Vindt je kind het lastig om emoties te uiten? Heeft je kind iets meegemaakt waar hij of zij niet gemakkelijk over praat? Of zou je kind wel wat meer zelfvertrouwen mogen hebben? Dan kan creatieve therapie misschien wel helpen.
Wat is creatieve therapie?
Bij creatieve therapie gaat je kind aan de slag met iets creatiefs. Bijvoorbeeld schilderen, tekenen, een kastje in elkaar zetten of knutselen. Creatieve therapie kan je kind helpen om sociaal-emotionele vaardigheden aan te leren. Dit werkt bijvoorbeeld goed voor kinderen die het lastig vinden om ergens over te praten. Door aan de slag te gaan en spelenderwijs met je kind te werken, helpt een creatief therapeut je kind met zijn of haar probleem.
Wat doet een creatief therapeut precies?
Een creatief therapeut helpt kinderen met psychische, sociale of cognitieve problemen. Dit doet de therapeut door allerlei verschillende creatieve werkvormen. Bijvoorbeeld dans, muziek, tekenen of iets anders kunstzinnigs. Het doel daarbij is om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Een creatief therapeut kan kinderen met uiteenlopende problematiek helpen. Als je kind moeilijk om kan gaan met emoties, moeite heeft om het verlies van een dierbare te verwerken, veel last heeft van spanning of een negatief zelfbeeld, kan creatieve therapie een uitkomst zijn.
Hoe verloopt het behandeltraject bij creatieve therapie?
Je kunt als ouder zelf, maar ook op aanraden van de leerkracht, arts of andere professional terecht bij een creatief therapeut. Eerst volgt dan een intakegesprek met één of beide ouders. Als ouder kun je belangrijke informatie geven over je kind en wat jij denkt dat de mogelijke oorzaak is van het probleem.
Daarna volgen een aantal sessies waarin de creatief therapeut je kind observeert en leert kennen. Dit gebeurt via praten en spelen. Dit helpt de creatief therapeut om de denk- en leefwereld van je kind in kaart te brengen. Dit is de diagnostische fase. De diagnose richt zich niet alleen op de klacht zelf, maar vooral ook op hoe het kind in elkaar steekt, wat de onderliggende pijn is en op welke manier je kind hiermee omgaat. Na de diagnose volgt vaak weer een gesprek met de ouders om samen een behandelplan op te stellen.
De aanpak en de behandeling hangen af van het probleem van het kind. Creatieve therapie richt zich op succeservaringen. Daardoor wordt je kind zekerder van zichzelf. De behandeling kan bestaan uit korte creatieve opdrachten of je kind werkt samen met de creatief therapeut aan een groter project. Sommige kinderen zijn na zes behandelingen al klaar. Andere kinderen blijven een half jaar of een jaar bij een creatief therapeut.
Wanneer kan creatieve therapie helpen voor je kind?
Twijfel je of creatieve therapie je kind kan helpen? Een creatief therapeut behandelt uiteenlopende problemen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Je kind maakt moeilijk contact met zijn of haar eigen belevingswereld.
- Praten over problemen vind je kind moeilijk, of dit roept afweer op. Dit kan komen door een trauma, een loyaliteitsconflict of onderdrukte emoties.
- Ervaren, doen en oefenen past beter bij je kind dan praten over problemen.
- Je kind heeft moeite om bij zijn of haar emotie te komen.
- Ontwikkelingsproblemen, zoals problemen met eten, slapen, zindelijkheid.
- Lichamelijke klachten, zoals hyperventilatie of hoofdpijn.
- Autisme spectrum stoornissen
- Hooggevoeligheid
De behandeling bij creatieve therapie kan zich richten op verschillende punten:
- Gedragsproblemen, bijvoorbeeld probleemgedrag (zoals nagelbijten, liegen, duimzuigen) verminderen, beter leren omgaan met frustratie of tegenslag, doorzettingsvermogen verbeteren of leren structuur aan te brengen.
- Conflictverwerking, bijvoorbeeld voor kinderen met een loyaliteitsconflict.
- Emotionele problematiek, woedeaanvallen verminderen, het leren uiten van emoties of het verwerken van trauma’s.
- Leren van sociale vaardigheden, denk daarbij aan samenwerken, leren luisteren naar anderen, rekening houden met elkaar of durven om de eigen mening te geven.
- Versterken van het zelfbeeld, bijvoorbeeld door het zelfvertrouwen te vergroten of een eigen identiteit te ontwikkelen.
Wat kost creatieve therapie?
Een sessie creatieve therapie kost gemiddeld ongeveer €65. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de kosten uit het aanvullende pakket. Meestal valt creatieve therapie onder alternatieve geneeswijze of alternatieve therapieën. Het is verstandig om vooraf te informeren of en zo ja onder welke voorwaarden je zorgverzekeraar creatieve therapie vergoedt. Dit voorkomt onverwachte kosten achteraf.
Bronnen: Kijkopontwikkeling.nl, kunstzinnigetherapie.nl