Een kind heeft voldoende vitamines en mineralen nodig tijdens het opgroeien. Ze dragen bij aan een goede gezondheid. De meeste kinderen krijgen ze binnen door een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Toch kan het in sommige gevallen wel belangrijk zijn om extra vitamines aan je kind te geven. In dit artikel vertellen we je alles over vitamines voor kinderen en welke je kind wanneer nodig heeft.
Voldoende voedingsstoffen
Voedingsstoffen noemen we ook wel nutriënten. Kinderen hebben dezelfde nutriënten nodig als volwassenen maar dan in kleinere hoeveelheden. Een kind tussen de vier en acht jaar heeft zo’n 1000 tot 1400 calorieën per dag nodig. Nu hoef je voor je kind echt geen calorieën te gaan tellen. Als je kind een gezond gewicht heeft en voldoende beweegt dan eet hij vaak ook voldoende. Wel is het belangrijk dat deze calorieën voldoende voedingsstoffen bevatten. Let er daarom op dat je kind voldoende vers voedsel eet. De voedingsstoffen calcium, ijzer, vitamine A, B12, C en D zijn belangrijk voor ons. Deze voedingsstoffen haal je normaal gesproken allemaal uit eten. Vanaf één jaar hoeven kinderen daarom geen extra multivitaminen te nemen. Voor zuigelingen wordt wel aangeraden om extra vitamine D te slikken wanneer ze borstvoeding krijgen. Bij flesvoeding zit het vaak al aan de melk toegevoegd.
Wanneer vitamines wel nodig zijn
Niet ieder kind kan of mag alles eten. Het is daarom belangrijk om te kijken welke vitamines en mineralen afvallen als belangrijke voedselgroepen worden uitgesloten. Je kunt hierbij denken aan kinderen die vegetarisch of veganistisch eten. Je kunt grofweg vier groepen onderscheiden waarbij het belangrijk is dat kinderen extra vitamines en mineralen binnenkrijgen:
- Kinderen die een operatie hebben gehad waardoor de maag of de darmen niet meer optimaal kunnen functioneren. Hierdoor kunnen de maag of darmen vitamines uit het eten niet meer voldoende opnemen. Het is dan nodig om een supplement te nemen.
- Als je vegetarisch of veganistisch bent eet je voornamelijk plantaardige voeding. Je kunt dan een tekort krijgen aan calcium, ijzer, zink en de vitamines B12 en D. Deze kun je uit plantaardige voeding halen mits je de juiste producten kiest. Meestal lukt dit niet geheel. Het is dan verstandig om in ieder geval B12 en D extra te geven.
- Sommige kinderen eten slecht of zijn zeer kieskeurig. Het gevaar bestaan dan dat je kind onvoldoende gevarieerde voeding binnenkrijgt. De meeste slechte eters hebben moeite met vers voedsel zoals groenten en fruit. De kans is dan groot dat je kind niet voldoende vitamines binnenkrijgt. Het is dan verstandig om bijvoorbeeld multivitaminen te nemen om deze tekorten aan te vullen.
- Door een lichamelijke aandoening zoals coeliakie, kanker of cystische fibrose (CF) kunnen kinderen (tijdelijk) niet in staat zijn om voldoende voedingsstoffen uit het eten te halen. Met name kinderen die een voedingsintolerantie of darmstoornis hebben zoals coeliakie hebben moeite met de opname van ijzer, zink en D. Kinderen met CF hebben moeite met de opname van vet waardoor de A, D, E en K minder goed worden opgenomen. Dit zijn namelijk vitamines die in vet oplossen.
Welke vitamines zitten er in welk eten?
Het is natuurlijk fijn om te weten welke voedingsmiddelen nu specifieke vitamines bevatten zodat je hierop kunt letten. Over het algemeen zijn alle verse groenten, vruchten, peulvruchten, noten en zaden een belangrijke voedingsbron. Wil je je kind nu echt een boost geven dan zitten onderstaande voedingsmiddelen bomvol vitamines:
- Pindakaas – In noten zit vitamine E en dus ook in pindakaas. Kies voor de variant met 100% pinda’s en zonder toevoegingen als suiker om echt gezond bezig te zijn.
- Blauwe bessen – In deze supervrucht zit enorm veel vitamine C en ook zit hij boordevol antioxidanten. In het seizoen worden blauwe bessen gewoon in Nederland geteeld en zijn ze extra lekker.
- Spinazie – Over het algemeen zijn (donker)groene bladgroenten erg gezond maar van spinazie wordt je extra sterk. Dit komt omdat er veel ijzer in zit. Ook bevat spinazie B11, wat je waarschijnlijk beter kent als foliumzuur.
- Avocado – Avocado zit vol vetten en bevat de vitamines K, B en E. Hiernaast zitten er veel vezels in avocado en is het dus een prima snack voor je kleintje.
- Forel – Vette vis is een goede bron voor vitamine D. Met name in de winter hebben veel kinderen door te weinig zonlicht een tekort aan D. Als je maar 125 gram forel eet, zit je al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D.
- Rode paprika – Deze heerlijke groente bevat veel vitamine C en is dus een goede immuun booster. Kinderen vinden een stuk rauwe paprika naar school als tussendoortje vaak helemaal geen straf.
- Amandelen – In amandelen zit vitamine B2 en E. Je kunt noten het best ongebrand eten omdat ze dan nog de meeste voedingsstoffen hebben. Amandelen zijn een prima snack en stillen ook vaak de eerste honger.
- Quinoa – Dit graan uit de Andes is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dieet. Het zit vol vitamines, mineralen en eiwitten. Met name B en E zijn goed vertegenwoordigd.
Welke vitamines neem je waarvoor?
Nu weet je welke vitamines in welke voedingsmiddelen zitten en hoeveel je ongeveer nodig hebt. Het is dan ook goed om te weten welke vitamines nu belangrijk zijn voor welke lichaamsfuncties. Als je dit weet, snap je waarschijnlijk nog beter waarom het zo belangrijk is om gevarieerd en vers te eten.
- A: Deze vitamine helpt de groei en het gezichtsvermogen. Ook helpt het voor een goede weerstand. Je vindt het in wortelen, abrikozen en broccoli;
- B: Vitamine B draagt bij aan een normale vorming van rode bloedcellen. Het zit meestal in dierlijke producten zoals zuivel en vlees;
- C: De meeste mensen kennen deze vitamine wel. Het is de immuun booster! Een gezonde dosis vitamine C draagt zeker bij aan je gezondheid;
- D: Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Het helpt om het calcium uit voedingsmiddelen op te nemen. Hiernaast helpt vitamine D bij een goede weerstand en spierfunctie;
- K: Dit is belangrijk voor een goede bloedstolling. Het wordt daarom aangeraden om baby’s tot drie maanden extra vitamine K te geven.
Bronnen: Healthy Children, National Library of Medicine, A healthy life