Wie kleine kinderen heeft herkent het vaak wel, het tandenpoetsen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Bij sommige gezinnen is het zelfs een dagelijks terugkerend drama. Hoe groter de weerstand, hoe vervelender het avond- en ochtendritueel vaak wordt. Met als gevolg dat je er als ouder enorm tegenop kan zien om de tanden van je kind te poetsen. Soms het poetsen eerder afbreekt of helemaal niet poetst. En het is nu juist zo belangrijk om het gebit van je kind vanaf het eerste tandje goed te verzorgen. Wij hopen jullie wat handige tips te kunnen geven om het poetsen makkelijker, leuker en gezelliger te maken.
Tandenpoetsen bij je kind zorgt voor een gezond gebit
Door het aanleren van goede poetsgewoontes, leert je kind dat het tandenpoetsen erbij hoort net als handen en haren wassen. Zo voorkom je problemen in het melkgebit en ook in het latere volwassen gebit. Tandenpoetsen is dus belangrijk, maar dit is niet het enige. Ook van belang is het aantal keren dat je kind eet en drinkt. Probeer het aantal eet- en drinkmomenten op maximaal 6 momenten per dag te houden. Door deze richtlijnen aan te houden kun je het ontstaan van gaatjes voorkomen.
Krijgt je kind ’s avonds nog een fles, geef die dan voor het tandenpoetsen, anders krijgen zuren weer vrij de kans om het glazuur van de tanden aan te vallen. En zorg ervoor dat je kind niet meer eet of drinkt na de laatste poetsbeurt. Geef dus nooit melk of zoete drankjes mee naar bed.
Wanneer start je met het tandenpoetsen bij je kind?
Als de eerste tand van je kind doorkomt, start je met tandenpoetsen. Dit doe je één keer per dag. Bij voorkeur poets je de tanden van je kind met een speciale kindertandenborstel en kindertandpasta. Er zijn zelfs merken die tegenwoordig baby tandpasta in het assortiment hebben. In de kindertandpasta’s zit minder fluoride dan in tandpasta voor volwassenen. Hierdoor kan het geen kwaad als je kind de tandpasta doorslikt. Bovendien heeft het vaak een minder scherpe en prettigere smaak dan volwassenen tandpasta. Je kind kan best last hebben van het doorkomen van zijn tandjes. Vaak is hierdoor het tandvlees erg gevoelig. Kindertandenborstels hebben zachte haren en een kleine kop. Dit is prettiger voor je kind en je kunt als ouder makkelijker bij alle tanden en kiezen komen.
Als je kind twee jaar is ga je twee keer per dag tandenpoetsen. Goede momenten zijn in de ochtend na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen. Vanaf het moment dat je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan er ook elektrisch worden gepoetst. Poets twee keer en 2 minuten per poetsbeurt per dag. Voor kinderen zijn er speciale elektrische borstels op de markt. Kinderen vinden elektrisch poetsen vaak leuker, ook door bijpassende apps, dan met een handborstel. Leuke apps zijn: Brush Busters , Poetstijd Aquafresh, Brush up, Disney Magic Timer (Oral-B).
Hoe poets je de tanden van je kind
Het is belangrijk de tandenborstel recht op de tanden van je kind te zetten. Je hoeft niet hard te duwen. Poets juist zachtjes en maak horizontale bewegingen. Neem bij het poetsen ook de rand van het tandvlees mee. Voor poetsen met een elektrische tandenborstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken.
Poets de tanden van je kind in een vaste volgorde. Ik als mondhygiënist, adviseer de drie B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant van de tanden. Door al op jonge leeftijd systematisch te leren poetsen, gaan kinderen dit ook wanneer ze zelfstandig poetsen overnemen. Zo ben je er ook van verzekerd dat je geen tanden en kiezen overslaat. Zelf ben je gewend om na het poetsen je mond met water te spoelen. Dit hoeft je kind niet te doen. Beter van niet zelfs! Zo blijft er wat fluoride achter in de mond en kan het nog langer zijn werk doen. Overtollige tandpasta mag wel worden uitgespuugd.
Zorg voor een goede poetshouding en voldoende zicht in de mond. Het is belangrijk dat zowel jij als je kind voldoende steun hebben. Wat hierbij helpt is je kind liggend te poetsen. Laat je kind op bed of op de bank liggen, zo heb je beter zicht op alle tanden. Of neem je kindje op schoot. Is je kind al wat ouder dan kun schuin achter je kind gaan staan. Ondersteun dan met je hand de kin en buig wat over je kind heen voor beter zicht in de mond.
