind zich vast voorbereiden op de gang van zaken op de middelbare school. Huiswerk maken en het plannen hiervan is echt nog iets wat je kind op deze leeftijd moet leren. Om dit in goede banen te leiden en je kind hierbij te helpen is het belangrijk om een goede schoolagenda voor je kind te kopen.
De eindtoets en het schooladvies
Afhankelijk van de school waar je kind op zit heb je voor of na de uitslag van de eindtoets een adviesgesprek met de leerkracht van je kind. Het advies is gebaseerd op toetsuitslagen, werkhouding en karakter. De leerkracht zal tijdens het gesprek aangegeven welk niveau de school in gedachten heeft voor je kind. Veel kinderen worden enorm zenuwachtig van de eindtoets en dat bevordert doorgaans de resultaten niet. Om die reden mag de uitslag van de eindtoets niet meer fungeren als toelatingseis door het voortgezet onderwijs. Het schooladvies is tegenwoordig bindend.
In het schooljaar 2023-2024 zal de afnameperiode van de eindtoets, die dan veranderd in een doorstroomtoets, plaatsvinden in de eerste twee weken van februari. Op die manier zit er minder tijd tussen het geven van het schooladvies, tussen 10 en 31 januari, en het afnemen van de toets. Dit is om te voorkomen dat ouders hun kinderen bij een tegenvallend schooladvies naar extra toetstrainingen sturen. De naamswijziging van de toets is om te benadrukken dat scholen op meerdere momenten moeten kijken naar hoe leerlingen ervoor staan. Een leerling blijft zich ontwikkelen. Daarom moet er niet alleen in groep 8 maar ook op de middelbare school goed gekeken worden of de leerling nog op de juiste plek zit. Ook kan de uitslag van de eindtoets/ doorstroomtoets het schooladvies niet omlaag halen. Bij een hogere score kan het schooladvies wel naar boven worden aangepast. Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.
Inschrijven bij het voortgezet onderwijs, hoe werkt dat?
Door de nieuwe wet die ingaat vanaf 2023-2024, zal er één centraal aanmeldmoment komen voor groep 8-leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Het eerste centrale aanmeldmoment zal plaatsvinden in de week voor 1 april 2024. Dit geeft leerlingen allemaal een gelijke kans op de school van hun keuze.
Vooralsnog zal je je kind de komende jaren kunnen inschrijven na de uitslag van de eindtoets en het adviesgesprek. Meestal is dit rond half maart. De open dagen vinden vaak voor die tijd plaats in januari of februari. Ga naar zo veel mogelijk open dagen. Probeer de sfeer te voelen en bekijk met je kind de gehele school. Maak na afloop samen een keuze.
Lees ook: Tips voor het kiezen van een middelbare school
Het inschrijven bij het voortgezet onderwijs verschilt per gemeente. Kijk hiervoor eerst op de website van de gemeente waarin je kind naar school zal gaan. In sommige gemeenten hebben de schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van leerlingen over de scholen. Soms wordt er bijvoorbeeld geloot. In dit geval is het verstandig je kind op meerdere scholen aan te melden.
Het aanmelden kan je zelf doen of via de basisschool laten verlopen. De middelbare school moet in ieder geval de volgende informatie ontvangen: persoonsgegevens, geboortedatum, geslacht, BSN- of onderwijsnummer en het basisschooladvies. Meld je kind altijd schriftelijk aan, zodat de aanmelding formeel is. Het schoolbestuur bepaalt of je kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt daarbij naar het schooladvies van de basisschool. Na de aanmelding heeft een school 6 weken om te reageren.
Het afscheid
Na alles stress van de eindtoets en schoolkeuze. Kan er nog even volop genoten worden van de laatste maanden op de basisschool. Het leren gaat uiteraard door maar er is ook plaats voor heel veel leuke dingen. Vaak gaan de kinderen op schoolkamp en bereiden ze een musical voor. Probeer als ouder zoveel mogelijk mee te helpen bij activiteiten want zo maken jullie samen herinneringen die heel waardevol zijn voor later.
Straks gaat je kind naar de middelbare school en is hij ineens niet meer de oudste maar de jongste op school. Dat zal zeker even wennen zijn. Laat je kind dus vooral genieten dit laatste jaar!
*Dit artikel bevat gesponsorde content