Een sport waar jongens en meisjes samen spelen in één team. Dat is bijna uniek. Bij korfbal speelt je kind in gemixte teams. Wellicht ken je deze sport nog wel van vroeger tijdens je eigen gymlessen? In dit artikel nemen we je even mee terug. Wat is korfbal ook alweer precies? Daarnaast schrijven we over de voor- en nadelen van deze sport, wat je nodig hebt om korfbal te kunnen spelen en wat de kosten zijn. Lees je mee?
Wat is korfbal?
Korfbal is een balsport, waarbij twee teams tegen elkaar spelen. Het is één van de weinige sporten waarbij jongens en meisjes gemixt in een team spelen. Het doel is om de bal zo vaak mogelijk door de bovenkant van de korf van de tegenstander te gooien. De korf zit aan de bovenkant van een paal vast. Voor kinderen is de korf op een hoogte van 2,5 tot 3 meter vast gemaakt. Korfbal is een sport voor zowel jongens als meisjes, volwassenen en kinderen. Iedereen kan het doen. Vanaf 3 jaar kan je kind starten met korfbal. Hij start dan bij de Kangoeroe Klub. De kleintjes starten met het creëren van balgevoel. Ze spelen met allerlei soorten ballen en beginnen met gooien en vangen. Spelenderwijs maken de kinderen zo kennis met korfbal. Vanaf 6 jaar start je kind in het F-team en dan mag hij ook wedstrijden spelen. Net zoals bij heel veel andere teamsporten worden bij korfbal de teams ingedeeld op leeftijd. De leeftijdscategorieën voor de jeugd zijn als volgt:
- F-klasse: 6 en 7 jaar
- E-klasse: 8 en 9 jaar
- D-klasse: 10 en 11 jaar
- C-klasse: 12 en 13 jaar
- B-klasse: 14 en 15 jaar
- A-klasse: 16 en 17 jaar
Trainingen en wedstrijden
Vaak wordt er vanaf november tot en met april in de zaal getraind en wedstrijden gespeeld. Van mei tot en met oktober gaat je kind lekker buiten trainen en wedstrijden spelen. Zo kan je kind het hele jaar door korfballen. Het veld bij korfbal bestaat uit twee vakken. In ieder vak staat één team. Zo’n team bestaat uit twee jongens en twee meisjes. In totaal staan er dus acht kinderen in het veld. De jongens spelen tegen de jongens en de meisjes tegen de meisjes. Elk kind heeft zijn eigen tegenstander en heeft ook zijn eigen taak tijdens de wedstrijd. Of je kind is aanvaller of verdediger. Als verdediger probeert hij natuurlijk te voorkomen dat de tegenstander de bal kan overgooien naar één van zijn teamgenoten. Tijdens een wedstrijd mag je kind niet lopen of dribbelen met de bal in zijn hand. Ook mag hij met zijn voeten de bal niet raken. Hij mag de bal alleen overgooien naar een teamlid. Je kunt bij deze sport dus niets anders doen, dan goed samenwerken. Na twee minuten of na een aantal doelpunten wisselt je kind met zijn team van vak en krijgt hij een andere rol.
Wat heb je nodig om korfbal te kunnen spelen?
Om deze sport te kunnen beoefenen heb je de volgende dingen nodig:
Benodigdheden
- Je kind krijgt waarschijnlijk wel dorst van al dat rennen. Neem dus altijd een bidon mee met water zodat hij tijdens of na de wedstrijd wat kan drinken. Bestel dit product
- Handig om extra kleding in mee te nemen, schoenen, een handdoek, een bidon met water en een snack voor na de training of wedstrijd. Bestel dit product
- Schoenen met noppen zoals voetbalschoenen, voor de trainingen en wedstrijden die buiten plaats vinden. Bestel dit product
- Tijdens de trainingen en wedstrijden die binnen plaatsvinden heeft je kind zaalschoenen nodig. Bestel dit product
- Omdat er zowel binnen als buiten getraind wordt, is het verstandig een korte en lange trainingsbroek, een t-shirt en een vestje aan te schaffen. Bestel dit product
Wat zijn de voordelen van deze sport voor kinderen?
