De basisschool is een nieuwe fase. Niet alleen voor je kind maar ook voor jou! Daarom is het belangrijk dat je de juiste school kiest voor je kind. Omdat er in Nederland veel verschillende onderwijsvormen zijn, zijn er in jullie omgeving waarschijnlijk meerdere basisscholen. Maar hoe weet je nu welke basisschool het beste bij jou en je kind past? Om daar achter te komen is het verstandig om je goed in te lezen en eens een kijkje te nemen bij de basisscholen bij jou in de buurt. In dit artikel vertellen we je meer over het Montessori onderwijs.
Wat is Montessori onderwijs?
Maria Montessori, arts en pedagoge, is de grondlegger van het Montessori onderwijs. De kernwaarde van het Montessori onderwijs is dat leerlingen leren hun eigen keuzes te maken en zelfstandig te werken. Dit doet het Montessori onderwijs door in te spelen op de behoeften van het kind op dat moment. Daarnaast is het creëren van een leerrijke omgeving met de juiste materialen een vereiste voor deze onderwijsvorm. Dit wordt gedaan door leerlingen van drie verschillende leeftijdsgroepen in één groep te plaatsen. Hierdoor hoort een leerling een periode bij de jongsten, de middelste en de oudsten.
Lesmateriaal van het Montessori onderwijs
Montessorischolen maken gebruik van lesmateriaal dat speciaal ontwikkelt is voor deze onderwijsmethode. Het materiaal bestaat uit: zintuiglijk materiaal, taal- en rekenmateriaal en materiaal dat gebruikt wordt voor kosmisch onderwijs. Daarnaast is het lesmateriaal afgestemd op de leeftijd van het kind. Kleuterklassen werken vooral met ontwikkelingsmateriaal. Daar wordt vanaf groep 3 didactisch materiaal aan toegevoegd. Daarnaast kenmerkt het materiaal zich door de volgende eigenschappen:
- Het materiaal geeft direct duidelijkheid over de fouten die gemaakt worden, waardoor een kind zichzelf snel kan verbeteren.
- Daarnaast is de lesstof gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout.
- Binnen het materiaal staat altijd één vaardigheid centraal.
Verschillen tussen regulier en Montessori onderwijs
Regulier onderwijs:
- Ieder leerjaar heeft een eigen klas
- De hele klas krijgt op hetzelfde moment les
- De gemiddelde leerling is het uitgangspunt voor de lesstof
- De lesstof staat centraal
- Groepen worden gevormd op leeftijd
- Zelfstandig werken ten behoeve van de lesstof
Montessori onderwijs:
- Leerlingen uit drie leerjaren zitten bij elkaar in de klas. Op die manier kunnen kinderen van elkaar leren en krijgen ze een gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar.
- De motivatie van iedere individuele leerling is het uitgangspunt.
- Onderwijs en opvoeding zijn één geheel dit geeft kinderen de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen.
- Zelfstandig werken wordt afgewisseld met groepsmomenten.
Ontwikkelingsfasen
Binnen het Montessori onderwijs zijn de ontwikkelingsfasen van een kind van groot belang. Volgens Maria Montessori is de groei naar volwassenheid onder te verdelen in drie perioden van zes jaar:
- De scheppingsperiode (0 tot 6 jaar). In de eerste drie jaar van het kind kun je spreken van een onbewuste fase. Tijdens deze fase maakt een kind een snelle groei door. Zo worden onder andere de taalvaardigheid en motoriek ontwikkeld. Daarna volgt de bewuste fase waarin kinderen met name op zichzelf gericht zijn. . Tijdens die fase gaan kinderen oefenen met hun zintuigen. De concentratie en taalvaardigheid groeit.
- Periode van verkenning en wetenschap (6 tot 12 jaar). In de periode tot negen jaar verbreedt een kind zijn horizon. In deze periode is kosmisch onderwijs heel belangrijk. Vanaf ongeveer het 10 de levensjaar volgt de periode van wetenschap. In deze periode wordt het kind nieuwsgierig en stelt vragen over het hoe en waarom. Het kind doet onderzoek, ontwikkelt interesses en heeft meer verbeeldingskracht. Het montessorionderwijs speelt in deze periode in op het werven van kennis. Maar ook op sociale en maatschappelijke ervaringen.
- Periode van maatschappelijke gerichtheid (12 tot 18 jaar). Kinderen zijn zich nog meer bewust van hun omgeving. In deze periode stromen kinderen door naar het middelbaar onderwijs.
Is Montessorionderwijs geschikt voor mijn kind?
Het Montessori onderwijs is niet per definitie geschikt voor iedere kind. Dit komt door de hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die kinderen hebben binnen dit onderwijs. Daarom zijn sommige mensen van mening dat kinderen die wat meer structuur nodig hebben, beter gedijen in het regulier onderwijs. het is daarom belangrijk altijd eerst te gaan kijken op een school en je kind niet zomaar ergens in te schrijven.
Een Montessorischool in de buurt?
Inmiddels zijn er ruim 160 erkende montessoribasisscholen in Nederland. Wil je weten of er een montessorischool bij jou in de buurt zit? Kijk dan hier. Wil je meer weten over dit type onderwijs? Bekijk dan eens dit filmpje. Hierin wordt nog meer uitgelegd over het montessorionderwijs.
Bronnen: Montessori handboek, Onderwijsconsument, Wij leren, Nederlandse Montessori Vereniging