Je kind zit in groep 8 en gaat over een klein jaartje naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap. Ineens weer de jongste zijn, een nieuwe klas, andere vakken, meer huiswerk en veel verschillende docenten. Een andere school betekent ook weer keuzes maken. Waar moet je op letten? Welke niveaus zijn er en welk type school is het meest geschikt voor jouw kind? In dit artikel geven we informatie en tips. Lees je mee?
Wat is het voortgezet onderwijs?
Het voortgezet onderwijs, is het onderwijs dat volgt op de basisschool. De meeste kinderen zijn rond de 12 jaar als ze de basisschool verlaten en naar de middelbare school gaan. Er bestaan verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs. Het praktijkonderwijs, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO), het hoger algemeen voorbereidend onderwijs (HAVO) en het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO).
Gemiddeld gaat ongeveer 60% van alle leerlingen die van de basisschool komen naar het VMBO of praktijkonderwijs. Zo’n 20% gaat naar de HAVO en de andere 20% gaat naar het VWO. Welk niveau jouw kind gaat volgen is afhankelijk van het advies van de basisschool en de scores van de Cito-toetsen. Het doel van de middelbare school is om kinderen voor te bereiden op het beroepsonderwijs (zoals het MBO en HBO) of academisch onderwijs. Maar het kan natuurlijk ook dat je kind gelijk wil gaan werken en niet kiest voor een vervolgopleiding.
Soorten Scholen
Naast dat scholen verschillende niveaus aanbieden zijn er ook veel verschillende soorten middelbare scholen. Hieronder vind je een overzicht:
- Openbare Scholen. Een openbare school is toegankelijk voor alle leerlingen. Dit type school geeft geen les vanuit een godsdienstige, levensbeschouwelijke of opvoedkundige overtuiging.
- Bijzonder Onderwijs. Een bijzondere school geeft les vanuit een bepaalde overtuiging of godsdienst.
- Scholen met een specifieke onderwijsmethode. Zowel openbare maar ook bijzondere scholen kunnen les geven middels een bepaalde onderwijsmethode zoals: montessori, jenaplan, freinet of dalton. Dit type onderwijs stelt het kind centraal en sluit aan bij de ontwikkeling van het kind. Vaak hebben deze scholen een kleinere omvang.
- Speciaal onderwijs. Dit type onderwijs is bestemd voor kinderen die: een lichamelijke handicap hebben; slechthorend of slechtziend zijn of langdurig ziek zijn. Maar ook voor kinderen die een topsport beoefenen of een speciaal talent voor muziek of dans hebben.
Welke middelbare school kies je voor je kind?
Een keuze voor een middelbare school kan op grond van verschillende factoren worden gemaakt. Bedenk daarbij niet alleen wat je aantrekt aan een school maar ook wat het beste bij je kind past. Het ene kind is het andere niet. Weten jullie voor welke van de vier bovengenoemde soorten scholen jullie een voorkeur hebben dan is het nog van belang dat je naar andere factoren kijkt, waaronder het type school.
Sommige scholen zijn erg groot maar bieden wel alle soorten onderwijsniveaus. Andere scholen bieden slechts één niveau. En dan is er ook nog de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). Deze scholen bieden onderwijs aan in kleinere klassen voor HAVO-VWO leerlingen. Dit type school is vaak geschikt voor kinderen die chaotisch zijn en een korte concentratieboog hebben. Maar ook voor kinderen die erg onzeker of teruggetrokken zijn of kinderen die makkelijk beïnvloedbaar zijn. Door kleinere klassen is er meer aandacht voor de individuele leerling. Kinderen hebben dan baat bij de vaste en overzichtelijke structuur. De SvPO beschouwt een school als een sociale gemeenschap van docenten en leerlingen.
Praktische aspecten om rekening mee te houden
Keuze gemaakt wat betreft het soort en het type school dan is het ook nog belangrijk om te letten op onderstaande meer praktische aspecten;
- De bereikbaarheid van de school
- Hoe wordt er omgegaan met pesten
- Welke kosten worden er gerekend, wat is de ouderbijdrage?
- Is er een personeelstekort
- Is er huiswerkbegeleiding
- Hoe wordt er omgegaan met zorgleerlingen
- Welke vakken worden er aangeboden naast de verplichte vakken
- Heeft de school speciale voorzieningen zoals een kunst en cultuurprofiel
Kom je er toch nog niet helemaal uit of twijfelen jullie tussen een aantal scholen? Een handige site om scholen in de buurt te kunnen vergelijken is bijvoorbeeld www.scholenopdekaart.nl. Praat ook een met andere ouders en vraag wat hun ervaringen zijn. Eenmaal een keuze gemaakt en is het bijna zover? Lees dan hier 7 tips hoe je kunt helpen bij de voorbereiding en overgang naar de brugklas
Bronnen: wijzer over de basisschool, de rijksoverheid, scholenkeuze.nl
*Dit artikel bevat gesponsorde content