Het ene kind slaapt het best in een pikdonkere kamer met verduisterende gordijnen, terwijl het andere kind het liefst alle lichten aan heeft. Deze voorkeuren komen meestal pas als je kind de peuterleeftijd bereikt en als hij kan aangeven wat hij fijn vindt. De vraag of er een lichtje aankan heeft vaak te maken met angst voor het donker. Een nachtlampje kan dan uitkomst bieden. Er zijn nogal wat verschillende nachtlampjes te koop. Hoe weet je nu wat een goede is voor je kind en wat zijn alle verschillen? Bovendien, is een nachtlampje nu eigenlijk wel zo’n goed idee?
Waarom een nachtlampje?
Een nachtlampje kan in eerste instantie vooral handig zijn voor jezelf. Als je je kind ‘s nachts wilt verschonen of op zoek moet naar een speen, is het fijn als er al een beetje licht in de kinderkamer is. Het grote licht aandoen is vaak geen optie omdat de kans dat je kind hier veel te wakker van wordt, groot is. Een andere reden is omdat je kind het zelf prettig vindt en om een nachtlampje vraagt. Een kind heeft geen aangeboren angst voor een donkere ruimte, maar kan deze angst wel ontwikkelen door dingen die hij ziet. Deze angsten worden pas ontwikkeld wanneer een kind ongeveer twee en half jaar is. Op deze leeftijd ontwikkelt een kind het verbeeldingsvermogen. Kinderangsten zijn echte angsten omdat jonge kinderen het verschil tussen werkelijkheid en fantasie moeilijk kunnen onderscheiden. Neem deze angst daarom altijd serieus. Een nachtlampje kan dan zeker een goed idee zijn.
De invloed van licht op de slaap van je kind
Voordat je naar de winkel rent om een nachtlampje te kopen, is het handig om je eerst te verdiepen in de invloed van licht op de slaap van je kind. Het is namelijk bewezen dat blauw licht van bijvoorbeeld schermpjes een negatieve invloed heeft op het slaapgedrag van je kind. De reden hiervoor is dat blauw licht de aanmaak van melatonine remt. Melatonine is een hormoon dat er, wanneer het donker wordt, voor zorgt dat je slaperig wordt. Je kunt je dus voorstellen dat veel licht de aanmaak van dit hormoon remt. Blauw licht is het slechtst, maar ook gewoon wit licht uit een gloeilamp helpt niet. Zelfs niet wanneer het licht heel erg gedimd is.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Voordelen van een lampje
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een nachtlampje. Niet voor niets hebben zoveel kinderen een klein lichtje aan op de kamer. Er is een enorm assortiment aan nachtlampjes op de markt met veel verschillende functies. Hier gaan we later in dit artikel dieper op in. De grootste voordelen voor het gebruik van een nachtlampje zijn:
- Angst – De grootste reden voor een nachtlampje is meestal omdat je kind bang is in het donker. Een nachtlampje kan dan uitkomst bieden.
- Nachtvoedingen – Heeft je kind nog nachtvoedingen nodig dan is het fijn wanneer er al een lampje aanstaat op de kamer van je kind. Je hoeft dan niet het grote licht aan te doen.
- Toiletbezoek – Gaat je kind ‘s nachts zelfstandig naar de wc, dan is een nachtlampje fijn omdat hij de weg naar het toilet zo makkelijker vindt.
- Verlatingsangst – Heeft je kind last van verlatingsangst, dan kan het zachte licht van een nachtlampje een veilig gevoel geven.
- Meerdere kinderen op een kamer – Slapen je kinderen bij elkaar op de kamer dan is het fijn dat het grote licht niet aan hoeft als één van de kinderen ‘s nachts wakker wordt en iets nodig heeft. Op deze manier is de kans het grootst dat het andere kind lekker blijft slapen.
- Je kind checken – Vaak ga je nog even bij je kind kijken voordat je zelf naar bed gaat. Het is dan fijn als er een zacht lampje brandt zodat je niet het felle licht van je telefoon of de gewone lamp hoeft te gebruiken.
