Op televisie ziet kickboksen er soms best wel heftig uit. Dus je vraagt je wellicht af of dit wel een geschikte sport is voor kinderen. Maakt kickboksen van je kind een straatvechtertje of valt dat wel mee? Lees hieronder wat kickboksen inhoudt en welke voor- en nadelen deze sport heeft voor jouw kind. Ook lees je welke spullen je kind nodig heeft om te kunnen kickboksen, op welke leeftijd hij kan starten en wat de kosten zijn voor deze sport.
Wat is kickboksen?
Kickboksen is een vechtsport waarbij je kind zijn handen en benen mag gebruiken. Deze sport is geschikt voor zowel jongens als meisjes. Het kan er soms wild aan toe gaan, maar er zijn strenge regels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Zo mag er bij kinderen onder de 18 jaar niet naar het hoofd gestoten of getrapt worden. Ook moeten kinderen altijd bescherming dragen.
Vanaf wanneer kan mijn kind op kickboksen?
Vanaf 6 jaar kan je kind starten met kickboksen. Bij sommige verenigingen kan je kind zelfs al eerder terecht voor deze sport. Hij start dan op een speelse manier met spelletjes en enkele basistechnieken. Discipline en respect staan dan ook al voorop, maar samen plezier maken is natuurlijk het belangrijkste.
Je kind wordt voor de trainingen ingedeeld in een groep met kinderen van verschillende leeftijden. Dit varieert natuurlijk per vereniging, maar vaak zijn er drie groepen voor kinderen:
- 4 tot en met 8 jaar
- 9 tot en met 12 jaar
- 13+
Kinderen leren tijdens de training op een speelse manier met elkaar omgaan, zonder dat er agressie bij komt kijken. Het draait allemaal om het hebben van wederzijds respect en het helpen van elkaar. Ze leren de eerste trap- en stoottechnieken op een veilige manier. Jouw kind heeft natuurlijk beschermers om én er gelden strenge regels waar hij zich aan moet houden.
Kickboksen kan het hele jaar door worden gedaan, omdat de trainingen en wedstrijden altijd binnen plaatsvinden. Kinderen tot 10 jaar trainen alleen. Vanaf dat kinderen 11 jaar zijn mogen zij gaan deelnemen aan wedstrijden in de ring. Dit worden kickboks gala’s genoemd. Je kind wordt ingedeeld op gewicht. Hij gaat dan ook vaker trainen, om hem zo goed mogelijk voor te bereiden op een gala. Zo’n wedstrijd vraagt namelijk veel van je kind, omdat het intensieve en explosieve acties vraagt van hem. Een goede voorbereiding -in zowel voeding als training- is daarom erg belangrijk.
Wat heb je nodig om mee te kunnen doen aan kickboksen?
Om te kunnen kickboksen heeft je kind makkelijk zittende kleding nodig en een aantal beschermers:
Benodigdheden
- Een hoofdbeschermer is er om wenkbrauw- en oor blessures te voorkomen. Er zijn 2 type hoofdbeschermers. De trainingshoofdbeschermer, deze biedt goede bescherming ook bij de jukbeenderen en kin. En de wedstrijd hoofdbeschermer: met een open gezicht. Bestel dit product
- Binnenhandschoenen en bandages worden gedragen onder de bokshandschoenen. Ze zorgen voor extra stevigheid om de polsen en beschermen de knokkels en kleine botjes in de handen. Bestel dit product
- Een gebitsbeschermer is een van de belangrijkste onderdelen van een goede uitrusting voor kickboksen. Een bitje beschermt de tanden en lippen van je kind. Daarnaast zorgt het ervoor dat de kaken recht op elkaar blijven staan. Bestel dit product
- Scheenbeschermers voorkomen dat je kind een blessure krijgt aan het scheenbeen of de wreef. Ze beschermen daarnaast ook de tegenstander. Een scheenbeschermer moet tot net iets onder de knie komen qua lengte. Bestel dit product
- Bokshandschoenen hebben een dempende vulling op de knokkels. Ook aan de zijkant van de handschoen zit een extra demping waardoor. Bestel dit product
- Fijn zittende broek vaak gemaakt van een gladde stof met een elastische tailleband voor ultiem comfort. Bestel dit product
- Een t-shirt of hemdje dat tijdens de trainingen kan worden gedragen. Bestel dit product
- Ook wel kruisbeschermer genoemd Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor jouw kind?
Kickboksenverenigingen leveren geen agressieve kinderen af, want gelukkig heeft deze sport ook heel veel voordelen:
- Kinderen kunnen in deze sport heel goed hun energie kwijt.