10 handige tips voor het poetsen van de tanden van je kind
Om je toch een beetje op weg te helpen het tandenpoetsen iets leuker en gemakkelijker te maken, een paar tips:
- De meeste kinderen willen op zeer jonge leeftijd al zeluffff poetsen, dat mag en stimuleer het vooral. Maar jonge kinderen poetsen nog niet altijd even goed. Ik als mondhygiënist adviseer ouders altijd om kinderen tot 10 jaar (na) te poetsen. Door na te poetsen maak je als ouder ook duidelijk hoe belangrijk het tandenpoetsen is. De meeste kinderen kunnen na hun tiende zelfstandig poetsen. Het blijft als ouder wel belangrijk om op te letten of en hoe het tandenpoetsen gebeurt.
- Wanneer je net start met poetsen, probeer er dan direct een gezellig momentje van te maken. Door een liedje op te zetten of zing zelf een liedje tijdens het poetsen. Gebruik dagelijks hetzelfde liedje dat maakt dat je kindje leert hoelang het nog duurt. Er zijn online veel poetsliedjes te vinden, zoek er eentje die twee minuten duurt.
- Maak het aantrekkelijk. Dit kun je doen door je kind zelf een mooie tandenborstel uit te laten kiezen en/ of een leuke tube kindertandpasta. Natuurlijk moet de borstel ook regelmatig worden vervangen. Een leuk moment om je kind weer extra te motiveren. Ook vinden kinderen het heel interessant om zelf tandpasta op de borstel te doen.
- Poets zachtjes en let op de gevoelige plekjes in de mond, zoals het lipbandje onder de bovenlip en het deel achterin de mond. Je wilt niet de je kind tandenpoetsen gaat associëren met pijn.
- Gebruik een tandenpoetsapp. Er zijn tegenwoordig veel apps in de app-store met leuke figuurtjes die je helpen bij het tandenpoetsen van je kind. Vooral helpen deze apps om de twee minuten vol te krijgen, want tijd is voor kleine kinderen een vaag begrip.
- Gebruik een spiegeltje. Hierdoor kan je kind meekijken en zien wat er gebeurt. Wanneer kinderen zien wat er gebeurt wordt het vaak minder spannend.
- Ga elektrisch poetsen. Kinderen vinden een elektrische borstel vaak heel leuk. Poets ook af en toe met een handborstel en laat je kindje ook zelf met een gewone borstel poetsen. Zo krijgt je kind ook de motoriek van het poetsen met een gewone tandenborstel onder de knie.
- Neem je kind al op jonge leeftijd mee naar de tandarts/ mondhygiënist (vanaf 2 – 2,5 jaar). Heb je zelf een controle afspraak, neem je kind dan mee. Zo leert je kind dat het belangrijk is om je gebit goed te verzorgen. Maar heb je een afspraak voor een spannende ingreep of heb je zelf angst voor de tandarts. Dan is het beter je kind thuis te laten. Je wilt niet jou eigen stress/ spanning overgeven aan je kind.
- Is jouw kind met bovenstaande tips nog niet overtuigd dan kun je een beloningssysteem proberen. Spaar bijvoorbeeld voor iedere goede poetsbeurt een sticker. Als je kind een bepaald aantal stickers heeft gespaard mag hij een klein cadeautje uitzoeken.
- Wanneer je kind een jaar of 5/ 6 is dan zullen er helemaal achterin de mond, blijvende kiezen doorbreken. Probeer hierop te letten, want het is belangrijk dat je deze kiezen ook goed mee poetst.
Lukt het tandenpoetsen bij je kind ook met al deze tips niet, geef dan niet op. Blijf poetsen en volhouden ook al lukt het maar om 10 seconden te poetsen. Door consequent te blijven en vol te houden, zal je kindje op een gegeven moment gewend raken aan de dagelijkse poetsmomenten.
Wil je een keer persoonlijk advies, neem je kind dan een keer mee naar een mondhygiënist. De mondhygiënist is zonder verwijsbrief te bezoeken. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de mondhygiënist gratis (het wordt vergoed vanuit de basisverzekering).
Dit artikel is geschreven door Leslie Kroes, mede oprichter van Mondhygiënistenpraktijk Kroes & van Lochem
Bron: ivoren kruis