Het spelen van korfbal brengt onder andere deze voordelen met zich mee:
- Korfbal is een echte teamsport, waardoor je kind goed leert samenwerken en samen spelen.
- Je kind ontwikkelt zijn sociale vaardigheden en creëert een teamgeest.
- Kinderen die van duidelijkheid houden zijn hier op het juiste adres. Je kind weet altijd van tevoren wie zijn tegenstander is tijdens de wedstrijd en of hij aanvaller of verdediger is.
- Je kind leert voor zichzelf opkomen.
- Hij loopt en rent veel, dus zijn conditie gaat steeds meer vooruit.
- Het is een beweeglijke, dynamische sport waarbij je kind zijn uithoudingsvermogen steeds meer ontwikkeld.
- Hij leert zowel technisch goed te spelen als tactisch, omdat hij in de wedstrijden wisselt tussen de rol van verdediger als aanvaller.
- Je kind leert zijn grenzen verleggen.
- Korfbal is een uitdagende sport, waarbij je kind leert verschillende rollen te spelen tijdens de wedstrijden.
- Deze sport biedt veel duidelijkheid en structuur aan je kind. Sommige kinderen hebben daar extra baat bij.
- Je kind leert omgaan met verliezen en met winnen.
Wat zijn de nadelen van korfbal spelen?
Naast alle voordelen heeft het spelen van korfbal ook een aantal nadelen. Dit is natuurlijk niet van toepassing op ieder kind. We hebben ze voor jou op een rijtje gezet zodat je zelf kan bepalen of deze nadelen voor jouw kind van toepassing zijn:
- Binnen het team kan er groepsdruk ontstaan, niet ieder kind is daar bij gebaat.
- Je speelt met twee teams tegen elkaar, waardoor er druk kan ontstaan om te winnen. Dat is niet voor ieder kind prettig.
- Niet in elke plaats is een korfbalvereniging. Dit betekent dat jij als ouder moet rijden om je kind naar de training of wedstrijd te brengen. Dit geldt met name voor clubs buiten de randstad.
Wat zijn de kosten voor korfbal?
De contributie varieert per club. Meestal betaal je voor een (school)jaar lidmaatschap. Start je halverwege het jaar dan betaal je meestal de helft van de jaar. De kosten voor de clubcontributie variëert tussen de €30,- tot €200,- per jaar. In vergelijking met andere sporten is korfbal een relatief goedkope sport. Op de website van de vereniging bij jou in de buurt kun je de actuele kosten vinden. Twijfel je of korfbal geschikt is voor jouw kind, vraag dan bij de plaatselijke korfbalvereniging of je kind daar één of meerdere gratis proeflessen kan volgen. Dat is meestal geen probleem. Zo maak je nog niet direct kosten en weet je kind snel of korfbal hem bevalt.
Als je kind graag op korfbal wil en je hebt te weinig geld voor een sportclub, dan kan het Jeugdfonds sport & cultuur jullie wellicht helpen. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar betalen zij in bepaalde gevallen de contributie van de sportclub en soms ook de benodigde spullen. Op hun website lees je welke regels er gelden binnen jouw gemeente.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat zijn de voordelen van korfbal voor kinderen?
Korfbal is een leuke sport die kinderen helpt om hun vaardigheden te verbeteren, zoals teambuilding, samenwerken, kracht en uithoudingsvermogen. Het is ook een leuke manier om vrienden te maken en hun sociale vaardigheden te verbeteren.
Wat is korfbal?
Korfbal is een teamsport die in Nederland is uitgevonden. Het is een mix van voetbal, basketbal en hockey en wordt gespeeld met twee teams van vier tot acht spelers.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op korfbal?
Vanaf 3 jaar kan je kind starten met korfbal. Hij start dan bij de Kangoeroe Klub. De kleintjes starten met het creëren van balgevoel. Vanaf 6 jaar start je kind in het F-team en dan mag hij ook wedstrijden spelen.
Bron: KNKV