Slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Logisch dus dat je als ouder je kind wilt helpen om zo goed mogelijk te slapen. Een kind dat goed slaapt, is overdag alerter en voelt zich gelukkiger. Je hoort steeds vaker dat verzwaringsdekens ervoor zorgen dat je beter slaapt. Werkt dat ook voor kinderen? En is het veilig?
Wat is een verzwaringsdeken?
De naam zegt het al; een verzwaringsdeken is een deken die extra zwaar gemaakt is. Een normale deken weegt ongeveer twee kilo. Verzwaringsdekens wegen tussen de drie en vijftien kilo. Ze zijn gevuld met een materiaal dat ze zwaarder maakt, zoals plastic bolletjes of glaskralen.
De gedachte achter een verzwaringsdeken is dat het extra gewicht een kalmerend effect heeft. De druk die de deken op het lichaam van je kind geeft, voelt ontspannend. Het lijkt een beetje op een stevige knuffel krijgen van iemand. Als je kind veel woelt, wordt het door de verzwaarde deken lastiger om te bewegen. Hierdoor stoort je kind zichzelf minder snel in zijn slaap.
Werken verzwaarde dekens?
Bij volwassenen zijn een aantal kleine onderzoeken gedaan met verzwaringsdekens. De proefpersonen meldden dat ze beter sliepen met een verzwaringsdeken. Onderzoekers zagen dit niet terug in de (objectieve) metingen die ze zelf deden. Er is dus onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen of verzwaringsdekens wel of niet werken bij het beter slapen. Wel lijkt het erop dat verzwaarde dekens helpen om angststoornissen te verminderen. Hoewel er in de laatste jaren steeds meer onderzoek komt naar slaap, is er nog veel onbekend.
Wel is het zo dat het belangrijk is hoe je kind dit zelf ervaart. De eigen beleving van je kind is namelijk een groot onderdeel van slaapproblemen. Een verzwaringsdeken zou dus kunnen helpen. Zeker als het alternatief een langdurige behandeling of medicatie is, kan het de moeite waard zijn om het te proberen.
Zijn er ook nadelen?
Een verzwaarde deken is niet voor iedereen geschikt. Vooral als je kind slaapapneu heeft, kan het gevaarlijk zijn. Bij slaapapneu sluit tijdelijk de luchtpijp of keel af, waardoor je kind eventjes geen adem kan halen. Dit gebeurt normaal bijvoorbeeld als je slikt, zodat er geen voedsel in de luchtpijp kan komen. Slaapapneu kan een van de oorzaken zijn van slecht slapen. Een verzwaringsdeken vergroot de druk op de borstkas, wat het ademhalen nog lastiger maakt. Daarom is het verstandig om je huisarts te raadplegen voordat je een verzwaarde deken voor je kind koopt.
Als je kind gewend raakt aan slapen onder een verzwaarde deken, kan het zijn dat hij niet meer kan slapen zonder verzwaringsdeken. Als je kind een keertje ergens anders logeert, kan het zijn dat het slapen slechter gaat.
Wanneer kan ik een verzwaringsdeken voor mijn kind gebruiken?
Meestal worden verzwaringsdekens gebruikt om beter te kunnen slapen. Het kan je kind ook helpen om rustiger te worden. Meestal worden ze gekocht voor kinderen met ADHD, autismespectrumstoornis of kinderen die snel overprikkeld zijn.
Verzwaringsdekens worden afgeraden voor kinderen onder de twee jaar. Als je kind jonger is dan tien, is het verstandig om even kort met de huisarts te overleggen voordat je een verzwaringsdeken koopt. Als je kind namelijk problemen heeft met slapen, kan dit verschillende oorzaken hebben.
Een goed dag- en nachtritme zijn daarnaast ook belangrijk voor je kind.
Hoe zwaar moet de verzwaringsdeken zijn voor mijn kind?
De verleiding is groot om een lekkere zware deken te kopen voor je kind. Maar dat is niet per se verstandig. Je kind moet nog wel makkelijk zelf onder de deken vandaan kunnen komen. Over het algemeen wordt aangeraden een verzwaringsdeken te nemen die ongeveer 10% van het lichaamsgewicht is. Ook de lengte van je kind is belangrijk. Een grote deken verspreid het gewicht anders dan een kleine deken. Kijk daarom goed naar het gewicht én het formaat van de verzwaringsdeken voordat je er eentje koopt.
Even tot rust komen onder een verzwaringsdeken
Een deken is niet alleen om onder te slapen. Een verzwaarde deken kan je kind helpen om rustig te worden. Ook midden op de dag eventjes op de bank onder een verzwaringsdeken liggen kan helpen. Als je kind overprikkeld of moe is, kun je de verzwaringsdeken om hem heen slaan. Dit voelt als een zachte warme knuffel.
Bronnen: Radar.avrotros.nl, Calmzy.nl, Trouw.nl, Pubmed
*Dit artikel bevat gesponsorde content