Niezen, jeukende bultjes of tranende ogen? Als ouder wil je graag weten wat er met je kind aan de hand is. Zeker als de gevolgen, zoals bij sommige allergische reacties, ernstig kunnen zijn. Ook als het een milde allergie is, wil je alsnog graag weten wat je zelf kunt doen. In dit artikel lees je hoe je een allergie herkent en hoe je je kind kunt helpen.
Wat is een allergie?
Bij een allergie is iemand overgevoelig voor bepaalde stofjes. Deze stofjes heten allergenen. Kom je met het stofje in aanraking waar je allergisch voor bent, dan krijg je een allergische reactie. Dit is eigenlijk een overdreven afweerreactie van je lichaam. Meestal ontstaat deze reactie direct nadat je in contact komt met het allergeen. Soms zie je de reactie pas uren later.
De meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn:
- Voedselallergie
- Hooikoorts
- Allergie voor huisstofmijt
- Allergie voor huisdieren
- Contactallergie
- Allergie voor geneesmiddelen
Je kind kan over allergieën heen groeien, maar kan ook spontaan een allergie ontwikkelen. Het is dus goed om altijd alert te blijven op allergische reacties.
Symptomen van een allergische reactie
De verschijnselen bij een allergie verschillen per persoon en per situatie. De symptomen die je kind bij een allergische reactie kan krijgen, zijn bijvoorbeeld:
- Problemen met de luchtwegen: benauwdheid, dikke of opgezette keel, kriebel in de neus, niezen, loopneus, hoesten of een piepende ademhaling.
- Allergische reactie van de huid: allergisch eczeem, jeuk of vlekjes op (een gedeelte van) de huid.
- Klachten aan de ogen: gezwollen oogleden, gezwollen oogwit, tranende ogen of rood doorlopen ogen.
- Last van de spijsvertering: tintelingen van de tong, overgeven, diarree of buikklachten.
Heftige allergische reactie
Een zeer heftige allergische reactie heet een anafylaxie. Dit kan levensbedreigend zijn. Het komt bijvoorbeeld soms voor na een wespensteek. De tong, lippen en oogleden van je kind kunnen opzwellen en er ontstaat ernstige benauwdheid. Je kind krijgt bij een heftige allergische reactie een of meer van de volgende klachten:
- Moeilijk of piepend ademhalen en/of flink hoesten.
- Hese stem.
- Gevoel van dikke keel of opgezette tong.
- De huid zit vol rode vlekken of bulten.
- Overgeven of diarree.
- Je kind wordt duizelig of valt flauw.
- Je kind ziet bleek en wordt suf.
Zo’n allergische reactie kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij baby’s. Als je denkt dat je kind een heftige allergische reactie heeft, bel dan 112 of ga naar de huisartsenpost en blijf bij je kind. Als de klachten zich niet snel, maar in de loop van meerdere uren ontwikkelen en langzaam erger worden, kun je ook eerst de huisarts bellen.
Naar het ziekenhuis met een heftige allergische reactie
Je kind wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar krijgt je kind van de arts een prik met een allergie-pen. Daarin zit het medicijn adrenaline. Hierdoor wordt de allergische reactie vaak al binnen 10 minuten minder.
Als je kind daarnaast ook nog moeilijk ademhaalt, geeft de arts soms een medicijn via een puffer of spray. Ook kan er nog tijdelijk extra zuurstof worden gegeven. Je blijft minimaal vier uur met je kind in het ziekenhuis. Zodra de klachten zijn verdwenen, onderzoeken ze dan waar de klachten door zijn veroorzaakt.
Wanneer naar de huisarts met allergie?
Als je merkt dat je kind verschijnselen heeft van een allergie, wil je natuurlijk het liefste weten waar je kind dan allergisch voor is. Zeker als de klachten steeds terugkomen of vervelend zijn voor je kind. Helaas is het niet altijd goed vast te stellen waar iemand allergisch voor is. Meestal blijkt dat je kind voor allerlei stoffen allergisch is waar je hij helemaal geen klachten van krijgt. Bovendien blijft de behandeling vaak hetzelfde.
Als je kind regelmatig last heeft van klachten die bij een allergie passen, of als de klachten vervelend zijn, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Ook als je twijfelt wat de oorzaak van de klachten is, kan de huisarts helpen.
Als je kind medicijnen gebruikt, kunnen de allergische verschijnselen ook een bijwerking of allergie voor het medicijn zijn. Als je daaraan denkt, is het altijd goed om dit met je huisarts te bespreken.
Medicatie bij allergie
De huisarts kan kijken of medicijnen helpen. Zo zijn er crèmes tegen eczeem, oogdruppels, neussprays en tabletten tegen allergie (antihistaminica). Bij een heftige allergische reactie geeft de arts soms ook prednison.
Als je kind een levensbedreigende allergie heeft, krijg je van de huisarts allergie-pennen (de EpiPen). Dit is een spuit met adrenaline erin. Je kunt je kind daar zelf mee prikken als er een heftige allergische reactie optreedt. De huisarts bespreekt hoe en wanneer je dit moet gebruiken.
Wat kun je als ouder doen als je kind een allergie heeft?
- Probeer zelf of samen met je kind te kijken waar je kind allergisch voor is. Als je het denkt te weten, probeer dan zoveel mogelijk het contact met deze stof te vermijden. Als de klachten verdwijnen, is de kans groot dat je de allergie hebt ontdekt.
- Bij een allergie voor de huidschilfers van dieren is het verstandiger om geen huisdier te nemen. Gaat je kind ergens spelen waar dat dier in huis aanwezig is, bespreek dan met degene die daar woont hoe je dit het beste kunt aanpakken.
- Allergieën voor huisstofmijt zijn te bestrijden door de slaapkamer droog en stofvrij te houden. Goede ventilatie helpt ook.
- Heeft je kind hooikoorts? Hou dan in het pollenseizoen de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.
- Een allergie voor zalfjes of zeep kun je uittesten door eerst een stukje van de arm van je kind in te smeren. Ontstaat er na een tijdje geen uitslag? Dan is je kind er waarschijnlijk niet allergisch voor.
- Voedselallergieën zijn soms lastig. Probeer er goed op te letten wat je in huis haalt en welke ingrediënten er op de verpakking staan. Als je niet elke keer de etiketten wilt uitpluizen, kun je ook steeds dezelfde producten kopen. Het is dan nog steeds verstandig om regelmatig de ingrediëntenlijst na te kijken, omdat dit soms veranderd.
Lees ook eens onze artikelen over een glutenallergie of koemelkallergie bij kinderen.
Bronnen: Diakonessenhuis.nl, thuisarts.nl