Gaan logeren bij een vriendje is voor veel kinderen iets om naar uit te kijken. ’s Nachts tot laat opblijven om gezellig te kletsen, de hele dag met elkaar spelen. Maar als je kind last heeft van heimwee, kan zo’n logeerpartij in een nachtmerrie veranderen. Hier lees je vijf tips waarmee je als ouder je kind kan helpen met heimwee.
Wat is heimwee?
Als kind heb je zelf vast ook wel eens last gehad van heimwee. Zes tot negen procent van de kinderen heeft zelfs een ernstige vorm van heimwee. Je kind wordt dan somber en trekt zich terug. Heimwee is het verlangen naar thuis, naar een vertrouwde situatie. Het lijkt een beetje op een stressreactie. Het wordt veroorzaakt door een nieuwe, onbekende situatie. Dit kan komen door een logeerpartij of vakantie, maar bijvoorbeeld ook een verhuizing.
Er zijn twee verschillende vormen van heimwee. Je kind kan jou als ouder missen, of de veiligheid van jullie vertrouwde huis. Meestal missen kinderen vooral hun ouders. Op vakantie gaan met het hele gezin is daarom vaak geen probleem.
Heimwee is een normale reactie op een verandering van omgeving. Het is dus niet gek dat je kind heimwee voelt als hij of zij op nieuwe plekken komt of nieuwe ervaringen opdoet.
Wat doet heimwee met je kind?
Een kind met heimwee kan flink ziek worden. Geen zin om te eten, buikpijn, slecht slapen of koorts kan allemaal een gevolg zijn van heimwee. In ernstige gevallen kan je kind zelfs angstig worden of depressieve gevoelens krijgen. Door het gemis van thuis trekt je kind zich steeds verder terug.
Als heimwee lang aanhoudt, kan dat een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je kind. In de meeste gevallen gaat heimwee gelukkig vanzelf over. Na verloop van tijd raakt je kind gewend aan de nieuwe omgeving. Maar er zijn wel wat dingen die je kan doen om dit te versnellen.
Vijf tips om je kind te helpen
Soms ben je er zelf bij als ouder wanneer je kind last krijgt van heimwee, maar vaak ben je er ook niet. Als je kind oud genoeg is om over zijn of haar heimwee te praten, kun je het er samen over hebben. Vaak lucht dit al enorm op. Verder helpen de volgende tips jou en je kind op weg.
Bouw het langzaam op
Het is verstandig om je kind langzaam te laten wennen. Het logeren kun je bijvoorbeeld in stapjes opbouwen. Dat geeft je kind succeservaringen. Begin met een normale logeerpartij, inclusief pyjama en samen kletsen, maar haal je kind ’s avonds op. Zo kan je kleine in zijn eigen bed slapen.
Beloof je kind niet op te komen halen zodra het lastig wordt
Het is niet handig om te beloven dat je je kind ophaalt als het lastig wordt. Daarmee geef je aan dat je er zelf geen vertrouwen in hebt. Bovendien kan je kind dan wel eens denken dat het misschien niet zo’n leuke ervaring gaat worden. Je biedt een uitweg, waardoor je kind niet eerst op een andere manier probeert om met de gevoelens van heimwee om te gaan.
Maak samen afspraken
Maak van tevoren afspraken met je kind. Wanneer mag er gebeld worden? Welke spullen gaan er mee? Wanneer kom je je kind weer ophalen? Wat doe je als het niet goed gaat? Is het wel of juist niet fijn als degene met wie je kind meegaat (bijvoorbeeld ouders of opa en oma) weten dat je kind last kan krijgen van heimwee? Voor jou, maar zeker ook voor je kind is het fijn om deze dingen te weten.
Het helpt soms ook om te bedenken wat je kind precies van thuis mist. Dan kun je als ouder kijken of dit op die andere plek ook te regelen valt. Een knuffel meegeven en die lekkere boterhammen met chocoladepasta in een trommeltje doen kan al veel schelen.
Geef vertrouwde spullen mee
Het helpt om je kind spulletjes mee te geven van thuis. De bekende knuffel, een foto van papa en mama en een ongewassen pyjama met een vertrouwde geur doen wonderen. Het beste is om aan je kind te vragen wat helpt als hij of zij verdrietig is. Laat je kind dus zelf uitkiezen wat er mee gaat op de logeerpartij.
Zoek afleiding
Zorg dat je kind leuke dingen gaat doen. Als je druk bezig bent, vergeet je namelijk dat je in een nieuwe omgeving bent. Als je samen weg bent, laat je kind dan kiezen. Of probeer oude gewoontes van thuis op vakantie uit. Met de hond een blokje om wandelen en pannenkoeken bakken kan op vakantie namelijk ook.
Bronnen: Psychologiemagazine.nl, Volkskrant.nl