Heeft je kind een flinke hoestaanval dan kan het zijn dat je kind pseudokroep heeft. Het ziet er vreselijk naar uit als je kind langere tijd erg moet hoesten en ook nog eens benauwd is. Pseudokroep komt regelmatig voor bij jonge kinderen, maar is gelukkig meestal ongevaarlijk. Wat is het nu precies en belangrijker; hoe kun je het voorkomen en behandelen? In dit artikel leggen we alles precies uit.
Wat is pseudokroep?
Pseudokroep is een virale infectie van de bovenste luchtwegen en komt vooral voor bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Als je kind pseudokroep heeft dan zijn de stembanden, de luchtpijp en de grote luchtwegen geïnfecteerd. Deze infectie zorgt ervoor dat het slijmvlies van de stembanden en de binnenkant van het strottenhoofd opzwellen. Hierdoor wordt je kind benauwd en dit gaat gepaard met een stevige blafhoest. Het virus is actiever in de herfst- en wintermaanden omdat kinderen in deze maanden vaker verkouden zijn. Pseudokroep begint namelijk vaak met een verkoudheid. Een aanval begint meestal als je kind ligt, dus vooral ’s avonds en ’s nachts.
Pseudokroep is iets anders dan kroep. Kroep is een ander woord voor keeldifterie en komt in Nederland nauwelijks meer voor omdat de meeste kinderen tegen difterie ingeënt worden. Difterie is onderdeel van de DKTP-vaccinatie die kinderen al krijgen vanaf drie maanden.
Wat zijn de symptomen?
Pseudokroep is vaak snel te herkennen door de typische blafhoest en acute ademhalingsproblemen. Hoewel een aanval er erg naar uitziet, moet je je niet meteen zorgen maken omdat het een redelijk onschuldig virus is. Hieronder vind je een lijstje met symptomen zodat je kunt vaststellen of uitsluiten of je kind pseudokroep heeft:
- Bij het inademen hoor je een gierend geluid.
- De bekende hoest, ook wel de zeehondenhoest of blafhoest genoemd.
- Je kind heeft geen koorts of hooguit 38 graden verhoging.
- De hals, het borstbeen en de ribben kunnen intrekken bij hoesten en ademhalen
- Vaak is je kind benauwd.
- Je kind kan wat schor of hees zijn.
De behandeling van pseudokroep
Meestal is een behandeling om je kind van pseudokroep af te helpen niet nodig omdat het vanzelf over gaat. De meeste kinderen hebben er een paar nachten last van. Is jullie kind echt heel erg benauwd en maak je je zorgen dan kun je naar de huisarts gaan. Deze zal dan een ontstekingsremmend middel voorschrijven die de zwelling in de luchtwegen verminderd. Hierdoor kan je kind weer makkelijker ademhalen en zal hij minder hoesten en benauwd zijn. Slechts een heel klein percentage (2%) moet naar het ziekenhuis.
Tips bij pseudokroep
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het je kind zo comfortabel mogelijk maakt wanneer hij een aanval heeft. Dit kan op verschillende manieren:
- Stomen – Als je zelf verkouden bent, helpt stomen meestal om de luchtwegen weer te openen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld met je kind in de badkamer te gaan zitten terwijl je de hete douche aanzet. Het stoom kan ervoor zorgen dat het hoesten minder wordt en je kind weer makkelijker kan ademen. Let er wel op of je kind het fijn vindt want als je kind het niet prettig vindt, kan het juist erger worden. Gebruik nooit menthol om te stomen. Dit kan de infectie alleen maar erger maken.
- Andere houding – Het is vaak niet fijn om op je rug te liggen als je benauwd bent. Neem je kind daarom op schoot en houd hem rechtop als hij een aanval heeft. Vaak laat hij zelf wel weten welke houding prettig voor hem is. Het is belangrijk om het je kind zo comfortabel mogelijk te maken.
- Drinken – Het helpt meestal om wat te drinken. Geef je borstvoeding, dan is dit een heel goed medicijn. Het smeert de keel en werkt kalmerend. Vanaf zes maanden kun je je baby ook wat lauwe thee geven.
- Blijf rustig – Tijdens een aanval van pseudokroep is het belangrijk om zelf zo rustig mogelijk te blijven. Dit zal je kind zeker helpen. Als jij angstig of paniekerig bent, dan wordt je kind dit ook. Een rustige omgeving helpt je kind ook om rustig te blijven. Zet zachte muziek aan en doe vooral geen felle lampen of televisie aan. Op deze manier gaat je kind weer dieper en rustiger ademen en zal hij sneller in slaap vallen.
Wanneer ga je naar de huisarts?
In enkele gevallen houdt de aanval van pseudokroep aan en is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Je merkt zelf waarschijnlijk snel genoeg wanneer je kind benauwder wordt en het niet mogelijk is om je kind met behulp van bovenstaande tips rustiger te krijgen. Wanneer je kind blauw of grauw wordt en misschien zelf iets suffer dan is het erg belangrijk om contact met de huisarts op te nemen. Hij kan dan een inschatting maken hoe benauwd jullie kind is en welke behandeling nodig is.
Is pseudokroep besmettelijk?
Pseudokroep is een besmettelijk virus en wordt overgedragen via kleine druppeltjes virus in de lucht. Wanneer je kind in contact is geweest met iemand die deze infectie heeft, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Bij de meeste kinderen veroorzaakt dit namelijk geen pseudokroep maar misschien enkel een lichte verkoudheid.
Pseudokroep als je zwanger bent
Als je zelf zwanger bent en je kind heeft last van pseudokroep dan ben je misschien bang voor besmetting. Echter hebben volwassenen hier zelden echt last van en is dit daarom ook niet iets om je zorgen over te maken. Als volwassene zul je hooguit de typerende blafhoest hebben, maar zelden gaat dit gepaard met erge benauwdheid.
Bronnen: De Apotheker, Thuisarts, huisarts en wetenschap, Dokter.nu