Je kind heeft een spontane bloedneus. Dit kan behoorlijk schrikken zijn omdat het bloed er behoorlijk uit kan stromen en dat is natuurlijk geen fijn gezicht. Je wilt het bloeden dan ook zo snel mogelijk laten stoppen. Wat kun je nu het beste doen om een eind aan de bloedneus te maken en wat zijn eigenlijk de oorzaken van een spontane bloedneus? Lees hier hoe jij je kind het snelst van een bloedneus af kan helpen.
Wat is een bloedneus?
Natuurlijk kan een kind een bloedneus krijgen als hij gevallen is, maar in dit artikel hebben we het over een spontane bloedneus. Met andere woorden van het één op het andere moment loopt er bloed uit de neus van je kind. Het bloed kan uit één of uit alle twee de neusgaten komen. Het is helemaal schrikken als er ook bloed uit de mond van je kind komt. Geen zorgen, dit komt omdat de neus en keelholte met elkaar in verbinding staan. Spontane bloedneuzen zijn in de meeste gevallen niet gevaarlijk.
Wat zijn de oorzaken van een bloedneus?
Bijna ieder kind heeft wel eens een bloedneus gehad. De reden dat kinderen vaker een spontane bloedneus hebben is omdat de bloedvaatjes in de neus kleiner en dunner zijn. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder en bloeden ze dus ook sneller. Vaak is de oorzaak van een bloedneus onschuldig en is één van onderstaande punten de oorzaak. Toch kunnen ernstigere medische oorzaken ook de oorzaak van een bloedneus zijn. Leukemie, bloedarmoede of een stollingsstoornis kunnen ook leiden tot een bloedneus.
- Te veel druk – De kwetsbare bloedvaatjes in de neus van een kind kunnen al scheuren als een kind bijvoorbeeld een flinke driftbui heeft of hard moet persen tijdens het poepen.
- Neuspeuteren – Kinderen kunnen heerlijk ongegeneerd neuspeuteren. Dit is vaak de meest voorkomende oorzaak van een bloedneus. Door het peuteren ontstaat er een wondje in de neus met een bloedneus als gevolg.
- Botsing – Tijdens het sporten of spelen kan je kind een tik tegen zijn neus krijgen waardoor een bloedneus ontstaat.
- Hooikoorts – Kinderen die last hebben van allergieën zoals hooikoorts waarbij het neusslijmvlies geïrriteerd raakt hebben meer kans op een bloedneus.
- Warmte – Door de warmte gaan de bloedvaten in de neus verder openstaan. Kinderen hebben dan ook sneller een bloedneus bij warm weer of in een warme ruimte.
- Verkouden – Als je verkouden bent moet je meestal meer niezen dan normaal en ook is je neusslijmvlies geïrriteerd. De druk op de bloedvaatjes tijdens het niezen in combinatie met de irritatie kunnen zorgen voor een bloedneus.
- Voorwerp in de neus – Ieder kind stopt wel eens iets in zijn neus. De kans is groot dat dit leidt tot een bloedneus omdat de adertjes in de neus beschadigd raken.
- Droge lucht – Met name in de winter is de lucht in Nederland erg droog. Hierdoor raakt je neusslijmvlies geïrriteerd wat een bloedneus tot gevolg kan hebben.
‘s Nachts een bloedneus
Als je kind ‘s nachts een bloedneus krijgt is dat helemaal schrikken. Gelukkig hoef je je niet direct zorgen te maken want bloedneuzen bij kinderen in de nacht komen regelmatig voor. De oorzaken van een nachtelijke bloedneus zijn meestal de temperatuur in de kamer. Is het erg warm of juist erg koud, dan kunnen de bloedvaatjes sneller kapot gaan. Ook te droge lucht in de slaapkamer kan een oorzaak zijn van een bloedneus. Een bevochtiger en temperatuur tussen de 18 en 20 graden is ideaal en voorkomt die vervelende nachtelijke bloedneuzen.
Wat te doen bij een bloedneus?
Het belangrijkste is om rustig te blijven wanneer je kind een bloedneus heeft. Als jij zelf rustig bent, zal je kind ook veel sneller gerust zijn. Hierdoor wordt de bloedneus in ieder geval niet erger. Als je kind erg blijft huilen, blijft er druk op de bloedvaatjes staan waardoor het bloed blijft stromen. Laat je kind dus zo snel mogelijk tot rust komen door rustig te ademen. Hieronder zie je een simpel stappenplan zodat je weet hoe je de bloedneus snel onder controle krijgt.
- Neem je kind op schoot of laat hem rustig op een stoel zitten
- Als je kind erg overstuur is, probeer je hem af te leiden door bijvoorbeeld een boekje te lezen of een liedje te zingen.
- Snuit de neus van je kind goed zodat achtergebleven stolsels ook naar buiten komen.
- Knijp de neus net onder het neusbeen ongeveer vijf minuten dicht waarbij je het hoofd van je kind licht naar voren buigt.
- Je kind kan rustig door zijn mond ademhalen terwijl jij de neus dichtknijpt.
- Waarschijnlijk is de bloeding nu gestopt. Als dit niet zo is knijp je de neus opnieuw vijf minuten dicht.
- Laat de neus zoveel mogelijk met rust.
Wat je beter niet kunt doen
Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat je het hoofd van je kind juist achterover moet houden. Dit is niet handig omdat er dan bloed via de slokdarm in de maag kan komen. Hierdoor kan je kind misselijk worden en misschien moeten overgeven. Door de druk die dan ontstaat, is de kans groot dat de neus opnieuw gaat bloeden.
Wanneer naar de huisarts?
Er zijn drie redenen wanneer het verstandig is om een huisarts in te schakelen. De eerste is wanneer je kind door een valpartij of een ongeluk een bloedneus heeft gekregen. De kans is dan aanwezig dat de neus is gebroken of dat er schedelletsel is. Als je twijfelt bij een ongeval kun je het best meteen 112 bellen. De tweede reden is als je kind vaak een spontane bloedneus heeft. Het kan dan zijn dat er een onderliggende reden is die de huisarts moet onderzoeken of dat jullie doorverwezen worden naar een specialist. Ten slotte is het goed om naar de huisarts te gaan wanneer een spontane bloedneus niet stopt met bloeden wanneer je de neus meerdere keren vijf minuten hebt dichtgeknepen.
Operatieve ingreep
Een KNO-arts kan besluiten om de bloedvaatjes in de neusgaten dicht te branden. Dit gebeurt eigenlijk alleen als een kind echt heel regelmatig een bloedneus heeft zonder verder aanwijsbare oorzaak. De ingreep vindt onder algehele narcose plaats en duurt gelukkig maar tien minuten. Wel kan maar één neusgat tegelijk behandelt worden dus als je kind last heeft van bloed uit beide neusgaten, moet de ingreep nog een keer gedaan worden.
Bronnen: Huisarts.nl, Thuisarts, KNO.nl