- Je kind wordt weerbaarder.
- Je kind krijgt discipline bijgebracht tijdens de gestructureerde lessen, waardoor hij ook leert op te letten. Ook buiten de sport heeft je kind hier profijt van.
- Kinderen leren bij deze sport zichzelf te verdedigen.
- In deze sport staat respect hebben voor elkaar op nummer één.
- Je kind leert zich zelfstandig te redden. Tijdens de trainingen traint hij samen met andere kinderen, maar zodra hij mee gaat doen aan wedstrijden dan moet hij het alleen doen.
- Het reactievermogen van jouw kind wordt verbeterd en hij leert zich concentreren.
- Met kickboksen gebruikt je kind heel veel verschillende spieren, hierdoor wordt hij sterker en leniger.
- Hij leert wat links en rechts is doordat hij constant oefent met trappen en stoten.
- Je kind leert dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn winst of verlies.
- Tijdens kickboksen leert je kind op een laagdrempelige manier om goed te vallen, weer op te staan en het opnieuw te proberen. Hierdoor leert hij ook om door te zetten.
- Kinderen die onzeker zijn of moeite hebben om voor zichzelf op te komen hebben veel baat bij deze sport. Ze leren wat ze allemaal kunnen en waar ze goed in zijn. Ze leren dat ze niet machteloos zijn, maar controle kunnen uitoefenen op een situatie. Je kind leert dus voor zichzelf op te komen.
- Je kind leert op een goede manier om met zijn frustraties en agressie om te gaan, zonder daarmee een ander kind pijn te doen.
- De conditie van je kind krijgt een boost.
Wat zijn de nadelen van kickboksen voor jouw kind?
Ondanks alle voordelen, heeft het beoefenen van kickboksen ook een paar nadelen:
- Zodra je kind mee gaat doen aan wedstrijden en gaat vechten in de ring, kan er letsel ontstaan. Gelukkig zijn er strenge regels opgesteld waar kinderen zich aan moeten houden. Je mag bijvoorbeeld niet trappen of stoten naar het hoofd, maar deze sport blijft niet zonder gevaar.
- Kickboksen is een individuele sport, waardoor je kind op een andere manier leert samenwerken dan bij een teamsport.
- Tijdens wedstrijden gaat het om de winst, de druk die dat met zich meebrengt is niet voor ieder kind goed.
- Zodra je kind mee gaat doen aan wedstrijden, zul je als ouder vaak een stukje moeten rijden. De kickboks gala’s zijn niet altijd naast de deur.
Wat zijn de kosten voor deze sport?
Wil je kind graag op kickboksen, dan kan hij altijd één of meerdere proeflessen meedoen om te kijken of hij het echt leuk vindt. Meestal kun je dan beschermers van de club lenen. Zodra je kind lid wordt van een vereniging, gaat hij contributie betalen. De kosten verschillen natuurlijk per club, maar meestal betaal je gemiddeld tussen de € 15,- tot €40,- per maand. Daarnaast betaal je soms nog eenmalig inschrijfgeld aan de club.
Mocht je niet voldoende geld hebben om je kind te laten sporten, dan kan je wellicht een beroep doen op het Jeugdfonds sport & cultuur. Dit fonds is in het leven geroepen om alle kinderen tot 18 jaar de kans te geven om te kunnen sporten. In iedere gemeente gelden hiervoor aparte regels, maar meestal wordt de contributie betaald en eventueel nog andere benodigdheden voor de betreffende sport. Op de website van het Jeugdfonds sport & cultuur lees je er alles over.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Welke leeftijd is geschikt om met kickboksen te beginnen?
De leeftijd waarop kinderen met kickboksen kunnen beginnen, verschilt van kind tot kind. Meestal is tussen de 8-12 jaar een goede leeftijd om te beginnen.
Wat zijn de voordelen van kickboksen voor kinderen?
Kickboksen is een geweldige manier voor kinderen om gezond te blijven en om hun coördinatie, kracht, snelheid en behendigheid te verbeteren. Het helpt ook om hun zelfvertrouwen te vergroten, hun zelfverdedigingsvaardigheden te verbeteren en hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.
Wat voor soort uitrusting hebben kinderen nodig om te kickboksen?
Kinderen moeten schoenen, een mondbeschermer en bokshandschoenen dragen.
Bronnen: nederlandsekickboksfederatie, vechtsportautoriteit, kickboksenvoorkinderen en jeugdfondssportencultuur