- Multifunctioneel – Veel nachtlampjes hebben naast de lichtfunctie meerdere functies zoals een thermometer voor de temperatuur van de kamer, een babyfoon, muziekdoosje of slaaptrainer.
Nadelen van een lampje
Hoewel de lijst met voordelen groot is, kleven er ook enkele nadelen aan het gebruik van een nachtlampje. Iedere situatie en ieder kind is anders. Kijk daarom goed welke situatie op jouw kind van toepassing is, zodat je hierop je keuze kunt baseren of je wel of geen nachtlampje wilt introduceren in de kinderkamer.
- Milieu – Vanuit milieutechnisch oogpunt zou je kunnen redeneren dat een nachtlampje de hele nacht stroom vraagt en dus belastend is voor het milieu. Let er daarom bij de aankoop goed op dat je kiest voor een energiezuinig nachtlampje.
- Te veel licht – Een nachtlampje dat alleen wit licht geeft, verstoort de aanmaak van melatonine en dus de nachtrust van je kind.
- Te veel prikkels – Nachtlampjes kunnen juist te veel prikkels geven voor je kind als het bijvoorbeeld ook bewegende projecties op de muur of plafond projecteert.
- Angst creëren – Wanneer je kind nooit bang is in het donker en je een nachtlampje gebruikt ter voorkoming van het bang zijn, kun je juist angst creëren. Bedenk dus goed wat je motivatie is voor een nachtlampje.
Tips bij de aanschaf van een nachtlampje
Op basis van de functies zoals hierboven beschreven, weet je inmiddels goed wat er allemaal te koop is. De tweedehands markt voor nachtlampjes is enorm omdat je een nachtlampje vaak maar een aantal jaren gebruikt. Let bij de aanschaf van een nachtlampje op de volgende zaken:
- Plaats van het nachtlampje – Denk er van tevoren over na waar je het lampje neer wilt zetten in de slaapkamer. Heeft het nachtlampje stroom nodig en zo ja, is er een stroompunt in de kamer aanwezig? Anders kun je beter een lampje op batterijen kopen of eentje die je op kunt laden.
- Blauw licht – Inmiddels is het duidelijk dat blauw licht niet bevorderend werkt voor de slaap van je kind. Koop dus geen nachtlampje met blauw licht.
- Felheid van het licht – Als je met je oogleden dicht het lampje nog kunt zien, dan is het lampje te fel.
- Dimmer – Wil je een nachtlampje als hulpmiddel voor je kind om in slaap te komen en het gebruik langzaam afbouwen, dan is het raadzaam om een exemplaar met dimmer te kopen
- Slaaptrainer – Een slaaptrainer helpt je kind een slaapritme te ontwikkelen. Het geeft aan wanneer je kind moet gaan slapen en wanneer hij wakker mag worden. Dit is vooral handig voor kinderen die heel vroeg wakker worden en zo weten dat ze nog even in bed moeten blijven liggen.
De beste nachtlampjes voor je kind
Nachtlampjes zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze in heel veel verschillende vormen en kleuren krijgen. Maar let bij de aanschaf van een lampje vooral op de functionaliteit. Ben je op zoek naar een lampje dat multifunctioneel is en bijvoorbeeld ook liedjes afspeelt of de temperatuur meet. Of zelfs je kind helpt bij het ontwikkelen van een goed slaapritme?
Of zoek je alleen een lampje zonder al die poespas? En waar moet het lampje komen te staan? Naast het bed van je kind of hang je liever iets aan het plafond. Vaak dienen deze plafondlampen als projector en vullen de kamer met sterren of andere figuurtjes. Je kunt ook kiezen voor een zachte knuffels als lampje. Daarnaast kun je onderscheid maken tussen nachtlampen op netstroom, op een batterij of met een oplaadbare accu. Wij hebben de beste multifunctionele en niet multifunctionele nachtlampjes voor je op een rijtje gezet:
Bron: RIVM