Krentenbaard is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Deze aandoening is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar is wel zeer besmettelijk. Krentenbaard is beter bekend als kinderzeer, maar het wordt in de medische wereld ook wel impetigo of impetigo catagiosa/vulgaris genoemd.
Hoe ontstaat krentenbaard?
Meestal wordt krentenbaard veroorzaakt door besmetting met de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is de veroorzaker in ongeveer tachtig procent van de gevallen. Het kan echter ook voorkomen dat de bacterie Streptococcus pygones de aandoening veroorzaakt. Dit komt ongeveer voor bij tien procent van de gevallen. Bij de andere tien procent ontstaat de ziekte door besmetting met beide bacteriën.
Voor wie is het besmettingsrisico het hoogst?
Als we kijken naar de statistieken, zien we dat krentenbaard vooral voorkomt bij kinderen tussen de twee en de tien jaar oud. Ouderen hebben minder kans op besmetting, omdat hun afweersysteem over het algemeen sterker is. Het is dan wel weer zo dat ouderen met een verzwakt afweersysteem een hoger besmettingsrisico lopen. Vaak hebben ouderen de ziekte echter al eens gehad, waardoor zij hier immuun voor zijn geworden. Iemand met een huidaandoening heeft ook een grotere kans op besmetting, omdat de bacteriën dan gemakkelijker het lichaam kunnen binnendringen.
In de laatste jaren komt krentenbaard in ernstige vormen voor en is behandeling moeilijker geworden. Daarnaast is in de afgelopen tien jaar het aantal uitbraken van krentenbaard vier keer zoveel geworden.
Wat zijn de symptomen van krentenbaard?
Eén tot drie dagen na besmetting zullen de eerste symptomen optreden. In het gezicht of op de hals zal huiduitslag ontstaan die zich daarna over het gehele lichaam kan uitbreiden. Het kan uiteindelijk zelfs op de voetzolen, op de hoofdhuid of onder de oksels ontstaan. Bij baby’s zitten de plekken vaak rondom de luier.
Vaak zal de uitslag zich echter tot het gezicht en de hals beperken en is het het ergst rondom de mond en de neus. Eerst zal de huiduitslag enkel bestaan uit klein bultjes die roodgekleurd zijn, maar later zullen er ook blaasjes ontstaan. Deze blaasjes zijn gevuld met pus en meestal komt dit eruit. Dit zal dan indrogen tot korstjes. Iemand met krentenbaard kan dus een huiduitslag hebben die bestaat uit bultjes, blaasjes en korstjes.
Is Krentenbaard besmettelijk?
Krentenbaard is zeker besmettelijk. Wanneer iemand besmet is dan zit de bacterie in de neus en keel van die persoon. Dit hoeft echter geen symptomen te geven, veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat ze hier klachten van hebben. Door middel van hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Als je die druppeltjes inademt, kun je besmet raken.
Maar Krentenbaard is vooral besmettelijk wanneer je in aanraking komt met het vocht dat in de blaasjes zit. Wanneer je dit vocht aan je handen hebt en je raakt andere lichaamsdelen aan dan kunnen ook daar bultjes en blaasjes ontstaan. Ook kun je besmet raken als de bacterie bijvoorbeeld zit op: speelgoed, bestek of een drinkbeker. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd is de bacterie niet meer actief en dus niet meer besmettelijk. Dit is meestal zo’n 1 a 2 dagen na de start van de behandeling met zalf en medicijnen.
Hoe geneest krentenbaard?
Krentenbaard zal na één tot drie weken vanzelf genezen. Daarna zullen er geen littekens overblijven. Het genezingsproces kun je bevorderen door een goede hygiëne, niet krabben en de uitslag zo min mogelijk aanraken. Hiermee kun je voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Vaak ben je immuun geworden als je eenmaal krentenbaard hebt gehad. Bij sommige mensen kan krentenbaard echter nog een keer ontstaan als ze een heel lage weerstand hebben.
Het kan helpen om bij de start van de uitbraak te smeren met zinkzalf, wel goed je handen wassen daarna en alleen aanbrengen op de plekjes. Dit kan de verspreiding van de bacterie tegengaan.
Krentenbaard zal sneller genezen als je het laat behandelen. Daarnaast is de kans op besmetting dan meteen een stuk kleiner. Het is dan ook goed om naar de huisarts te gaan als je krentenbaard hebt. De huisarts zal je in de meeste gevallen fusidinezuurcrème voorschrijven waarmee de infectie wordt tegengegaan. Vooral voor kinderen is het van belang om zich te laten behandelen, omdat zij sneller anderen kunnen besmetten.
In het kort
Incubatietijd: 1 tot 3 dagen na de besmetting
Symptomen: Huiduitslag met name in gezicht en hals
Risico voor zwangere vrouwen: nee geen risico, ook niet voor de foetus